Ki tudj√°tok-e tal√°lni egy k√∂zlem√©nyrŇĎl, hogy melyik ellenz√©ki p√°rtt√≥l √©rkezett? Szily nem tudta, igaz, akkor m√©g csak a c√≠m√©t ‚Äď ami ennek a posztnak is c√≠me lett ‚Äď olvastam fel neki. Kedves olvas√≥ink viszont megkapj√°k a komplett sz√∂veget. Alatta pedig ott a kis szavaz√≥g√©pecske!

K√∂zeledik a nyaral√°si szezon, √©s j√≥ p√°r √©ve √≠gy m√°jus k√∂zep√©n azzal szembes√ľl√ľnk, hogy m√°r nemcsak a k√ľlf√∂ldi, hanem a hazai turizmusb√≥l is egyre t√∂bb csal√°d marad ki. Nem az√©rt, mert dolgozniuk kell eg√©sz ny√°ron az embereknek, vagy, mert nem akarnak pihenni. Nem, nyilv√°n a p√©nz miatt.

A szeptemberi iskolakezd√©s elŇĎtt m√°r akkor is luxusnak sz√°m√≠t egy t√∂bbnapos kir√°ndul√°s a B√ľkkben vagy egy t√≥part melletti nyaral√°s, ha t√©l v√©ge √≥ta gyŇĪjtik erre a p√©nzt a gyerekes csal√°dok. Azok a szerencs√©sek, akik legal√°bb √ļtra tudnak kelni, ink√°bb h√°romszor, mint k√©tszer meggondolj√°k, hogy mire √©s hogyan k√∂ltsenek. √ćgy biztos nem j√∂nnek sz√≥ba luxusfesztiv√°lok vagy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ital- √©s √©tel prom√≥h√©tv√©g√©k ‚Äď amikor is m√©regdr√°ga bel√©pŇĎk ut√°n ‚Äď legal√°bbis egy n√©gyfŇĎs csal√°dnak biztosan ‚Äď nem olcs√≥n folyik az √©tel- √©s italk√≥stolgat√°s.

Ezekn√©l a csal√°dokn√°l nem k√©rd√©s, hogy minimaliz√°lni kell a k√∂lts√©geket az√©rt, hogy a gyerekeiknek legal√°bb ilyenkor ŇĎk is meg tudj√°k venni napk√∂zben a p√©ks√ľtit vagy a csokit a boltban. Merthogy az otthonr√≥l hozott ennival√≥ nem mindig tart ki a hŇĎs√©gben d√©lut√°nig, pl√°ne nem t√∂bb napig. A strandon vagy a kirakod√≥v√°s√°rban √°rult l√°ngost, kolb√°szt vagy palacsint√°t meg nem az ŇĎ p√©nzt√°rc√°jukhoz szabt√°k. Ňźk a k√∂zeli boltban v√°s√°rolnak valami szer√©nyebb nyal√°nks√°got. Vagy innival√≥t, mert az egyed√ľl√°ll√≥ anyuka vagy a nyaraltat√°st bev√°llal√≥ nagyi nyilv√°n nem cipel h√°rom liter √ľd√≠tŇĎt a pl√©d, strandlabda √©s a t√∂r√ľlk√∂zŇĎk mellett. D√©lut√°n viszont aligha lehet azt mondani egy szomjas gyereknek: ‚Äěmajd iszol este otthon‚ÄĚ.

A vas√°rnapi z√°rva tart√°s szellemi √©s k√∂zpolitikai cunamij√°val most √ļjfent ezeket a csal√°dokat b√ľnteti a Fidesz‚ÄďKDNP-korm√°ny. Az eg√©sz √©vben kuporgat√≥, sokat √©s minden lehets√©ges napon megfesz√≠tetten dolgoz√≥, h√≥napokon √°t a szabad strandra gyŇĪjtŇĎ csal√°dokat.

N√©zz√ľk meg a Velencei-tavat √©s k√∂rny√©k√©t. G√°rdonyban, Ag√°rdon, Velenc√©n a vas√°rnapi z√°rva tart√°s nemcsak turisztikai katasztr√≥f√°t okoz, hanem b√ľntet is. Ezeket a helyeket jellemzŇĎen a kiskeresetŇĪ csal√°dok l√°togatj√°k, vonattal j√∂nnek reggel √©s mennek este haza. √ćgy olcs√≥bb, sz√°ll√°sra nincs p√©nz. Ňźk nem tudnak a strandon v√°s√°rolni. Ez a fajta turizmus √©ppen arra √©p√ľl, hogy a k√∂zelben vannak olyan kisebb-nagyobb boltok, amelyekben ‚Äěemberi √°ron‚ÄĚ, olcs√≥n lehet megvenni, amire napk√∂zben sz√ľks√©g van. Legal√°bbis eddig. InnentŇĎl marad a strandi √°r vagy az otthonmarad√°s. Ink√°bb az ut√≥bbi.

