A UPC azt √°ll√≠tja, nem az ŇĎ hib√°j√°b√≥l voltak el√©rhetetlenek ma d√©lig az elŇĎfizetŇĎi sz√°m√°ra az RTL √©s az MTVA honlapjai.

A c√©g k√∂zlem√©nyben reag√°lt azokra az √©rtes√ľl√©sekre, amik szerint a kimarad√°s oka az volt, hogy √°prilis elsej√©tŇĎl kezdve a UPC nem cser√©l forgalmat az Externettel:

A UPC rendszeresen fel√ľlvizsg√°lja h√°l√≥zat√°nak adat√°tviteli kapacit√°s√°t √©s szigor√ļ sztenderdek szerint biztos√≠tja az optim√°lis √©s kiegyens√ļlyozott adatforgalmat. Ezeknek a szab√°lyozott folyamatoknak megfelelŇĎen t√∂rt√©nt az az √°tkonfigur√°l√°s is, amelynek norm√°lis esetben nem kellett volna √©rz√©kelhetŇĎ probl√©m√°t okoznia az √ľgyfelek sz√°m√°ra. Sajn√°latos m√≥don azonban az eml√≠tett oldalak kiszolg√°l√≥i r√©sz√©rŇĎl felt√©telezhetŇĎen nem t√∂rt√©nt meg az adatforgalom megfelelŇĎ tranzit√ļtvonalakra val√≥ √°tterhel√©se, annak √©rdek√©ben, hogy a tartalom tov√°bbra is eljuthasson a fogyaszt√≥khoz.

A UPC Magyarorsz√°g Kft., √ľgyfeleinek legmagasabb szintŇĪ kiszolg√°l√°s√°t szem elŇĎtt tartva, soron k√≠v√ľl megtette azokat a technikai int√©zked√©seket, amelyek lehetŇĎv√© teszik a n√©pszerŇĪ t√©v√©csatorn√°k weboldalainak el√©r√©s√©t a megszokott m√≥don.

A UPC Magyarorsz√°g Kft. √©s anyav√°llalata, a Liberty Global sz√°m√°ra tov√°bbra is alapvetŇĎ √©rt√©k a netsemlegess√©g, ez√©rt meglepet√©ssel fogadt√°k √©s egyben visszautas√≠tj√°k a sajt√≥ban megjelent azon √©rtes√ľl√©seket, amelyek b√°rmilyen internetes tartalom blokkol√°s√°t vagy h√°tt√©rbe szor√≠t√°s√°t felt√©telezt√©k.

Hogy ezek a technikai int√©zked√©sek pontosan mit takarnak, azt nem tudom, mindenesetre az Index mai cikk√©bŇĎl az der√ľl ki, hogy a UPC √©s az Externet m√°r j√≥ ideje vit√°znak az adatcsere mindenki sz√°m√°ra elfogadhat√≥ m√≥dj√°r√≥l: ‚ÄúAz Externet nem akarta a UPC √°ltal felk√≠n√°lt tranzitmegold√°st haszn√°lni, mert nem √©rte volna meg neki, a UPC-nek viszont a kor√°bbi BIX-es adatcsere nem volt kifizetŇĎdŇĎ.‚ÄĚ Most valakinek m√©gis engednie kellett.

Az Index cikke arra is figyelmeztet, hogy a megn√∂vekedŇĎ adatforgalom miatt j√∂vŇĎben is lehetnek hasonl√≥ konfliktusok a tartalomszolg√°ltat√≥k √©s a netes c√©gek k√∂z√∂tt.