√Čn tudom a pofonegyszerŇĪ megold√°st a magyar foci n√°ciprobl√©m√°j√°ra. Nem az√©rt, mert olyan okos lenn√©k, a korm√°ny is tudja ugyanezt. Ha nem l√©p f√∂l brut√°lisan, az csak az√©rt lehet, mert m√©gis Gyurcs√°nynak volt igaza.

Apokaliptikus v√≠zi√≥t festett fel az Index szerdai vezetŇĎ cikke arr√≥l, hogy mik√©nt sz√°molhatja f√∂l a magyar labdar√ļg√°st a Fradi legfrissebb undor√≠t√≥ botr√°nya, vagyis az, hogy az ultr√°k az MTK elleni meccsen a t√∂meggyilkos gett√≥parancsnok Csat√°ry L√°szl√≥t √©ltetŇĎ molin√≥t fesz√≠tettek ki. Az teljesen igaz, hogy a k√∂vetkezm√©nyek els√∂p√∂rhetik a magyar futballt, ami az√©rt abszurd dolog, mert a helyzet megold√°sa egy√°ltal√°n nem olyan roppant bonyolult, mint azt a klubok, az MLSZ vagy a rendŇĎrs√©g hossz√ļ √©vek √≥ta sejteti. Az illet√©kesek folyamatosan azt sugallj√°k, hogy ŇĎk mindent megtesznek ugyan, de n√©zŇĎk n√©lk√ľl m√©gsem l√©tezik foci, √©s ma m√°r n√©mi t√ļlz√°ssal csak az ultr√°k j√°rnak magyar bajnokira.

A val√≥s√°g ezzel szemben az, hogy a magyar foci pr√≠m√°n elmŇĪk√∂dne n√©zŇĎk n√©lk√ľl, √©s ez nem valami szellemesnek sz√°nt bon mot a r√©szemrŇĎl, hanem sz√°mszaki t√©ny.

Muszbek Mih√°ly sportk√∂zgazd√°sz sehol sem c√°folt √∂sszes√≠t√©se szerint tavaly a magyar elsŇĎ oszt√°ly√ļ klubok t√©nyleges √ľzleti √©s egy√©b bev√©teleinek - ez 10,8 milli√°rd forintot tett ki - √∂sszesen hat sz√°zal√©ka, durv√°n 650 milli√≥ forint volt a jegy√°rbev√©tel. Ha pedig a 16 milli√°rdos √∂sszbev√©telhez viszony√≠tunk - ebben m√°r benne vannak a tulajdonosok √°ltal ilyen-olyan c√≠meken betolt milli√°rdok is - akkor a jegyek √°ra m√°r csak 4 sz√°zal√©kot tesz ki az eg√©szbŇĎl.

Vagyis a magyar futballhoz gazdas√°gi √©rtelemben erre a kev√©s helysz√≠ni n√©zŇĎre m√°r egy√°ltal√°n nincsen sz√ľks√©g. A val√≥di bev√©telek legnagyobb r√©sz√©t kitevŇĎ t√©v√©k√∂zvet√≠t√©si d√≠jakat a telev√≠zi√≥s n√©zetts√©g ar√°ny√°ban osztj√°k sz√©t, √©s a magyar focit t√©v√©ben ahhoz k√©pest - de t√©nyleg csak ahhoz k√©pest - eg√©szen sokan n√©zik. A tov√°bbi bev√©telek sem azon m√ļlnak, hogy ak√°r egy ember is kiment-e a stadionba.

Advertisement

Ha teh√°t egy kicsit is komolyan gondoln√° a korm√°ny √©s az MLSZ, hogy kikergesse a n√°cikat a p√°ly√°kr√≥l, sim√°n megtehetn√©, hogy n√©h√°ny √©vig egyfajta szolidarit√°si t√°mogat√°sk√©nt egyszerŇĪen kifizeti a kluboknak mondjuk az "utols√≥ b√©ke√©v" teljes jegy√°rbev√©tel√©t. M√©g akkor is, ha minden egyes csapat megkapn√° ezt a p√©nzt, bele√©rtve a nyilas rohamosztagair√≥l ismert MTK-t, √©s a t√∂bbi, szel√≠d t√°borral rendelkezŇĎ csapatot, ez 650 milli√≥ forint lenne √©vente. Ami bizonyos szempontb√≥l persze nagyon sok p√©nz, de a Fradi-p√°ly√°ra kicsengetett √°llami t√°mogat√°snak p√©ld√°ul nagyj√°b√≥l csak az egyhuszada. N√©h√°ny √ľl√©ssorral kevesebb a Kubatov-ar√©n√°ban, egy f√©l szektorral kisebb K√≥sa Lajos-eml√©kstadion Debrecenben, √©s megvan egy √©v n√°ci√ľgyi kiad√°sa. Vagy m√≠nusz egy stadion, √©s megvan k√©t √©vtized p√©nze. √Čs innentŇĎl egy sz√≥t sem sz√≥lhatn√°nak azok a klubok, akik most az√©rt nem tesznek semmit a fanatikusok ellen, mert akkor nem maradn√°nak n√©zŇĎik.

