A túzok az unalmas síkságot szereti, ezért csináltak neki olyant

120 millió forintból simították ki a pusztát még simábbra, hogy tényleg ne legyen rajta semmi kiszögellés vagy mélyedés. A túzokok válasza? Lelkes csoportszex!

Azonnal birtokba vették a boldog túzokok azt a kiskunsági Sáros-réten kialakított, biliárdasztalszerűen sima területet, ahol ugyan eddig is dürögtek, de idegesen, mert az ott található árkok és töltések túl izgalmassá tették a tájat. A túzoknak, bár pusztai futómadár, nem önmagában a minimalista esztétikát megcsúfoló szabálytalanságok nem tetszenek, hanem az ilyen púpok mögé és árkok mélyére elbújó rókák és más ragadozók. Márpedig a Sáros-réten, hiába volt príma szexpálya, például 30 kilométernyi árok volt. Eddig, mert az Új Széchenyi Terv 120 milliójából ezeket bemetették, és kiszedték az ott található betonoszlopokat is, a drótkerítésekről nem is beszélve. A túzok pedig akkor érzi magát jól, ha ellát messzire. Emaitt van, hogy ez a csodás óriásmadarat a legjobb esetben is csak nagyon messziről lehet látni, akkor viszont inkább pontszerű.

Advertisement

A szakemberek külön boldogok attól, hogy a madarak az élőhelyrekonstrukció után azonnal elfoglalták a nekik szánt területet, ami ritkaság. Ember származású olvasóinknak meg az jó hír, hogy építettek egy tízméteres tornyot is, ahonnan a távolból azért megkukkolhatjuk a dürgő túzokokat, ha már ők maguk nem üzekedhetnek a jól belátható síkságon.

(fotó: mme.hu)

Share This Story

Get our newsletter