Amikor ott laktam, a vil√°g egyik legkellemesebb metropolisza volt, de m√°ra kicsin√°lt√°k a bermud√°s-t√ļraszand√°los rohad√©kok. Hogyan lehet √©lhetetlenn√© tenni Barcelon√°t? D√∂bbent besz√°mol√≥ egy √°rv√°t√≥l, praktikus tippekkel, hogy mit ker√ľlj el, ha m√©gis odamenn√©l.

Hogy hogyan telik egy napom Barcelon√°ban? A mai p√©ld√°ul azzal kezdŇĎd√∂tt, hogy kin√©ztem a sz√≥t√°rb√≥l azt a mondatot, hogy "a bar√°tnŇĎm bolh√°s lett", bekentem az Imola friss cs√≠p√©seit, azt√°n lementem beolvasni a h√°zin√©ninek.

Maria de Carmen de la Fuent√©nek zavaros diszn√≥szeme √©s egyens√ļlyzavaros yorkshire-terrierje van. Dickens a f√©l karj√°t odaadta volna egy ilyen sz√°ll√°sad√≥nŇĎ√©rt! A zsugori asszonynak csaptelep- √©s g√°zkaz√°nboltja van a szomsz√©d utc√°ban. √ötk√∂zben elj√°tszottam a gondolattal, ahogy a mutat√≥ujjamat v√°dl√≥n a mell√©nek szegezem, √©s az arc√°ba ki√°ltom: "bolh√°s pokr√≥cot adott nek√ľnk, pedig elŇĎre letett√ľk a hathavi lakb√©rt. A saj√°t k√∂lts√©g√©re fogja fertŇĎtlen√≠ttetni a lak√°st, maga v√©rsz√≠v√≥!" A mutat√≥ujj-szegez√©st olyan √°t√©l√©ssel pr√≥b√°ltam el, hogy kis h√≠j√°n nyakamat szegtem a meredek csigal√©pcsŇĎn.

2000 m√°rcius√°ban √≠gy kezdtem az elsŇĎ, Barcelon√°b√≥l √≠rott Magyar Narancs-os cikkemet, miut√°n a csajom √∂szt√∂nd√≠jat kapott egy diz√°jniskol√°ba, √©n meg vid√°man felmondtam a Magyar H√≠rlapn√°l, √©s kik√∂lt√∂zt√ľnk. Ha ma t√∂rt√©nne ilyesmi, csak turist√°kr√≥l tudn√©k √≠rni, a helyiek ugyanis egyszerŇĪen eltŇĪnnek a vastag r√©teg alatt.

Egy eg√©szen r√∂vid l√°togat√°st lesz√°m√≠tva 14 √©ve nem j√°rtam Barcelon√°ban, ez√©rt k√ľl√∂n√∂sen nagy erŇĎvel v√°gott mellbe a v√°ltoz√°s. A v√°ros az√©rt lett a vil√°g egyik legfelkapottabb turistac√©lpontja, mert egyszerre sz√©p, nagyvil√°gi, mŇĪvelt, kreat√≠v √©s intim. Egy olyan hely, ahol minden p√∂rg√©s √©s csillog√°s mellett irt√≥ kellemes √©lni. M√°rmint irt√≥ kellemes volt.

T√≠z ott t√∂lt√∂tt nap alapj√°n az az √©rz√©sem, hogy Barcelon√°t csak az menthetn√© meg, ha a v√°ros √©rdek√©ben leromboln√°k az √∂sszes Gaudi-√©p√ľletet, be√©p√≠ten√©k a Rambl√°t, z√°rt ipari ter√ľlett√© tenn√©k a kik√∂tŇĎt, √©s megtiltan√°k a f√ľrd√©st a tengerben.

