A túsz először félrevezette a terroristákat a Charlie Hebdo épületében

A Le Monde lépésről lépésre rekonstruálta, mi történt tegnap. A gyilkos testvérek egy csomót keringtek az épületben, mert a korábbi gyújtogatás miatt sehol sem volt kiírva az újság neve.

A testvérpár először két kapuval arrébb, a hatos számú épületnél próbálkozott. Azt használták ki, hogy éppen megérkezett a postásnő. Amikor kinyitotta az irodaház kapuját, benyomultak vele együtt, majd arra kényszerítették, hogy üljön le, a küldeményekért érkező irodista nővel együtt, aztán megkérdezték, hol van a Charlie szerkesztősége. A kérdést nyomatékosítandó a levegőbe lőttek. Eltérnek a beszámolók, hogy egyszer vagy kétszer.

Advertisement

Miután megtudták, hogy igazából a tízes számot keresik, gyorsan távoztak, életben hagyva a két nőt, és pillanatokon belül ott álltak a megfelelő ház előtt.

A lap neve szándékosan nem volt kiírva az épületre, és az sem volt véletlen, hogy odabent sem – ahol több cég irodái találhatóak – volt Charlie-felirat. Ez a korábbi gyújtogatás miatti óvintézkedés volt. A régi szerkesztőség épületén még nagy molinó hirdette, hogy mi készül ott.

A két támadó akadálytalanul bejutott az épület halljába, ahol két arra járó karbantartótól megkérdezték, merre található a szerkesztőség. Nem mondták meg, erre kapásból agyonlőtték egyiküket, a 42 éves Frédéric Boisseaut, majd azonnal túszul ejtették Cocót, a Charlie fiatal rajzolónőjét, aki akkor hozta el a gyerekét az óvodából. (A tegnapi posztomban az első, izgatott beszámoló alapján azt írtam, hogy a nő az irodaház előtt találkozott a terroristákkal, és miután halálosan megfenyegették, ő engedte be őket a számkód beírásával. Most kiderült, a dolgok úgy történtek ugyan, ahogy írtam, csak már odabent a házban.)

Advertisement

Cocóval odavezettették magukat a szerkesztőséghez. Csakhogy a bátor kolléga – felteszem, "közben csak történik valami, vagy ideér a rendőrség" alapon – félrevezette őket, a második helyett a harmadik emeletre vitte föl a két gyilkost. Itt rájöttek, hogy becsapták őket, de egy véletlenül arra járó másik nőtől, miután fegyvert fogtak rá, megtudták, hogy a másodikon van a szerkesztőség. Itt halálosan megfenyegették a magukkal hurcolt karikaturistát, aki végül beírta a számkombinációt, majd elvezette őket a tárgyalóig.

A szerkesztőségi értekezleteket szerdánként fél tizenegytől tartották ebben a helyiségben, amit majdnem teljes egészében elfoglalt egy nagy asztal, bár volt bent pár íróasztal is.

Advertisement

A nagy asztal körül ülve viccelődtek a rajzolók és a szerkesztők, amikor a két terrorista és túszuk beléptek az ajtón. Ott ült Charb szerkesztő-karikaturista, amellette Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré és Riss karikaturisták, a három szerkesztő, Laurent Léger, Fabrice Nicolino és Philippe Lançon, a közgazdász-író Bernard Maris, illetve a két kolumnista, Sigolène Vinson és Elsa Cayat, valamint Mustapha Ourrad korrektor és Franck Brinsolaro, annak a két rendőrnek az egyike, akik 2011 óta védték Charbot. És még Michel Renaud, egy totál külsős, aki vendégként volt jelen, mert pár kölcsönkapott eredeti rajzot hozott vissza.

Charb? – kérdezte az egyik támadó a vezető szekesztőtőhöz fordulva, és agyonlőtte. Ezután egymás után sorolták a szerkesztőségi tagok neveit, és egyenként kivégezték őket. Eközben azt kiáltozták, hogy "Allah akbar", illetve hogy "megfizettek, amiért sértegettétek a Prófétát". Amikor Sigolene Vinsonhoz értek, a homlokához szorították a fegyvert, és azt mondták neki:

Téged nem ölünk meg, mert nem ölünk nőket, de te a Koránt fogod olvasni.

Majd ezek után agyonlőtték Elsa Cayat-t, aki szintén nő.

Másodpercekkel később halott volt Cabu, Charb, Tignous, Wolinski, Bernard Maris, Honoré és Elsa Cayat, illetve Ourrad, Renaud és Brinsolano. Lancont arcba lőtték, de túlélte, Risst a vállán érte a golyó, Nicolinót a combján. A legrosszabb állapotban Simon Fieschi rendszergazda van, aki szintén a szobában tartózkodott.

Advertisement

A két férfi ezután kiszaladt az épületből, ahol előbb tűzharcba bonyolódtak egy rendőrautóval, majd meglőtték és közelről kivégezték Ahmed Merabet rendőrt, aki már a földön fekve azt kérdezte tőlük, hogy "meg akarnak ölni?" Ezek után harmadik társukkal együtt elhajtottak. Nem sokkal messzebb kiszálltak a kocsiból, raboltak maguknak egy másikat, és azóta is szökésben vannak. A legutóbbi hírek szerint kiraboltak egy benzinkutat és Párizs felé indultak, mire a rendőrség megszállta a fővárosba vezető utakat.

Fotó: Lakatos Péter/MTI

Share This Story