Illustration for article titled A Világ Legjobb Blogja Most: az internet temetője

A One Terabyte of Kilobyte Age szemlézi a lekapcsolt GeoCities-en tárolt összes oldalt. Akkora kilencvenes évek sokkot lehet tőle kapni, hogy én majdnem szóltam a kollégáknak, hogy ne emeljék fel a telefont, mert megszakad az internet.

Advertisement

Először hangolódjatok rá:

2010 októberében került fel a teljes GeoCities-adatbázist tartalmazó torrent a netre. Ha valaki kihagyta volna az internetezést a kilencvenes években, annak elmondom, hogy a GeoCities egy adattár-szolgáltató volt, egy a proto-Myspace a közösségi funkciók nélkül, mindenki készített ott kezdetleges honlapokat, amiket aztán felturbózhatott GIF-ekkel, béna hátterekkel, szóval pont úgy nézhetett ki, ahogy Kovács Kálmán 2005-ben megjósolta az internetet.

Advertisement

Arra már rájöttetek, hogy Kovács Kálmán mekkora jós volt? Azt mondta, hogy legyen több szemnek kellemes és izgalmas tartalom az interneten, aztán meg lett is? Én már rá sem nézek olyan honlapra, ahol legalább három kisállat nem akar felémmászni, akkor meg csak jókat röhögtünk rajta.

Illustration for article titled A Világ Legjobb Blogja Most: az internet temetője
Advertisement

Vissza a GeoCitieshez. A szolgáltatást 2009-ben lekapcsolták, addigra 38 millió felhasználója volt. A One Terabyte of Kilobyte Age szerint viszont a legtöbbhöz nem nyúltak '98-'99 óta.

A februárban indult OToKA tumblr egyébként egy sokkal tudományosabb és analitikusabb blog párja, azon komolyabban elemzik a 641 gigás GeoCities-adathalmazt, raádásul 2010 óta. De felgyorsított világunkban ki akar esszéket olvasni (lábjegyzetekkel!) ha a képekből lejön minden.

Share This Story

Get our newsletter