Advertisement

A hiszt√©rikus intenzit√°s√ļ t√∂megturizmusban nemcsak az a kellemetlen, hogy egyszerŇĪen nem j√≥ √©rz√©s egy√©bk√©nt remek helyeken t√∂bb sz√°z francia, angol √©s n√©met k√∂z√∂tt l√∂kd√∂sŇĎdni. A turist√°knak kitaposott √ļtvonalaik vannak, mint az inni vonul√≥ vad√°llatoknak, amiket ak√°r el is lehet ker√ľlni. Nem olyan nagy √°ldozat v√©g√ľl is lemondani a Rambl√°r√≥l, ha minden m√°s ok√©, gondoln√° az ember. Csakhogy a t√∂megturizmus olyan lett, mint az √°tt√©teles r√°k, ami a k√∂rnyezŇĎ v√°rossz√∂vetet is megfertŇĎzi. A bej√°ratott √ļtvonalak ment√©n fokozatosan megszŇĪntek, elk√∂lt√∂ztek a vicces bolt-butik-k√∂nyvesbolt-k√°v√©z√≥k, a gal√©ri√°k √©s a helyiek fantasztikus kis b√°rjai, hogy a vil√°gon minden√ľtt megtal√°lhat√≥ szurven√≠rboltoknak √©s hasonl√≥knak adj√°k √°t a hely√ľket.

Barcelon√°ban az volt a kiv√©teles, hogy az igen hangulatos, r√°ad√°sul h√°rom, teljesen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ karakterŇĪ negyedbŇĎl √°ll√≥ √≥v√°ros nem valami szok√°sos panoptikum volt, hanem a v√°ros eleven r√©sze, sŇĎt l√©nyege, benne lak√≥-, mulat√≥-, kereskedelmi- √©s kreat√≠v mikronegyedekkel, menŇĎ fiatal √©s √∂reg lak√≥kkal, mindez r√°ad√°sul egyenlŇĎ t√°vols√°gban az √©szaki polg√°ri lak√≥negyedektŇĎl √©s a tengertŇĎl. 14 √©v t√ļlzott n√©pszerŇĪs√©ge a helyi hangulatot, a diz√°jnt, a kreativit√°st √©s a k√≠s√©rletezŇĎkedvet teljesen ki√ľld√∂zte innen.

Hogy ezzel v√©ge van-e Barcelon√°nak mint √©rdekes helynek? A vil√°g√©rt sem mern√©k ilyet mondani, fŇĎleg az√©rt, mert ez alatt a t√≠z nap alatt l√©nyeg√©ben azon a ter√ľleten j√°rtunk, ahol annak idej√©n az √©letter√ľnk volt, vagyis a t√°gan √©rtelmezett √ďv√°rosban √©s az Eixample d√©li r√©sz√©n. √ćgy bŇĎven elk√©pzelhetŇĎ, hogy a szellem √©s a k√≠s√©rletez√©s nem tŇĪnt el teljesen a v√°rosb√≥l, csak kijjebb k√∂lt√∂z√∂tt, m√°s negyedekbe. De az biztos, hogy abb√≥l, ami r√©gen volt, √©s ami egyediv√© tette a v√°rost, m√°r csak romok maradtak, azok is nagyr√©szt a Born negyedben, ahol most mi is pec√≥ztunk.

Advertisement

Mik√∂zben ezek a bor√ļs gondolatok pattogtak a fejemben, az is ott motoszk√°lt, hogy t√ļlteljes√≠tŇĎ-√∂ngyŇĪl√∂lŇĎ turistak√©nt ez az eg√©sz tal√°n csak az √©n fejemben l√©tezik. Ennek az√©rt kezdettŇĎl ellentmodott egy rak√°s molin√≥, amiket belv√°rosi lak√°sok ablak√°ba kiakasztva l√°ttam.

