This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Adjanak fejpénzt a nácikért a magyar focikluboknak, aztán hajrá!

Illustration for article titled Adjanak fejpénzt a nácikért a magyar focikluboknak, aztán hajrá!

Én tudom a pofonegyszerű megoldást a magyar foci náciproblémájára. Nem azért, mert olyan okos lennék, a kormány is tudja ugyanezt. Ha nem lép föl brutálisan, az csak azért lehet, mert mégis Gyurcsánynak volt igaza.

Advertisement

Apokaliptikus víziót festett fel az Index szerdai vezető cikke arról, hogy miként számolhatja föl a magyar labdarúgást a Fradi legfrissebb undorító botránya, vagyis az, hogy az ultrák az MTK elleni meccsen a tömeggyilkos gettóparancsnok Csatáry Lászlót éltető molinót feszítettek ki. Az teljesen igaz, hogy a következmények elsöpörhetik a magyar futballt, ami azért abszurd dolog, mert a helyzet megoldása egyáltalán nem olyan roppant bonyolult, mint azt a klubok, az MLSZ vagy a rendőrség hosszú évek óta sejteti. Az illetékesek folyamatosan azt sugallják, hogy ők mindent megtesznek ugyan, de nézők nélkül mégsem létezik foci, és ma már némi túlzással csak az ultrák járnak magyar bajnokira.

A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar foci prímán elműködne nézők nélkül, és ez nem valami szellemesnek szánt bon mot a részemről, hanem számszaki tény.

Advertisement

Muszbek Mihály sportközgazdász sehol sem cáfolt összesítése szerint tavaly a magyar első osztályú klubok tényleges üzleti és egyéb bevételeinek - ez 10,8 milliárd forintot tett ki - összesen hat százaléka, durván 650 millió forint volt a jegyárbevétel. Ha pedig a 16 milliárdos összbevételhez viszonyítunk - ebben már benne vannak a tulajdonosok által ilyen-olyan címeken betolt milliárdok is - akkor a jegyek ára már csak 4 százalékot tesz ki az egészből.

Vagyis a magyar futballhoz gazdasági értelemben erre a kevés helyszíni nézőre már egyáltalán nincsen szükség. A valódi bevételek legnagyobb részét kitevő tévéközvetítési díjakat a televíziós nézettség arányában osztják szét, és a magyar focit tévében ahhoz képest - de tényleg csak ahhoz képest - egészen sokan nézik. A további bevételek sem azon múlnak, hogy akár egy ember is kiment-e a stadionba.

Advertisement

Ha tehát egy kicsit is komolyan gondolná a kormány és az MLSZ, hogy kikergesse a nácikat a pályákról, simán megtehetné, hogy néhány évig egyfajta szolidaritási támogatásként egyszerűen kifizeti a kluboknak mondjuk az "utolsó békeév" teljes jegyárbevételét. Még akkor is, ha minden egyes csapat megkapná ezt a pénzt, beleértve a nyilas rohamosztagairól ismert MTK-t, és a többi, szelíd táborral rendelkező csapatot, ez 650 millió forint lenne évente. Ami bizonyos szempontból persze nagyon sok pénz, de a Fradi-pályára kicsengetett állami támogatásnak például nagyjából csak az egyhuszada. Néhány üléssorral kevesebb a Kubatov-arénában, egy fél szektorral kisebb Kósa Lajos-emlékstadion Debrecenben, és megvan egy év náciügyi kiadása. Vagy mínusz egy stadion, és megvan két évtized pénze. És innentől egy szót sem szólhatnának azok a klubok, akik most azért nem tesznek semmit a fanatikusok ellen, mert akkor nem maradnának nézőik.

Ha meghúznának egy ilyen lépést, pár évig nyilván tényleg alig lenne szurkoló, de legalább az elméleti esélye megteremtődne annak, hogy a megtisztult stadionokba újra normális emberek kezdjenek járni önfeledten parádézó szélsőjobboldali, rasszista bűnözők helyett. A nácipénznek természetesen csak akkor van értelme, ha azzal párhuzamosan a regisztráció bevezetésével, illetve rendőri erővel rövid úton kiüldöznék a bűnözőket a pályákról. Ez nem rakétatudomány, ahol a világon elszánták magukat, ott sikerült is pár év alatt kifüstölni őket. A Fidesz-kormány azt már a gyakorlatban is bebizonyította, hogy ha akar, képes erővel szembeszállni több tízezres társadalmi csoportokkal is. Mivel a nyerőautomaták betiltását jelentős részben azzal okolták, hogy az iparág szoros kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel, még az ultracsoportok erőszakossága és nyilvánvaló maffiaháttere sem lehet ellenérv. Már amennyiben tényleg szét akarják zúzni őket. Ha valamilyen területen van értelme a kemény rendőri fellépésnek, akkor pont ez az.

Advertisement

A magyar foci jó nyilván nem lenne önmagában attól, hogy a futballpályák megszűnnének hitlerista felvonulási terek lenni, de anélkül egészen biztos nem lesz változás.

Mindezeket igazából nem én írom, hanem Nyilvánvaló Kapitány. Ezek olyan pofonegyszerű igazságok, amikkel még a Fidesz-kormány is tisztában van.

Advertisement

A magyar foci szempontjából szerencsés helyzet, hogy a mindenható miniszterelnök focibuzi. Sok mindent lehet gondolni Orbán Viktorról meg a pártjáról, de az egészen biztos, hogy nem örülnek neki, ha sportimádó, hálás választópolgárok helyett ijesztő, ráadásul tutira nem rájuk szavazó nácik töltik meg a lelátókat. Ehhez képest a kormányváltás után csak akkor indult meg bármi is ebben az ügyben, amikor az Izrael elleni válogatott meccs után a nemzetközi szövetség ránk szállt.

Ha most, a Csatáry-botrányt kihasználva nem csapnak le gyorsan és erővel a náci ultrákra, nehéz lesz másra gondolni, mint hogy mégis Gyurcsány Ferencnek volt igaza, és 2006-ban az akkori ellenzék bérelte fel az egyesült ultracsoportokat a tévészékház ostromára, ezért a szélsőségesek foglyává vált. Én viszont azt gondolom, hogy ilyen összeesküvések csak a mesében léteznek, és Gyurcsány Ferencnek soha nem volt igaza semmiben.

Share This Story

Get our newsletter