Szombaton A-10-esekkel gur√≠tott nagyot a Red Bull Air Race, vas√°rnap pedig a Breitling √≥ragy√°rt√≥ c√©g √°ltal szponzor√°lt legenda h√ļzott √°t p√°rszor a Duna f√∂l√∂tt. A Lockheed L-1049 Super Constellation a valaha √©p√ľlt legszebb utassz√°ll√≠t√≥ rep√ľlŇĎg√©p, legfeljebb csak a Concorde eml√≠thetŇĎ vele egy lapon elegancia √©s forma tekintet√©ben.

A jellegzetes h√°rmas osztat√ļ f√ľggŇĎleges vez√©rs√≠k, az enyhe hull√°mban hajl√≠tott als√≥sz√°rnyas t√∂rzs, a n√©gy l√©gcsavaros motor egy√ľttese b√°rmikor felismerhetŇĎv√© teszi a sz√©ps√©ges g√©pet. A Lockheed egy√©bk√©nt nem csak civil haszn√°latra gy√°rtott Super Constellation rep√ľlŇĎg√©peket, az Egyes√ľlt √Āllamok l√©giereje is elŇĎszeretettel haszn√°lta ŇĎket tehersz√°ll√≠t√≥ illetve katonai felder√≠tŇĎ feladatokra.

A Breitling HB-RSC lajstromjelŇĪ oldtimer g√©pe 1956-ban k√©sz√ľlt, √©s 1962-ig a l√©gierŇĎ szolg√°lat√°ban √°llt, majd m√©g t√≠z √©vig a nemzeti l√©gig√°rda (Air National Guard) k√ľl√∂nb√∂zŇĎ rep√ľlŇĎsz√°zadai haszn√°lt√°k. Nyugd√≠jaz√°sa ut√°n t√∂bbsz√∂r is gazd√°t cser√©lt, a nyolcvanas √©vek v√©g√©n a sz√©tbont√°s r√©me fenyegette. 1991-ben a Constellation Historical Society (CHS) mentette meg a pusztul√°st√≥l, √©s hozt√°k √ļjra r√∂pk√©pes √°llapotba. Az√≥ta a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ l√©gibemutat√≥k egyik legillusztrisabb szereplŇĎje.

A meglepŇĎen csendes HB-RSC elŇĎsz√∂r negyed √∂tkor tett k√©t tiszteletk√∂rt a rakpartok f√∂l√∂tt, majd k√©sŇĎbb √ļjra visszat√©rt √©s kieresztett fut√≥mŇĪvekkel is megmutatta b√°jait. K√©pek √©s egy r√∂pke vide√≥ alant.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Fotó, videó: Nagy Attila/Cink