This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Áder János viccelt!

Kit érdekel, hogy nem lesz Déli Áramlat, amikor a köztársasági elnök a köztársasági elnöki honlapon nyíltan humorizál! De mit jelent ez? Ő is féreg dolognak tartja a Hír Tv, a rendőrség és a kormány kommunikátorainak közös lejárató akcióját a civil tüntetők ellen? Képtelenség!

Advertisement

A sztori azzal indult, hogy a Hír TV, megcsúfolva még a szolgaújságírás nemlétező törvényeit is, a kormány zárkaügynökeként fellépve elkezdett piti "terhelő" információkat szivárogtatni a kormányellenes civil tüntetések vezetőiről.

Advertisement

Mire a Kettős Mérce blog ötletére a Facebookon #‎kedveshírtv néven mozgalom indult, hogy az emberek - megkönnyítve a hatóságokkal együttműködő kápók munkáját - maguk vallhassák be az Államvédelmi Hírtévének a bűneiket.

Ebben a sorozatban írta meg Vágvölgyi B. András egykori Narancs-főszerkesztő a sztorit arról, hogyan szivarozott és szemtelenkedett az utolsó sorkatonai napján, és hogy hogyan került emiatt katonai fogdába.

Advertisement

Íme:

#‎kedveshírtv Elzárás (fogda) büntetést szenvedtem a Magyar Néphadseregben "elöljáróval szemben tanusított szemtelen magatartás" miatt. A vád megalapozott - sajnos ezt a személyiségvonásomat az idő múltával is csak mérsékelni tudtam -, a büntetés (5 nap) eltúlzott volt. Fogdatársam volt a jelenlegi köztársasági elnök is, ő részeg lövöldözés miatt kapott 30 napot, de szerintem már az is elévült.

Advertisement

Illetve kicsit bővebben az Indexen:

Az én ügyem pimf ügy. Ezredsorakozó volt, én meg szivaroztam a sorban. Eléggé fellazult már a hangulat, ez volt az utolsó nap. Az egyik felettesem rám szólt, megpróbálta kiütni a kezemből a szivart. Végül valahogy eltörte. Én meg talán komcsiztam is egy kicsit, de azt biztos mondtam, hogy itt még az utolsó napon is megkárosítják az embert. Mivel ez nagy nyilvánosság előtt hangzott el egy Pap nevű századossal szemben, bevittek kihallgatásra. Ott meg rögtön mondták, hogy jaj, Vágvölgyi, tudom, ki maga. És húzták is elő rögtön a fogdapapírt.

Advertisement

Aztán előkerült az Áder-sztori is:

A leszerelés napján páran voltunk bent fogdások, nyolc nap után szabadultunk amnesztiával. Ott volt egy csendes fiú, az Áder János is. Szóval a fogdában találkoztunk először, mi egy börtönkapcsolat vagyunk. Őt azért vitték be, mert ittasan lövöldözött. Nem pontosan emlékszem, lehet, hogy keverem, de mintha épp a '78-as argentínai futball-világbajnokság zajlott volna. Áderék egy külső fegyverraktár őrségét otthagyva elmentek egy közeli kocsmába megnézni az Argentína–Hollandia világbajnoki döntőt. Mintha ehhez kapcsolódott volna az eset.

A fogda előtt nem ismertem őt, nem egy egységben voltunk. Áderről az terjedt el, hogy ittas volt és mintha lövöldözött is volna. Ő akkor rajparancsnok volt egy aknavetős ütegnél, akkoriban pedig nem mindenkivel fordulhatott elő, hogy rajparancsnok legyen. Én például közlegényként szereltem le.

Advertisement

Erre ma Áder János a saját elnöki weboldalán reagált. Nem is akárhogy. Sztorizott egy nagyot, előadva, igazából miért is ült kétszer is fogdában annak idején. Egyszer azért, mert

Egy hideg kora tavaszi reggelen én voltam az ügyeletes, és mivel nem küldtem le a többieket – rövid klottnadrág, atlétatrikó – hajnali fél hatkor reggeli tornára, büntetésképpen engem zártak hét napra fogdába.

Advertisement

Másodszor meg focit nézett:

A második eset az argentin labdarúgó VB-hez kötődik. A velem egykorúak és a nálam idősebbek pontosan emlékeznek arra, hogy a mérkőzéseket hajnalban közvetítették. (Nyitómeccs: Argentína – Magyarország 2:1. De 1:0-ra mi vezettünk, és a magyar válogatott két legjobbját, Törőcsiket és Nyilasit a bíró indokolatlanul kiállította.) A meccseket éjjel titokban néztük. Az egyik meccset követően őrszolgálatra rendeltek, ahol hajnalban az őrhelyemen elaludtam. Ezért 30 nap fogdát kaptam és lefokoztak. Ez a valódi történet.

Advertisement

A sztori valódi, az emlékek viszont a jelek szerint kopnak, hiszern mind Törőcsiket, mind Nyilasit sajnos teljesen jogosan állították ki, ők voltak az idióták, hiába voltak akkora nagy játékosok amúgy, tessék ellenőrizni:

A sztorinak ezen a pontján Áder azonban váratlanul hangnemet váltott:

Se őrhelyelhagyás, se ittas lövöldözés, se börtön. Vágvölgyi B. András és az Index - a valóságot durván meghamisító állításaikért - jogi elégtétellel tartoznak.

Advertisement

Hoppá! Kemény szavak. Annyira kemények, hogy nagyon úgy tűnik, a köztársasági elnök megette a tréfarépát és viccelt egyet. Én horgásztam mellette és tudom, hogy civilben azért nem az a vakbélgyulladás, akinek hivatalos minőségében mutatja magát, de elnökként ilyenre nem emlékszem tőle.

Eleve nem biztos azért, hogy viccelt, de szerintem 70-30, hogy igen. De ha igen, akkor miért, és miért pont most? Csak nem ezzel akarta finoman jelezni, hogy lényegében csatlakozott a #‎kedveshírtv mozgalomhoz? Ezt még nehezebb elképzelni. De Simicska Lajos Fidesz-szopató választási indulását, vagy akár csak meglebegtetését mondjuk még nehezebb lett volna, akárcsak egy hónapja, aztán mégis ez a helyzet.

Advertisement

Teljesen tanácstalan vagyok, cserben hagytak a kremlinológus ösztöneim, hiába lakom közel a Pasa Parkhoz. Úgyhogy segítsetek: mit jelent Áder közleménye a weboldalán?

Update:

Vicces dolog történt, vagyis közelebbről balfácánság: kiderült, hogy az éjszaka közepén ugyanarról írtunk, vagyis Áderről, pont egyidőben az Alberttal, csak én egy perccel előbb élesítettem a posztomat, mint ő akarta. Mert szólni nem szóltunk egymásnak. Ha már így alakult, végül mind a két posztot kiélesítettük, főleg azért, mert annyira másképp láttuk ugyanazt. Szerintem Áder inkább viccelt, azt meg, hogy Albert hogy értette, itt olvashatod el.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter