Pert indít Stumpf Nóra, akivel óriási botrányt keltve erőszakoskodott egy játékostársa. A TV2 hazugsággal vádolja őt, viszontperel, és a sajtót fenyegeti, hogy át ne merjék venni a Heti Válasz cikkét. Mi lehet lejjebb, mint egy újságíró cáfolat helyett ügyvédet küld a másik újságírónak?

A kereskedelmi tévézés egyik legnagyobb és legundorítóbb botránya volt, amikor Gábor játékos kamerák előtt kezdett szexuálisan erőszakoskodni társával, Nórával. Amit a TV2 elsőre tagadott, de az elemi felháborodást látva visszakozott, kivizsgálta az ügyet és hamut szórt a fejére.

De a szerénység csak eddig tartott.

A tüzet most az lobbantotta fel, hogy a nő interjút adott a Heti Válasznak. A nyomtatott lap csütörtökön kerül az utcára, és szokásuk, hogy egy nappal előbb szenzációsra hangolt rövid ízelítőt tesznek ki a valasz.hu-ra a csúcsanyagukból, az érdeklődést gerjesztendő.

Advertisement

Így tettek most is, itt az anyag.

Erről írt posztot nemrég az Index médiablogja, a Commentcom.

Ami a következőkkel végződik:

Egy dolgot azonban meg kell jegyeznünk ezzel az üggyel kapcsolatban: a Heti Válaszban leírt állításokat, amikkel Stumpf Nóra támadja a TV2-t, azért nem idéztük, mert a TV2 merőben szokatlan módon felhívta a szerkesztőséget, és hivatalosan is közölte velünk, hogy amennyiben a szerintük hamis állításokat utánközöljük, azaz leírjuk, mit mondott Nóra a Heti Válasznak, minket is beperelnek, ahogy minden sajtóterméket, ahol ezek megjelennek. Az Index jogi képviselője szerint a hatályos magyar törvények értelmében ehhez joguk van.

Advertisement

A helyzet az, hogy ez tényleg így van. Hiába írom meg az igazságnak megfelelően, hogy XY ezt vagy azt írta, az is számít, hogy mi az, amit XY leírt. Hiába rögzíti 50 kamera a sajtótájékoztatón, hogy a parlamenti teremszolga lenyilatkozza, miszerint Kövér László záróra után fingmeghajtással repked az ülésterem légterében, ha nem tudom bíróság előtt bizonyítani, hogy Kövér tényleg turbinázik, akkor perelhető vagyok, ha publikálom a videót. Függetlenül attól, hogy pontosan számolok-e be a sajtótájékoztatón történt eseményekről.

Az egész nyomulás azért bizarr, mert – hangsúlyoznám – ami a Válaszon megjelent, és amit a TV2 nem hagy megjelentetni, még nem a teljes, talán tényleg durva állításokat tartalmazó interjú. Két darab állítás van benne összesen.

Advertisement

Ezért kerestem meg az előbb a TV2-t, hogy mi lenne, ha az izmozás helyett csak erre a kettőre reagálnának. Mert ha bármit mondanak róluk, legyen az cáfolat, tagadás, elismerés vagy no comment, akkor már közölhetem. Erre végül azt mondták, hogy holnap, a teljes interjú megjelenése után hajlandók tételesen reagálni a Cinknek.

Abban maradtunk, hogy holnap reggel keresem őket, és felelnek.

Szerintem szomorú szereptévesztés, ha egy kereskedelmi tévécsatorna ilyen erőpolitikát folytat a magyar sajtó ellen. Bárki bármit köpköd a kertévékről, ők is a sajtó részei. Az pedig a legalja mélypont, ha a sajtó egyik fele ügyvéddel cenzúrázza a másik felét. Ahelyett, hogy tényekkel cáfolna, beszólna, parodizálna, adatokat sorolna vagy bármi mást tenne az elnémításon kívül. És mit vár el a TV2 azokban a helyzetekben, amikor újságíróként lépnek fel, ha “ügyfélként” az elképzelhető legrosszabb tempóban ügyvéddel fenyegetnek? Egy olyan ügyben ráadásul, ahol ha a játékos tényleg kamuzna, 3 mozdulattal, 5 perc alatt szedhetnék elő az őt cáfoló felvételt.

Advertisement

A többit meglátjuk holnap.