Speci√°lis barcelonai szok√°s a lak√≥k politikai v√©l√©m√©ny√©nek kiakasztott molin√≥kon val√≥ k√∂zl√©se tetszŇĎleges t√©m√°ban, az atomfegyverkez√©stŇĎl a katal√°n f√ľggetlens√©gig. De a mi k√∂rny√©k√ľnk√∂n egy rak√°s turistazabol√°z√≥ ki√≠r√°st is olvastam, amikben p√©ld√°ul kultur√°ltabb √©jszakai viselked√©sre biztatt√°k a s√°skahadat. A fanyar katal√°n humor szellem√©ben a csak √°ltaluk besz√©lt katal√°n nyelven.

Advertisement

Azt√°n j√∂tt a vicces bizony√≠t√©k arra, hogy nem √©n par√°zom t√ļl a dolgot. Az utols√≥ napjaink egyik√©n ment√ľnk volna le a barcelonetai strandra, de nem tudtunk, a tengerparti s√©t√°nyon ugyanis eg√©szen komoly t√ľntet√©s zajlott.

Mi ellen t√ľntethetnek? ‚Äď k√©rdezt√©k a gyerekek.

Ezen a helyen ‚Äď n√©ztem v√©gig az √°ltalam bel√°tott 200 m√©teres szakaszon elektromos g√∂rdeszk√°z√≥ 3476 franci√°n √©s briten ‚Äď csakis a turist√°k ellen, mondtam viccbŇĎl.

Advertisement

K√∂zelebb √©rt√ľnk, √©s kider√ľlt: ez nem vicc, hanem a val√≥s√°g. A Born negyed lak√≥i t√ľntettek az elviselhetetlen turizmus ellen. Ha majd fegyvert is osztanak, veszek egy fapados jegyet, √©s megyek harcolni!

A hét legvisszataszítóbb barcelonai turistaizzasztó

1. Rambla

Az √ďv√°ros k√∂zep√©t √°tszelŇĎ s√©t√°l√≥utca az elm√ļlt tizen√∂t √©vben beker√ľlt az eg√©sz vil√°g h√°rom legundor√≠t√≥bb turistapontja k√∂z√©. Abba az elitklubba, aminek a tagjai k√∂z√© j√≥ √©rz√©sŇĪ ember egyszerŇĪen nem teszi be a l√°b√°t. Olyan gyŇĪl√∂letes, elviselhetelen helyek k√∂z√©, mint a velencei Szent M√°rk t√©r, a londoni Leicester Square, Pr√°ga √≥v√°rosa, a Notre Dame, Phuket szigete, a r√≥mai spanyol l√©pcsŇĎ vagy a New York-i Times Square. A Rambl√°n 2014 nyar√°n minden t√ļlz√°s n√©lk√ľl olyan volt v√©gigmenni, mint a Szigeten egy p√©ntek este eljutni a nagysz√≠npadt√≥l az A38-s√°torba. Drogok n√©lk√ľl, de k√©tszer olyan dr√°ga pi√°val. Messi- √©s Neymar-mezben p√°ll√≥ turistaz√°szl√≥aljak z√ļdulnak le √©s f√∂l a szar ki√ľlŇĎs kaj√°ld√°k, szoboremberek √©s vil√°g√≠t√≥ baszokat a levegŇĎbe dob√°l√≥ arab √°rusok k√∂z√∂tt. M√©g √°tszelni is csak akkor √©rdemes, ha t√©nyleg nincs m√°s m√≥d eljutni a k√∂rnyezŇĎ negyedekbe.

Advertisement

2. Gótikus negyed

Ez lett az elsŇĎ k√ľlf√∂ldi √ļtjukra l√°togat√≥ francia fiatalok legfontosabb eur√≥pai hugyoz√≥helye. A csordaturist√°k ugyannyian vannak, mint a Rambl√°n, de sz√°zszor szŇĪkebb utc√°kba szorulnak bele. 2000-ben a g√≥tikus negyed a turist√°k, a v√°rosban lak√≥ k√ľlf√∂ldi di√°kok, a k√≠s√©rletezŇĎ kis diz√°jnbutik-k√°v√©z√≥k √©s a j√≥ alternat√≠v helyek kever√©k√©t jelentette. M√°ra a turist√°k maradtak, azzal a nem mell√©kes k√∂vetkezm√©nnyel, hogy az izgalmas mŇĪhelyek √©s boltok teljesen eltŇĪntek, hogy a hely√ľkre szuven√≠rshopok √©s turistafog√≥k k√∂lt√∂zzenek.

