Az Index úgy tudja, a beutazási botrány mögött a Bunge amerikai céget ért korrupciós ajánlat áll. Állítólag azt mondták nekik, csalhatnak áfát, ha tejelnek, a NAV félre fog nézni.

Advertisement

A magyar étolajpiacon folyamatosan, sok milliárdos értékben, évek óta folyó tömeges adócsalás áll a magyar–amerikai botrány mögött – írja az Index. A lap információi nem mondanak ellent annak, amit az Átlátszó írt hétfőn.

A sztori lényege, hogy a Bunge, a Vénusz és a Floriol márkájú olajok gyártója évek óta ki volt bukva azon, hogy a piaci forgalom legalább húsz százalékát az áfa be nem fizetése miatt verhetetlenül olcsó csaló olajkereskedők viszik el. Ez számításaik szerint csak ezen a részpiacon évi 20-25 milliárd forint kiesett adóbevételt jelentett a magyar költségvetésnek. A cég nyilvánosan tiltakozott a gyakorlat ellen, amit, nekik legalábbis úgy tűnt, az adóhivatal nem piszkált eléggé.

Ez után jött volna a korrupciós ajánlat egy "kormányzathoz közel álló, de nem kormányzati szervezet vezetőitől", hogy ha a Bunge támogat egy általuk megnevezett alapítványt, az adóhivatal félrenéz, és az amerikaiak szabadon csalhatnak áfát, hogy behozzák a többiek adócsalása miatt szerzett veszteségeiket. A cikk szerint a Bunge nem kért ebből, hanem az amerikai hatóságokhoz fordult. Az Átlátszó tudomása szerint kétmilliárd forintért kellett volna megbízásokat adni ennek az alapítványnak.

Advertisement

Ez megmagyarázná azt a meg nem erősített, de a NAV által egyszer sem cáfolt információt, hogy a hivatal elnöke és két munkatársa is a listán lennének.

A sztori furcsasága még, hogy miért a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság robbantotta ki a botrányt, aminek kikürtölése elvileg kicsit sem volt érdeke a magyar kormányzatnak. A sztori eddig megismert elemei alapján a naiv hírfogyasztó ugyanis óhatatlanul arra gondol, az egyetlen logikus ok az lehet, ha a Századvég valamilyen fokon érintett. De ez nyilvánvaló képtelenség, hiszen a kormányzat első számú szellemi és kommunikációs háttércégéről van szó.

Share This Story

Get our newsletter