A vasárnapi zárva tartás vastörvénye: nyaralás csak a gazdagoknak!

Illustration for article titled A vasárnapi zárva tartás vastörvénye: nyaralás csak a gazdagoknak!

Ki tudjátok-e találni egy közleményről, hogy melyik ellenzéki párttól érkezett? Szily nem tudta, igaz, akkor még csak a címét – ami ennek a posztnak is címe lett – olvastam fel neki. Kedves olvasóink viszont megkapják a komplett szöveget. Alatta pedig ott a kis szavazógépecske!

Közeledik a nyaralási szezon, és jó pár éve így május közepén azzal szembesülünk, hogy már nemcsak a külföldi, hanem a hazai turizmusból is egyre több család marad ki. Nem azért, mert dolgozniuk kell egész nyáron az embereknek, vagy, mert nem akarnak pihenni. Nem, nyilván a pénz miatt.

A szeptemberi iskolakezdés előtt már akkor is luxusnak számít egy többnapos kirándulás a Bükkben vagy egy tópart melletti nyaralás, ha tél vége óta gyűjtik erre a pénzt a gyerekes családok. Azok a szerencsések, akik legalább útra tudnak kelni, inkább háromszor, mint kétszer meggondolják, hogy mire és hogyan költsenek. Így biztos nem jönnek szóba luxusfesztiválok vagy a különböző ital- és étel promóhétvégék – amikor is méregdrága belépők után – legalábbis egy négyfős családnak biztosan – nem olcsón folyik az étel- és italkóstolgatás.

Ezeknél a családoknál nem kérdés, hogy minimalizálni kell a költségeket azért, hogy a gyerekeiknek legalább ilyenkor ők is meg tudják venni napközben a péksütit vagy a csokit a boltban. Merthogy az otthonról hozott ennivaló nem mindig tart ki a hőségben délutánig, pláne nem több napig. A strandon vagy a kirakodóvásárban árult lángost, kolbászt vagy palacsintát meg nem az ő pénztárcájukhoz szabták. Ők a közeli boltban vásárolnak valami szerényebb nyalánkságot. Vagy innivalót, mert az egyedülálló anyuka vagy a nyaraltatást bevállaló nagyi nyilván nem cipel három liter üdítőt a pléd, strandlabda és a törülközők mellett. Délután viszont aligha lehet azt mondani egy szomjas gyereknek: „majd iszol este otthon”.

A vasárnapi zárva tartás szellemi és közpolitikai cunamijával most újfent ezeket a családokat bünteti a Fidesz–KDNP-kormány. Az egész évben kuporgató, sokat és minden lehetséges napon megfeszítetten dolgozó, hónapokon át a szabad strandra gyűjtő családokat.

Nézzük meg a Velencei-tavat és környékét. Gárdonyban, Agárdon, Velencén a vasárnapi zárva tartás nemcsak turisztikai katasztrófát okoz, hanem büntet is. Ezeket a helyeket jellemzően a kiskeresetű családok látogatják, vonattal jönnek reggel és mennek este haza. Így olcsóbb, szállásra nincs pénz. Ők nem tudnak a strandon vásárolni. Ez a fajta turizmus éppen arra épül, hogy a közelben vannak olyan kisebb-nagyobb boltok, amelyekben „emberi áron”, olcsón lehet megvenni, amire napközben szükség van. Legalábbis eddig. Innentől marad a strandi ár vagy az otthonmaradás. Inkább az utóbbi.

Ezeknek a családoknak mondja Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős és érzékeny miniszteri biztos, hogy nincs baj a zárva tartással, majd elmennek étterembe vasárnap. Ők, akik még apa szülinapján se mennek.

Ez a Szatmáry Kristóf mondja, hogy az „eddigi tapasztalatok alapján” a Balaton és a Velencei-tó környéki boltok ki tudják elégíteni az igényeket. Mert ő aztán ezt tudja, látja, érzékeli – ha valaki, akkor egy fideszes miniszteri biztos odamegy nyaralni és onnan kér be vizsgálatot, ahol a közel fizetésképtelen középosztály és az alatta lévő honfitársaink próbálják pihenéssel tölteni az időt. Mindezt úgy mantrázza, hogy a nyári szezon még el sem kezdődött. Mondjuk nem egy család lesz, akiknek így nem is fog.

Arról most nem is írok, hogy micsoda káosz lesz a Balaton környékén egész nyáron, amikor már a háromnapos májusi hétvégén is olyan forgalmi dugók alakultak ki a tóparti településeken, hogy komplett rendőri csapatoknak kellett még a parkolást is irányítani a szombatra kényszerített bevásárlás miatt.

Valamelyest enyhítendő a problémát, a (…) nevében törvényjavaslatot nyújtottam be, amelynek lényege, hogy különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényével érintett települések felmentést kapjanak a vasárnapi zárva tartás alól. Ehhez a települések bejelentési kötelezettséggel bírhassanak, amelyet azok vehetnének „igénybe”, amelyek esetében korábban rendszeres és érdemleges idegenforgalmi adóbevétel folyt be (azaz az idegenforgalmi adóbevétel elérte a település összbevételének 2 százalékát).

A Magyar Turizmus Zrt. egyik szlogenje volt, hogy „minden élménnyel több leszel”. Már akinek vannak és lesznek élményei. A Fidesz–KDNP vasárnapi zárva tartásának következtében a nyaralás újfent luxus lett, és így a kevesebbet keresőknek vagy a munkájukat elveszítetteknek megint a kevesebb jutott: a hétvégi kiruccanáskor a fejtörés és a rákészülés, és a kéztördelés a költségek minimalizálásán, a vasárnapi zárva tartás okozta károk megelőzésén.

Most sem lehet azt mondani, hogy nincs megoldás. Van. Hamarosan megírom a törvényjavaslat sorsát, hogyan döntött a fideszes törvénygyár. Ha van szív és ész, akkor csak egyféleképpen lehet.

Advertisement

Szerintem még ma délután-este eláruljuk a megoldást. Már legalábbis azoknak, akiknek lesz türelmük nem megkeresni a világhálós interneten, hogy mi a dörgés.

Advertisement

[fotó: velence.hu]

Share This Story

Get our newsletter