Ha megh√ļzn√°nak egy ilyen l√©p√©st, p√°r √©vig nyilv√°n t√©nyleg alig lenne szurkol√≥, de legal√°bb az elm√©leti es√©lye megteremtŇĎdne annak, hogy a megtisztult stadionokba √ļjra norm√°lis emberek kezdjenek j√°rni √∂nfeledten par√°d√©z√≥ sz√©lsŇĎjobboldali, rasszista bŇĪn√∂zŇĎk helyett. A n√°cip√©nznek term√©szetesen csak akkor van √©rtelme, ha azzal p√°rhuzamosan a regisztr√°ci√≥ bevezet√©s√©vel, illetve rendŇĎri erŇĎvel r√∂vid √ļton ki√ľld√∂zn√©k a bŇĪn√∂zŇĎket a p√°ly√°kr√≥l. Ez nem rak√©tatudom√°ny, ahol a vil√°gon elsz√°nt√°k magukat, ott siker√ľlt is p√°r √©v alatt kif√ľst√∂lni ŇĎket. A Fidesz-korm√°ny azt m√°r a gyakorlatban is bebizony√≠totta, hogy ha akar, k√©pes erŇĎvel szembesz√°llni t√∂bb t√≠zezres t√°rsadalmi csoportokkal is. Mivel a nyerŇĎautomat√°k betilt√°s√°t jelentŇĎs r√©szben azzal okolt√°k, hogy az ipar√°g szoros kapcsolatban √°ll a szervezett bŇĪn√∂z√©ssel, m√©g az ultracsoportok erŇĎszakoss√°ga √©s nyilv√°nval√≥ maffiah√°ttere sem lehet ellen√©rv. M√°r amennyiben t√©nyleg sz√©t akarj√°k z√ļzni ŇĎket. Ha valamilyen ter√ľleten van √©rtelme a kem√©ny rendŇĎri fell√©p√©snek, akkor pont ez az.

A magyar foci j√≥ nyilv√°n nem lenne √∂nmag√°ban att√≥l, hogy a futballp√°ly√°k megszŇĪnn√©nek hitlerista felvonul√°si terek lenni, de an√©lk√ľl eg√©szen biztos nem lesz v√°ltoz√°s.

Advertisement

Mindezeket igaz√°b√≥l nem √©n √≠rom, hanem Nyilv√°nval√≥ Kapit√°ny. Ezek olyan pofonegyszerŇĪ igazs√°gok, amikkel m√©g a Fidesz-korm√°ny is tiszt√°ban van.

A magyar foci szempontj√°b√≥l szerencs√©s helyzet, hogy a mindenhat√≥ minisztereln√∂k focibuzi. Sok mindent lehet gondolni Orb√°n Viktorr√≥l meg a p√°rtj√°r√≥l, de az eg√©szen biztos, hogy nem √∂r√ľlnek neki, ha sportim√°d√≥, h√°l√°s v√°laszt√≥polg√°rok helyett ijesztŇĎ, r√°ad√°sul tutira nem r√°juk szavaz√≥ n√°cik t√∂ltik meg a lel√°t√≥kat. Ehhez k√©pest a korm√°nyv√°lt√°s ut√°n csak akkor indult meg b√°rmi is ebben az √ľgyben, amikor az Izrael elleni v√°logatott meccs ut√°n a nemzetk√∂zi sz√∂vets√©g r√°nk sz√°llt.

Ha most, a Csat√°ry-botr√°nyt kihaszn√°lva nem csapnak le gyorsan √©s erŇĎvel a n√°ci ultr√°kra, neh√©z lesz m√°sra gondolni, mint hogy m√©gis Gyurcs√°ny Ferencnek volt igaza, √©s 2006-ban az akkori ellenz√©k b√©relte fel az egyes√ľlt ultracsoportokat a t√©v√©sz√©kh√°z ostrom√°ra, ez√©rt a sz√©lsŇĎs√©gesek fogly√°v√° v√°lt. √Čn viszont azt gondolom, hogy ilyen √∂sszeesk√ľv√©sek csak a mes√©ben l√©teznek, √©s Gyurcs√°ny Ferencnek soha nem volt igaza semmiben.