A pesti zsid√≥ anya B√©csben sz√ľletett l√°nya 18 √©vesen j√°tszotta el a mozit√∂rt√©net elsŇĎ orgazmus√°t, azt√°n hollywoodi szuperszt√°r lett Hedy Lamarr n√©ven, a legszebb barna bomb√°z√≥, de mindek√∂zben a szomsz√©dban lak√≥ zeneszerzŇĎvel egy√ľtt torped√≥v√©delmi r√°di√≥rendszert tal√°lt fel. Sim√≥ Gy√∂rgy vend√©gposztja.

Olyan √©rdekeset √≠rt az ex-narancsos ex-cs√ļcsmenedzser az fb-re, hogy elk√©rtem tŇĎle. A posztot a Hedy Lamarr karrierj√©t elind√≠t√≥, 1933-as Ext√°zisb√≥l vett k√©pekkel illusztr√°ltam, a k√©sŇĎbbi szexv√°mp√≠r ekkor 18 √©ves volt. Mostant√≥l Sim√≥√© a sz√≥:

A vil√°g legszebb nŇĎje tal√°lta fel a wifi alapjait. Meg√≠rom.

A harmincas évek megabombázója, a Hírességek Fala csillaga, Hedy Lamarr volt az egyik feltalálója és szabadalmaztatója a Wifi és a Blutetooth lényegét adó technológiáknak. Sok öröme nem volt benne.

B√©csi kikeresztelkedett zsid√≥ csal√°dban, magyar any√°t√≥l sz√ľletett Hedwig Eva Maria Kiesler n√©ven, k√©sŇĎbb Max Reinhardtn√°l tanulta a sz√≠n√©szetet.

Mikor Hitler 1933-ban N√©metorsz√°gban hatalomra jutott, az amb√≠ci√≥zus sz√≠n√©sznŇĎ az Extasy c√≠mŇĪ cseh filmben j√°tszotta meg a filmt√∂rt√©net tal√°n elsŇĎ, nehezen felismerhetŇĎ orgazmus√°t.

Advertisement

(animgif: kaganof.com)

EttŇĎl nyilv√°n nagyon h√≠res lett, de elŇĎtte m√©g hozz√°ment egy osztr√°k ausztrofasiszta milli√°rdoshoz, aki megpr√≥b√°lta felv√°s√°rolni a film √∂sszes el√©rhetŇĎ k√≥pi√°j√°t - sikertelen√ľl. (Mussolini p√©ld√°ul az isten p√©nz√©√©rt se adta vissza a saj√°t p√©ld√°ny√°t.) Frau Mandl n√©h√°ny √©v m√ļlva m√°r Hollywood egyik d√≠v√°ja, f√©rfiszt√°rok √©s szerepek sor√°t kapta meg - valamint √ļj nev√©t, amelyen a mai napig ismeri a mŇĪ√©rtŇĎ k√∂z√∂ns√©g. Sikerei cs√ļcs√°n Cecil B. DeMille S√°mson √©s Dellil√°j√°ban j√°tszotta el a c√≠mszerepet.

Advertisement

Az elsŇĎ f√©rj, Fritz Mandl, a m√°r eml√≠tett osztr√°k - akitŇĎl Hedy k√©sŇĎbb elsz√∂k√∂tt - hasznos tapasztalatszerz√©snek bizonyult. Noha erŇĎszakos volt √©s a 19 √©ves sz√≠n√©sznŇĎt burokba akarta z√°rni, a f√©lzsid√≥ Maindl t√∂bsz√∂r vend√©g√ľl l√°tta Hitlert √©s Mussolinit Schloss Swarzenau-ban, a csal√°di birtokon. Eva t√∂bbsz√∂r r√©szt vett f√©rj√©vel azokon a tud√≥sokkal √©s m√©rn√∂k√∂kkel folytatott megbesz√©leseken, amelyeken a fegyvergy√°ros √ļj katonai technol√≥gi√°kat vitatott meg.

Ezek a megbesz√©l√©sek voltak Lamarr iskol√°i az alkalmazott tudom√°nyok vil√°g√°ba: √©s ezek a besz√©lget√©sek vezettek oda, hogy a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ alatt hollywoodi szomsz√©dj√°val, az avantg√°rd zeneszerzŇĎ George Antheillel feltal√°lt√°k a frekvencia-hopping elv√©t.

Advertisement

Antheil akkoriban a n√©pszerŇĪs√©g√ľk cs√ļcs√°n l√©vŇĎ, perfor√°lt pap√≠rral ir√°ny√≠tott villanyzongor√°k √∂sszekapcsol√°s√°vall k√≠s√©rletezett. A filmcsillag √©s a muzsikus, ahelyett, hogy √ļj filmj√ľk√∂n t√∂rt√©k volna a fej√ľket, neki√°lltak, hogy a v√©dtelen r√°di√≥t√°vir√°ny√≠t√°s√ļ torped√≥k v√©delm√©t t√∂k√©letes√≠ts√©k. A sz√≠n√©sz-bomb√°z√≥ (!), aki kor√°bban a f√©rj√©n√©l m√°r megismerkedett a torped√≥k mŇĪk√∂d√©si elv√©vel kital√°lta, hogy folyamatosan v√°ltoztatni kell a torped√≥t ir√°ny√≠t√≥ kontroller √©s fegyver k√∂z√∂tt a kommunik√°ci√≥s csatorn√°t: ez pedig megoldhat√≥ a villanyzongora mŇĪk√∂d√©se alapj√°n. (88 frekvenci√°t v√°ltogatott a rendszer, √©ppen ennyi billentyŇĪ van a zongor√°n.)

A titkos√≠tott katonai kommunik√°ci√≥ra sz√°nt szabadalmat 1942-ben adt√°k be, de az amerikai haditenger√©szet undok m√≥don nem haszn√°lta azt. Legal√°bbis addig, amg le nem j√°rt, mert 1962-ben, Kuba blok√°dj√°n√°l m√°r hadrendbe fogt√°k. A feltal√°l√≥k √≠gy nem kaptak semmit az √∂tlet√ľk√©rt, aminek Lamarr nem √∂r√ľlt. Noha t√∂bb mint 30 milli√≥ doll√°rt keresett a filmjeivel, a p√©nzt sokszor √©s sikeresen eltapsolta. (Tal√°n ez√©rt is kapt√°k el a filmez√©stŇĎl m√°r visszavonult sz√≠n√©sznŇĎt bolti lop√°son k√©tszer is.)

Advertisement

Tal√°lm√°nyuk k√©sei elismer√©sek√©nt az Electronic Frontier Foundation 1997-ben az√©rt kit√ľntette a mŇĪv√©sznŇĎt a kiterjesztett spektrum alkalmaz√°s√°ban el√©rt tal√°lm√°ny√°√©rt: szabadalmuk adja az alapj√°t a modern t√°vk√∂zl√©s j√≥n√©h√°ny alapvetŇĎ technol√≥gi√°j√°nak. "√Čpp ideje volt" - nyilatkozta.

A hatszor is f√©rjezett Lamarr 2000-ben halt meg, hamvait a b√©csi erdŇĎben sz√≥rt√°k sz√©t. "Nem f√©lek a hal√°lt√≥l, mert nem f√©lek semmitŇĎl, amit nem √©rtek. Ha gondolkozni kezdek rajta, el√©g ha rendelek egy massz√°st, √©s m√°r el is tŇĪnt."

H√ļsevŇĎ szupernŇĎ volt.

(fotók: nextprojection.com)