Megvan a válasz napjaink legégetőbb kérdésére: hiába hívta meg a magyar köztársasági elnököt a győzelem napi megaparádéra személyesen Vlagyimir Vlagyimirovics, Áder János nem utazik.

Magyarországot a moszkvai nagykövet képviseli majd a tribünön május 9-én, bár ő bizonyára kevésbé előkelő helyet kap ott fent, mint ami Ádernek járt volna.

Advertisement

A meghívásra egyébként még budapesti látogatása során kerített sort az orosz elnök, a magyar kolléga pedig a mai napig húzta-halogatta a választ. Alapos ráerősítés lett volna a keleti nyitásra, ha megy – hát ez most elmaradt. Sokan ott lesznek egyébként – nemcsak Kim Dzsongun –, így pl. a görög kormány- és a szerb államfő is, de még többen nem lesznek ott: a meghatározó nyugati államok első emberei közül például senki, igaz, Angela Merkel német kancellár másnap elutazik Moszkvába, hogy megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját.

Hogy miért dilemma a dilemma, arról itt írtam, arról meg, hogy az oroszoknak miért fontos ez a dolog – különös tekintettel arra, hogy 70. évforduló van, és az kerek –, itt elmélkedtem kicsit.

Advertisement

A mellékelt videón a tavalyi katonai vonulás látható, az idei ennél sokkal nagyszabásúbb lesz, legalábbis a tervek szerint. Az oroszok tényleg erő- és nagyságdemonstrációra készülnek.

Share This Story

Get our newsletter