Bes√ľlt a gyerekes, de j√≥ sz√°nd√©k√ļ √∂tlet - a gonosz bank√°rok nem akartak hitelk√°rosultakkal √©s utcalak√≥kkal megn√©zni egy francia filmet a p√©nz√©hes bankemberekrŇĎl.

A terv az volt, hogy hajl√©ktalanok, devizak√°rosultak √©s a Magyarorsz√°gon mŇĪk√∂dŇĎ nagy bankok vez√©rigazgat√≥i k√∂z√∂sen n√©zik majd meg Costa-Gavras √ļj filmj√©t, a Bennfentes j√°t√©kot. A sajt√≥k√∂zlem√©ny szerint ak√°r vez√©rigazgat√≥i szinten is jelen lett volna a CIB, a Budapest Bank, a Magnet Bank, az OTP, a Raiffeisen, a Sz√©chenyi Bank, a Volksbank √©s az Erste Bank. Epekedve v√°rtam, hogy Cs√°nyi S√°ndor mellett majszolhassam a pattogatott kukoric√°t √©s Axel Hummellel √∂sszevessz√ľnk a karf√°k haszn√°lati ar√°ny√°n.

A probl√©ma csak az volt, hogy a megh√≠vott √ľzletemberek a helysz√≠nen tudt√°k meg, hogy hajl√©ktalanok k√∂z√© lesznek be√ľltetve. Az ex-Mok√©pes Guly√°s Bal√°zs, jelenleg a PARLUX Entertainment √ľgyvezetŇĎje, nyit√≥ besz√©d√©ben el is √°rulta, hogy volt egy vez√©rigazgat√≥, aki megjelent a helysz√≠nen, regisztr√°lt, de a filmre nem √ľlt be. Olyan is akadt, aki lelkesen jelzett vissza √©s m√©g meg is k√©rdezte, hogy kell-e fizetni a jegy√©rt, majd az utols√≥ pillanatban lemondta a r√©szv√©telt; egyed√ľl a K&H √©s Citi Bank sz√≥lt elŇĎre, hogy nem k√≠v√°n jelen lenni az esem√©nyen (a vet√≠t√©sen egyed√ľli high-class megh√≠vottk√©nt r√©szt vett Doubravszky Gy√∂rgy, a p√©nz√ľgyi jogok biztosa). A k√©rd√©s m√°r csak az, hogy mi a nagyobb bunk√≥s√°g, az√©rt nem be√ľlni egy filmre, mert hajl√©ktalanok mellett kell √ľlni, vagy elh√≠vni egy vez√©rigazgat√≥t √©s csal√°dj√°t, majd azzal a frapp√°nsnak gondolt √∂tlettel be√ľltetni devizak√°rosultak √©s utc√°n √©lŇĎk k√∂z√©, hogy ezzel valamif√©le jelk√©pes igazs√°gt√©telt vegyenek.

Advertisement

A gesztus mindenk√©ppen √©rt√©kelendŇĎ. Ahogy az elhangzott, a hajl√©ktalanok nem gyakran jutnak el moziba, r√°ad√°sul a programnak r√©sze volt egy k√∂z√∂s, lilahagym√°s zs√≠roskenyerez√©s is, ami b√°josan szokatlan m√≥don le is zajlott a mozip√©nzt√°r mellett. Az esem√©nynek jelk√©pes jelentŇĎs√©ge lett volna: a leggazdagabb √©s legbefoly√°sosabb √ľzletember is k√©pes egy film erej√©ig le√ľlni egy szeg√©ny √©s kil√°t√°stalan sors√ļ ember mell√©. A film azonban nem valami k√∂nnyed v√≠gj√°t√©k volt, hanem egy sablonosan √©s egyszerŇĪen, de hat√°rozottan megfogalmazott kritika a bankvil√°g √∂sszes szereplŇĎj√©nek ir√°ny√°ba. 113 percig nem sz√≠vesen hallgatja az ember, hogy mekkora szem√©tl√°da, akkor sem ha t√©nyleg az, √©s fŇĎleg nem, ha nem √≠gy van. A V√°ros Mindenki√© csoport √°ltal megh√≠vott hajl√©ktalanoknak azonban b√°nt√≥ volt a p√°rbesz√©dtŇĎl val√≥ teljes elfordul√°s.

Advertisement

Abb√≥l, amit elmondtak nekem a r√©sztvevŇĎk, √©s abb√≥l amit j√≥zan √©sszel gondol az ember, nem lett volna sz√≥ se nem lincsel√©srŇĎl, se nem k√∂nnyes sz√°monk√©r√©srŇĎl, kab√°tr√°ncig√°l√°sr√≥l. ErdŇĎs B. Gyula, hajl√©ktalan m√©g azzal viccelŇĎd√∂tt nekem, hogy a film elŇĎtt elugrottak az √ĀNTSZ-be fertŇĎtlen√≠teni magukat. A hajl√©ktalanok meg√≠t√©l√©se erŇĎs vitat√©ma Magyarorsz√°gon, egy√©ni tapasztalatok √©s √∂r√∂k√∂lt elŇĎ√≠t√©letek alak√≠tj√°k a k√∂zv√©leked√©st. Elvakultnak sem lehet√ľnk; van akit zavar az aut√≥sforgalom kellŇĎs k√∂zep√©n k√©regetŇĎ ember, van olyan hajl√©ktalan, aki iszik √©s van olyan is, akinek egyszerŇĪen nincs lehetŇĎs√©ge tiszt√°lkod√°sra. Hajl√©ktalannak lenni m√©g mindig a legnagyobb megpr√≥b√°ltat√°s, amivel eur√≥pai ember szemben√©zhet, √°ltal√°ban a teljes rem√©nytelens√©g k√ľsz√∂b√©n. T√∂k√©letes megold√°s nincs, de p√°rbesz√©d sincs.

A film bugyuta volt. Nem aj√°nlom.

[fotó: France 2 Cinéma, Canal+]