Ezeknek a csal√°doknak mondja Szatm√°ry Krist√≥f, a kereskedelempolitika korm√°nyzati √∂sszehangol√°s√°√©rt felelŇĎs √©s √©rz√©keny miniszteri biztos, hogy nincs baj a z√°rva tart√°ssal, majd elmennek √©tterembe vas√°rnap. Ňźk, akik m√©g apa sz√ľlinapj√°n se mennek.

Ez a Szatm√°ry Krist√≥f mondja, hogy az ‚Äěeddigi tapasztalatok alapj√°n‚ÄĚ a Balaton √©s a Velencei-t√≥ k√∂rny√©ki boltok ki tudj√°k el√©g√≠teni az ig√©nyeket. Mert ŇĎ azt√°n ezt tudja, l√°tja, √©rz√©keli ‚Äď ha valaki, akkor egy fideszes miniszteri biztos odamegy nyaralni √©s onnan k√©r be vizsg√°latot, ahol a k√∂zel fizet√©sk√©ptelen k√∂z√©poszt√°ly √©s az alatta l√©vŇĎ honfit√°rsaink pr√≥b√°lj√°k pihen√©ssel t√∂lteni az idŇĎt. Mindezt √ļgy mantr√°zza, hogy a ny√°ri szezon m√©g el sem kezdŇĎd√∂tt. Mondjuk nem egy csal√°d lesz, akiknek √≠gy nem is fog.

Arr√≥l most nem is √≠rok, hogy micsoda k√°osz lesz a Balaton k√∂rny√©k√©n eg√©sz ny√°ron, amikor m√°r a h√°romnapos m√°jusi h√©tv√©g√©n is olyan forgalmi dug√≥k alakultak ki a t√≥parti telep√ľl√©seken, hogy komplett rendŇĎri csapatoknak kellett m√©g a parkol√°st is ir√°ny√≠tani a szombatra k√©nyszer√≠tett bev√°s√°rl√°s miatt.

Valamelyest enyh√≠tendŇĎ a probl√©m√°t, a (‚Ķ) nev√©ben t√∂rv√©nyjavaslatot ny√ļjtottam be, amelynek l√©nyege, hogy k√ľl√∂n√∂sen az idegenforgalom kiszolg√°l√°s√°nak ig√©ny√©vel √©rintett telep√ľl√©sek felment√©st kapjanak a vas√°rnapi z√°rva tart√°s al√≥l. Ehhez a telep√ľl√©sek bejelent√©si k√∂telezetts√©ggel b√≠rhassanak, amelyet azok vehetn√©nek ‚Äěig√©nybe‚ÄĚ, amelyek eset√©ben kor√°bban rendszeres √©s √©rdemleges idegenforgalmi ad√≥bev√©tel folyt be (azaz az idegenforgalmi ad√≥bev√©tel el√©rte a telep√ľl√©s √∂sszbev√©tel√©nek 2 sz√°zal√©k√°t).

A Magyar Turizmus Zrt. egyik szlogenje volt, hogy ‚Äěminden √©lm√©nnyel t√∂bb leszel‚ÄĚ. M√°r akinek vannak √©s lesznek √©lm√©nyei. A Fidesz‚ÄďKDNP vas√°rnapi z√°rva tart√°s√°nak k√∂vetkezt√©ben a nyaral√°s √ļjfent luxus lett, √©s √≠gy a kevesebbet keresŇĎknek vagy a munk√°jukat elvesz√≠tetteknek megint a kevesebb jutott: a h√©tv√©gi kiruccan√°skor a fejt√∂r√©s √©s a r√°k√©sz√ľl√©s, √©s a k√©zt√∂rdel√©s a k√∂lts√©gek minimaliz√°l√°s√°n, a vas√°rnapi z√°rva tart√°s okozta k√°rok megelŇĎz√©s√©n.

Most sem lehet azt mondani, hogy nincs megoldás. Van. Hamarosan megírom a törvényjavaslat sorsát, hogyan döntött a fideszes törvénygyár. Ha van szív és ész, akkor csak egyféleképpen lehet.

Szerintem m√©g ma d√©lut√°n-este el√°ruljuk a megold√°st. M√°r legal√°bbis azoknak, akiknek lesz t√ľrelm√ľk nem megkeresni a vil√°gh√°l√≥s interneten, hogy mi a d√∂rg√©s.

Advertisement

[fotó: velence.hu]