M√©g isten igaz√°b√≥l v√©get sem √©rt a v√°rosi kert√©szet divatja, a cigicsikkek k√∂z√ľl hajt√≥ szam√≥c√°k √©s a kutyafuttat√≥kon termett paradicsomok aranykora, m√°ris itt az √ļjabb ŇĎr√ľlet.

A k√∂z√∂ss√©gi m√©z kifejezesn√©knek van egy kicsit hippikokt√©l hangulata, amikor a h√°zibuliba √©rkezŇĎk egy nagy k√∂z√∂s v√°jlingba √∂ntik a pi√°jukat √©s azt√°n igazs√°gosan mindenki abb√≥l iszik.

√Ām itt nem errŇĎl van sz√≥, puszt√°n f√©lvad v√°rosi rovartart√°sr√≥l. Ahogy a kezdem√©nyez√©s blogj√°ban olvashatjuk:

"K√ľlf√∂ld√∂n az ezredfordul√≥ k√∂rny√©k√©n olyan nagyv√°rosokban jelentek meg h√°ztetŇĎk√∂n a kapt√°rok, mint New York, P√°rizs, Toronto vagy London. Berlinben a Hotel Intercontinental, B√©csben pedig az Operah√°z tetej√©n mŇĪk√∂dik a v√°rosi m√©h√©szet. Az urb√°nus k√∂rnyezet miatt az √≠gy termelt m√©zet betonm√©zk√©nt is szok√°s emlegetni. Magyarorsz√°gon a m√©h√©szked√©s jelentŇĎs m√ļltra tekint vissza, de v√°rosi gyakorlat√°nak egyelŇĎre nincsenek hagyom√°nyai."

Advertisement

Szerintem ugyan az √∂nkorm√°nyzati birkatart√°s sem felt√©tlen√ľl h√ľlyes√©g, de a v√°rosi m√©h√©szked√©s kifejezetten tetszik.

Mondjuk a m√©hek √°ltal l√°togathat√≥ mini m√ļzeum √∂tlete m√°r kicsit ny√∂gve nyelŇĎs nekem, de ha ez kell a figyelemfelkelt√©shez, h√°t legyen:

"K√ľl√∂nleges v√°llalkoz√°sra k√©sz√ľl a frankfurti sz√©khelyŇĪ finger csoport k√©t tagja id√©n ny√°ron Budapest k√∂zep√©n. Florian Haas √©s Andreas Wolf nyilv√°nos, b√°rki √°ltal megk√∂zel√≠thetŇĎ v√°rosi t√©rben alak√≠t ki urb√°nus m√©h√©szetet, amit egy √ļgynevezett vegyes m√©h√©szcsoport gondoz majd. A munk√°ba b√°rki becsatlakozhat, aki szeretne t√∂bbet megtudni a m√©h√©szked√©srŇĎl √©s a m√©zk√©sz√≠t√©srŇĎl.

A n√©met mŇĪv√©szek ir√°ny√≠t√°s√°val augusztus v√©g√©n a v√°rosi m√©h√©szek egy szokatlan kultur√°lis int√©zm√©nyt is l√©trehoznak. A kapt√°rak tetej√©n m√ļzeumot nyitnak a m√©heknek, amelynek makettszerŇĪ ki√°ll√≠t√≥tereibe a m√©hek berep√ľlhetnek, a l√°togat√≥k pedig k√≠v√ľlrŇĎl n√©zhetik meg a rendhagy√≥ t√°rlatot.

A finger csoport tagjai j√ļnius 5-√©n, szerd√°n 19 √≥r√°t√≥l a Klauz√°l t√©r 14. sz√°m alatti Lumen Z√∂lds√©g √©s K√∂z√∂ss√©gi Szolg√°ltat√≥ba v√°rj√°k az √©rdeklŇĎdŇĎket, ahol bemutatj√°k a kezdem√©nyez√©st √©s v√°rosi m√©z-k√≥stol√°st tartanak."