​A világ legszebb nője találta fel a wifi alapjait

A pesti zsidó anya Bécsben született lánya 18 évesen játszotta el a mozitörténet első orgazmusát, aztán hollywoodi szupersztár lett Hedy Lamarr néven, a legszebb barna bombázó, de mindeközben a szomszédban lakó zeneszerzővel együtt torpedóvédelmi rádiórendszert talált fel. Simó György vendégposztja.

Olyan érdekeset írt az ex-narancsos ex-csúcsmenedzser az fb-re, hogy elkértem tőle. A posztot a Hedy Lamarr karrierjét elindító, 1933-as Extázisból vett képekkel illusztráltam, a későbbi szexvámpír ekkor 18 éves volt. Mostantól Simóé a szó:

A világ legszebb nője találta fel a wifi alapjait. Megírom.

A harmincas évek megabombázója, a Hírességek Fala csillaga, Hedy Lamarr volt az egyik feltalálója és szabadalmaztatója a Wifi és a Blutetooth lényegét adó technológiáknak. Sok öröme nem volt benne.

Advertisement

Bécsi kikeresztelkedett zsidó családban, magyar anyától született Hedwig Eva Maria Kiesler néven, később Max Reinhardtnál tanulta a színészetet.

Mikor Hitler 1933-ban Németországban hatalomra jutott, az ambíciózus színésznő az Extasy című cseh filmben játszotta meg a filmtörténet talán első, nehezen felismerhető orgazmusát.

(animgif: kaganof.com)

Ettől nyilván nagyon híres lett, de előtte még hozzáment egy osztrák ausztrofasiszta milliárdoshoz, aki megpróbálta felvásárolni a film összes elérhető kópiáját - sikertelenül. (Mussolini például az isten pénzéért se adta vissza a saját példányát.) Frau Mandl néhány év múlva már Hollywood egyik dívája, férfisztárok és szerepek sorát kapta meg - valamint új nevét, amelyen a mai napig ismeri a műértő közönség. Sikerei csúcsán Cecil B. DeMille Sámson és Dellilájában játszotta el a címszerepet.

Advertisement

Az első férj, Fritz Mandl, a már említett osztrák - akitől Hedy később elszökött - hasznos tapasztalatszerzésnek bizonyult. Noha erőszakos volt és a 19 éves színésznőt burokba akarta zárni, a félzsidó Maindl töbször vendégül látta Hitlert és Mussolinit Schloss Swarzenau-ban, a családi birtokon. Eva többször részt vett férjével azokon a tudósokkal és mérnökökkel folytatott megbeszéleseken, amelyeken a fegyvergyáros új katonai technológiákat vitatott meg.

Advertisement

Ezek a megbeszélések voltak Lamarr iskolái az alkalmazott tudományok világába: és ezek a beszélgetések vezettek oda, hogy a második világháború alatt hollywoodi szomszédjával, az avantgárd zeneszerző George Antheillel feltalálták a frekvencia-hopping elvét.

Advertisement

Antheil akkoriban a népszerűségük csúcsán lévő, perforált papírral irányított villanyzongorák összekapcsolásávall kísérletezett. A filmcsillag és a muzsikus, ahelyett, hogy új filmjükön törték volna a fejüket, nekiálltak, hogy a védtelen rádiótávirányítású torpedók védelmét tökéletesítsék. A színész-bombázó (!), aki korábban a férjénél már megismerkedett a torpedók működési elvével kitalálta, hogy folyamatosan változtatni kell a torpedót irányító kontroller és fegyver között a kommunikációs csatornát: ez pedig megoldható a villanyzongora működése alapján. (88 frekvenciát váltogatott a rendszer, éppen ennyi billentyű van a zongorán.)

A titkosított katonai kommunikációra szánt szabadalmat 1942-ben adták be, de az amerikai haditengerészet undok módon nem használta azt. Legalábbis addig, amg le nem járt, mert 1962-ben, Kuba blokádjánál már hadrendbe fogták. A feltalálók így nem kaptak semmit az ötletükért, aminek Lamarr nem örült. Noha több mint 30 millió dollárt keresett a filmjeivel, a pénzt sokszor és sikeresen eltapsolta. (Talán ezért is kapták el a filmezéstől már visszavonult színésznőt bolti lopáson kétszer is.)

Advertisement

Találmányuk kései elismeréseként az Electronic Frontier Foundation 1997-ben azért kitüntette a művésznőt a kiterjesztett spektrum alkalmazásában elért találmányáért: szabadalmuk adja az alapját a modern távközlés jónéhány alapvető technológiájának. "Épp ideje volt" - nyilatkozta.

Advertisement

A hatszor is férjezett Lamarr 2000-ben halt meg, hamvait a bécsi erdőben szórták szét. "Nem félek a haláltól, mert nem félek semmitől, amit nem értek. Ha gondolkozni kezdek rajta, elég ha rendelek egy masszást, és már el is tűnt."

Húsevő szupernő volt.

(fotók: nextprojection.com)

Share This Story