A Mad Men legutols√≥ r√©sz√©nek legutols√≥ k√©pkock√°i megid√©znek egy klasszikus rekl√°mot, √©s m√°r csak az a k√©rd√©s, melyik szereplŇĎ tal√°lhatta ki. Az igazi sztori persze szebb!

A hetedik √©vad utols√≥, 1970-ben j√°tsz√≥d√≥ r√©sz√©vel minden fontosabb, m√©g nyitott k√©rd√©st lez√°rt a sorozat, viszont egy utols√≥ feladv√°nnyal m√©g megkavarta a n√©zŇĎket ‚Äď ha m√©g nem l√°ttad, √©s l√°tni szeretn√©d, ne olvasd tov√°bb!

A k√©rd√©s ugyanis az, hogy Don Draper vagy Peggy Olson √≠rta-e, esetleg ketten egy√ľtt? Don ugyanis elvonul Kaliforni√°ba, Peggy pedig a McCann Erickson Coca-Cola kamp√°ny√°n dolgozik, √©s szeretn√© meggyŇĎzni Drapert, hogy t√©rjen vissza a c√©ghez New Yorkba.

A teljesen sz√©tesett Draper nem akar visszamenni, de azt√°n a r√©sz v√©g√©n √ļgy tŇĪnik, v√©gre m√©gis megtal√°lja a lelki b√©k√©j√©t, √©s az epiz√≥d a legend√°s, a fenti vide√≥n is l√°that√≥ 1971-es Coke-rekl√°m m√°s√°val √©r v√©get. M√°r csak az a k√©rd√©s, Peggy vagy Don √∂tlete volt-e, esetleg kettej√ľk√© egy√ľtt? (R√°ad√°sul feltŇĪnik a r√©sz k√∂zep√©n egy copfos l√°ny, aki k√©sŇĎbb a rekl√°mban is √©nekel.)

Advertisement

A val√≥s√°gban egy√©bk√©nt egy Bill Backer nevŇĪ kreat√≠v √∂tlete volt a rekl√°mdal, akinek a rep√ľlŇĎg√©pe nem tudott felsz√°llni Londonb√≥l a k√∂d miatt, √©s egyszer csak arra lett figyelmes, hogy a rept√©ren ragadt utasok m√°r nem m√©rgelŇĎdnek, hanem √ľld√∂g√©lnek √©s felszabadultan besz√©lgetnek (volt, aki Coca-Col√°t is ivott k√∂zben), mik√∂zben v√°rnak, hogy a g√©p felsz√°llhasson.

Az ehhez passzol√≥ dal, az I‚Äôd Like to Buy the World a Coke k√©t brit dalszerzŇĎ, Roger Greenway √©s Roger Cook k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel sz√ľletett meg, maga a rekl√°m pedig egy Harvey Gabor nevŇĪ (k√∂nnyen lehet, hogy magyar sz√°rmaz√°s√ļ) art director √∂tlete volt, a hegyoldalban √©neklŇĎ, tiszta tekintetŇĪ fiatalokkal.

Azt a rekl√°mot elŇĎsz√∂r Dovern√©l vett√©k volna f√∂l, √°m a rossz idŇĎ k√∂zbesz√≥lt, √©s azt√°n hi√°ba forgattak R√≥m√°ban m√°sodik nekifut√°sra, ott se volt szerencs√©j√ľk az alkot√≥knak, ez√©rt rengeteg p√©nz, t√∂bb sz√°zezer doll√°r is r√°ment, mire v√©gre siker√ľlt egy haszn√°lhat√≥ verzi√≥t lŇĎni. A rekl√°mot 1971 nyar√°n kezdt√©k adni az amerikai t√©v√©k, √©s pillanatok alatt nagyon n√©pszerŇĪ lett.

Advertisement

Erre fel a producer, Billy Davis r√°vette a New Seekers egy√ľttest, amellyel am√ļgy is egy√ľtt dolgozott, hogy √©nekelj√©k fel m√°s sz√∂veggel is a dalt ‚Äď ez lett az I‚Äôd Like to Teach the World to Sing (in Perfect Harmony), amely m√°r nem volt direkt rekl√°msz√∂veg, viszont tarolt, √©s minden idŇĎk egyik legsikeresebb dala lett, hiszen az eredeti rekl√°mban √©neklŇĎ √©nekegy√ľttes, a Hillside Singers is kislemezre √©nekelte, √©s √≠gy k√©t verzi√≥ban is felker√ľlt a list√°kra.

Ahonn√©t ez a dallam m√©g ismert lehet, az az Oasis Shakermaker c√≠mŇĪ dala, amely az egy√ľttes m√°sodik kislemeze volt 1994-ben, √©s az √©nekdallam egy az egyben a New SeekerstŇĎl lehetett ismerŇĎs. Az eredeti dal szerzŇĎi pereltek, Noel Gallagher pedig fizethetett, mint a katonatiszt ‚Äď igaz, hogy volt mibŇĎl.

Advertisement

√Čs hogy egy szem√©lyes vonatkoz√°ssal z√°rjam ezt az √©rdekes posztot, ma d√©lut√°n siker√ľlt egy poh√°r Coca-Col√°t r√°bor√≠tanom a munkahelyi Macbookomra, amely term√©szetesen fel is mondta a szolg√°latot. H√°t √≠gy igy√°tok ezt a l√∂tty√∂t!