A világ egyik leghíresebb reklámjával búcsúzott az ikonikus sorozat

A Mad Men legutolsó részének legutolsó képkockái megidéznek egy klasszikus reklámot, és már csak az a kérdés, melyik szereplő találhatta ki. Az igazi sztori persze szebb!

Advertisement

A hetedik évad utolsó, 1970-ben játszódó részével minden fontosabb, még nyitott kérdést lezárt a sorozat, viszont egy utolsó feladvánnyal még megkavarta a nézőket – ha még nem láttad, és látni szeretnéd, ne olvasd tovább!

A kérdés ugyanis az, hogy Don Draper vagy Peggy Olson írta-e, esetleg ketten együtt? Don ugyanis elvonul Kaliforniába, Peggy pedig a McCann Erickson Coca-Cola kampányán dolgozik, és szeretné meggyőzni Drapert, hogy térjen vissza a céghez New Yorkba.

Advertisement

A teljesen szétesett Draper nem akar visszamenni, de aztán a rész végén úgy tűnik, végre mégis megtalálja a lelki békéjét, és az epizód a legendás, a fenti videón is látható 1971-es Coke-reklám másával ér véget. Már csak az a kérdés, Peggy vagy Don ötlete volt-e, esetleg kettejüké együtt? (Ráadásul feltűnik a rész közepén egy copfos lány, aki később a reklámban is énekel.)

Advertisement

A valóságban egyébként egy Bill Backer nevű kreatív ötlete volt a reklámdal, akinek a repülőgépe nem tudott felszállni Londonból a köd miatt, és egyszer csak arra lett figyelmes, hogy a reptéren ragadt utasok már nem mérgelődnek, hanem üldögélnek és felszabadultan beszélgetnek (volt, aki Coca-Colát is ivott közben), miközben várnak, hogy a gép felszállhasson.

Az ehhez passzoló dal, az I’d Like to Buy the World a Coke két brit dalszerző, Roger Greenway és Roger Cook közreműködésével született meg, maga a reklám pedig egy Harvey Gabor nevű (könnyen lehet, hogy magyar származású) art director ötlete volt, a hegyoldalban éneklő, tiszta tekintetű fiatalokkal.

Advertisement

Azt a reklámot először Dovernél vették volna föl, ám a rossz idő közbeszólt, és aztán hiába forgattak Rómában második nekifutásra, ott se volt szerencséjük az alkotóknak, ezért rengeteg pénz, több százezer dollár is ráment, mire végre sikerült egy használható verziót lőni. A reklámot 1971 nyarán kezdték adni az amerikai tévék, és pillanatok alatt nagyon népszerű lett.

Erre fel a producer, Billy Davis rávette a New Seekers együttest, amellyel amúgy is együtt dolgozott, hogy énekeljék fel más szöveggel is a dalt – ez lett az I’d Like to Teach the World to Sing (in Perfect Harmony), amely már nem volt direkt reklámszöveg, viszont tarolt, és minden idők egyik legsikeresebb dala lett, hiszen az eredeti reklámban éneklő énekegyüttes, a Hillside Singers is kislemezre énekelte, és így két verzióban is felkerült a listákra.

Ahonnét ez a dallam még ismert lehet, az az Oasis Shakermaker című dala, amely az együttes második kislemeze volt 1994-ben, és az énekdallam egy az egyben a New Seekerstől lehetett ismerős. Az eredeti dal szerzői pereltek, Noel Gallagher pedig fizethetett, mint a katonatiszt – igaz, hogy volt miből.

Advertisement

És hogy egy személyes vonatkozással zárjam ezt az érdekes posztot, ma délután sikerült egy pohár Coca-Colát ráborítanom a munkahelyi Macbookomra, amely természetesen fel is mondta a szolgálatot. Hát így igyátok ezt a löttyöt!

Share This Story

Get our newsletter