"Dnyeszter-menti k√∂zt√°rsas√°g!" - mondtam t√∂k igazs√°gtalanul, √©s v√©szf√©kez√©ssel meg√°ll√≠tottam a motort. M√©g sosem j√°rtam a Dnyeszter-menti K√∂zt√°rsas√°gban, magamban m√©gis a rem√©nytelen lepattants√°g szinonim√°jak√©nt szoktam haszn√°lni szeg√©ny, senki √°ltal el nem ismert orsz√°g nev√©t. A Westend elŇĎtti kont√©nertrafik l√°tv√°nya azonban nagyobb hat√°st gyakorolt r√°m, mint egy zsebl√°mp√°val k√∂r√∂zŇĎ rendŇĎr.

T√©nyleg neh√©z lenne undor√≠t√≥bb√° tenni a Nyugati t√©r √©s a V√°ci √ļt sz√∂glet√©t. A b√≥d√© fel√© menet megn√©zhettem p√©ld√°ul √©letem leggomb√°sabb f√©rfisark√°t, amit a gazd√°ja olyan gonddal faragott, mint Bernini a Szent Ter√©z Ext√°zis√°t. De egy √©p√≠tkez√©si b√≥d√©ben berendezett fideszes p√©nzcsap l√°tv√°nya m√©g ebben a vizu√°lis k√∂rnyezetben is feltŇĪnt.

A helyzet bent, ha lehet, m√©g rosszabb. A l√°tv√°nyvil√°g a j√°szs√°gi vagy FelsŇĎ-Tisza-menti falvak sz√≠vszor√≠t√≥ kisboltjait id√©zi. Dexion-Salg√≥ jellegŇĪ pŇĎre f√©mv√°zas polcok, rajtuk p√°r odah√°nyt pi√°s√ľveg , a h√°ts√≥ falon cigik oszt hell√≥. A t√°gabb belv√°rosban ilyen proli k√∂rnyezetben tal√°n csak Szilveszter elŇĎtt lehet v√°s√°rolni, amikor a nagyobb parkol√≥kban a pet√°rda√°rusok lerakj√°k a saj√°t kont√©nereiket. De azok csak p√°r napig vannak ott. Ez meg a jelek szerint √∂r√∂kre. Nem akartam elhinni ugyanis, hogy ez lesz a v√©gleges Orb√°n-trafik, √©s megk√©rdeztem. Ez lesz. Az elad√≥t√≥l annyit tudtam m√©g meg, hogy nem tudja, kapott-e √©p√≠t√©si enged√©lyt a b√≥d√©, vagy hogy egy√°ltal√°n kell-e olyan egy ilyen √©p√ľletnek. Az biztos, hogy a placcot nem az √∂nkorm√°nyzatt√≥l, hanem a WestendtŇĎl b√©rlik. Kerestem telefonon a Westend illet√©keseit, eddig nem √©rtem el ŇĎket.