3. Kik√∂tŇĎ

Pr√≠ma hely volt egykor, lehetett korz√≥zni, fŇĪben √ľlni, kuty√°t s√©t√°ltatni, halat etetni, vagy csak n√©zni ki a fej√ľnkbŇĎl. Ha ma b√°rmelyiket is megpr√≥b√°ln√°d, vagy az arcodra √ľln√©nek, vagy egyszerŇĪen elsodorn√°nak.

Advertisement

4. A tengerparti sétány

A v√°ros egyik fŇĎ szexepilj√©t az jelentette, hogy az √≥v√°ros zs√ļfolt sik√°toraib√≥l t√≠z perc kellemes s√©ta volt kijutni a partra, ahol sz√©les, h√°romnegyedr√©szt n√©ptelen s√©t√°nyokon lehetett m√°szk√°lni, g√∂rkirozni, bring√°zni, vagy csak √ľlni a homokban, √©lvezve az √°lland√≥ szellŇĎt. √Čn p√©ld√°ul a hely adotts√°gai miatt kezdtem el g√∂rkorizni, √©s az√©rt nem tanultam meg f√©kezni meg kanyarodni, mert egyszerŇĪen nem volt sz√ľks√©gem r√°, annyi hely volt. Ha ma pr√≥b√°lkozn√©k ilyesmivel, 2-5 percen bel√ľl v√©res hullak√©nt hevern√©k a k√∂vezeten. A s√©t√°nyon folyamatos embemassza l√ľktet, a t√∂megbŇĎl r√°ad√°sul rengetegen √°llnak a vil√°g legellenszenvesebb j√°rmŇĪv√©n, az elektromos √≥ri√°s g√∂rdeszk√°n, illetve a m√°sodik legf√©rgebben, az elektromos rolleren.

5. Sagrada Familia

Ennek az √°tkozott √©p√ľletnek a k√∂rny√©k√©n Isten nem, csak a p√©nisze van jelen, azt viszont folyamatosan emlegetik a vil√°g sz√°z nyelv√©n egyszerre. A vil√°g legh√≠resebb modern templom√°t megn√©zni olyasmi √©lm√©ny, mint cs√ļcsidŇĎben √°tsz√°llni a pekingi metr√≥n. Enn√©l fesz√ľletet lopni is transzcendensebb √©lm√©ny. A templom √ļjonnan fel√©p√≠tett r√©szei r√°ad√°sul ki√°br√°nd√≠t√≥ak, √≠gy az ember a lehetetlennek tŇĪnŇĎ bejut√°s ut√°n azzal a b√∂lcsess√©ggel lesz gazdagabb, hogy bŇĎven el√©g lett volna k√≠v√ľlrŇĎl megn√©zni az egyetlen, m√©g Gaudi √°ltal fel√©p√≠tett homlokzatot.

Advertisement

6. Catalunya tér

Pont olyan sz√©p √©s pont olyan kellemes ott lenni, mintha itt egyes√≠tett√©k volna a Moszkva √©s az √Ėrs vez√©r teret. A mocsok, a forr√≥s√°g √©s az elviselhetetlen t√∂meg mell√© b√≥nusznak vannak gusztustalan galambok √©s emberis√©gellenes √≥ri√°sszappanbubor√©k-f√ļj√≥k is.

7. Gr√°cia sug√°r√ļt

Ez lenne a helyi Champs √Člys√©es, √©s t√©nyleg az is lenne, ha chemotoxszal lef√ļjn√°k a felsz√≠n√©t reggeltŇĎl √©jszak√°ig ellepŇĎ turistar√©teget.