Illustration for article titled A város egyik legmenőbb pontján szerzett újabb éttermet a Zsidai-klán

Várban, a csillogó tökű Hadik-szobor melletti volt Hadik étterem lett az övék, pályázaton nyerték el a bérleti jogot az önkormányzattól. A pletykát először abban a formában hallottam, hogy “Orbán lányának adták az éttermet”.

Advertisement

Nagy dobásra készül a Mátyás-temlopmtól 100 méterre Magyarország egyik legdinamikusabb vendéglátós klánja, a Zsidai-család - tudta meg a Cink.

Az mondjuk vicces, hogyan tudtam meg. Azt a hírt súgta meg ugyanis egy informátor, hogy a másfél éve bezárt éttermet pályázaton adta bérbe az önkormányzat, amit a végén persze Orbán Ráhel surranópályán érkező cége nyert meg.

Advertisement

Amikor megkerestem az I. kerületi önkormányzatot, kiderült, hogy tényleg volt nyílt pályázat, három résztvevővel, akik közül végül a legjobb ajánlatot a Trinity Gasztronómia Kft. adta. Ez pedig nem Orbán, hanem Zsidaiék cége.

Mégis némileg érthetővé vált az orbánozás, a miniszterelnök lánya egy ideig ugyanis a családi cégcsoportnál dolgozott. Rá is kérdeztem Zsidai Roy Zoltánnál, az alapítók fiánál, aki elmondta, hogy Orbán Ráhel már nem dolgozik náluk és ehhez a projekthez sincs semmi köze.

Advertisement
Illustration for article titled A város egyik legmenőbb pontján szerzett újabb éttermet a Zsidai-klán

A Zsidai család igényes, gasztronómiailag is értelmezhető éttermekben utazik. Ha többet akarsz tudni róluk, olvasd el Uj Péternek ezt a cikkét.

Advertisement

A Vár az igazi bázisuk, itt voltak az első éttermeik, jelenleg a következő várbéli vendéglátóhelyeik vannak: a Pierrot, a 21, a Pest-Buda, a Pest-Buda Terasz, a Baltazár és a Spíler Biergarten.

Advertisement

Pesten a Spíler, a Spíler Shanghai, az És és az És Deli tartoznak a fennhatóságuk alá. A helyeik jelentős részét ráadásul 2008, vagyis a válság kitörése óta nyitották, miközben a város legnagyobb gasztrovállalkozói is szenvednek.

Blázsovics Lívia, a budavári önkormányzat sajtófőnöke szerint ők adták a legjobb ajánlatot, vállalva például azt, hogy az éttermet egy éven belül saját költségükön teljesen felújítják. A bérleti szerződés 5 + 5 évre szól.

Advertisement

Zsidai Roy szerint a Vár szégyenfoltja volt a katasztrófálisan ronda épületben található igénytelen étterem, ami a hetvenes évek legprimitívebb dél-balatoni vendéglátós hagyományait folytatta. Miközben az adottságai fantasztikusak voltak.

Azt egyelőre nem akarta elárulni, mire készülnek az aránylag nagy helyiségben, ami a család legnagyobb alapterületű várbéli étterme lesz, de annyit azért elmondott, hogy sosem duplikálnak, így olyan profilú hely lesz, amilyenjük még nincsen.

Advertisement

A helyiségnek egyébként patinás története van. Buchinger János és testvére, Alajos az előző századforduló előtt érkezett Pozsonyból Budára, és mivel bortermelő családból származnak, végül egy várbéli, Dísz téri kavéházban helyezkedtek el borkimérőként. Alajos később hazament, János maradt, sőt a Millenium táján meg is házasodott, majd kibérelte a Tárnok utca 14.-es házat, ahol a földszinten megnyitotta Buchinger János Vendéglőjét. Annyira jól ment neki, hogy 1912-re meg tudta vásárolni a mi sztorinkban szereplő házat az Úri utca és a Szentháromság utca sarkán. Itt már 1856 óta működött egy Fehér Galamb nevű vendéglő.

A nevet Buchinger megtartotta, az éttermet pedig ő, majd halála után az egyik fia igen népszerűvé tették. Ide járt a Várban lakó Tóth Árpád és a tövéből néha felsétáló Kosztolányi Dezső, illetve egy csomó olyan ismert színész is, mint Bilicsi Tivadar vagy Dayka Margit. A vadásztörténeteiről ismert Széchenyi Zsigmond gróf szokása pedig az volt, hogy beadta a konyhára a vadászzsákmányát. A házat a második világháborúban kibombázták, a frontot tábori szakácsként túlélő ifjabb Buchinger János hazatért, újjáépítette az éttermét, hogy 52-ben államosítsák, aztán jöjjön a rohadás.

Advertisement

(fotó: 444.hu)

Share This Story

Get our newsletter