Illustration for article titled A Trónok harca igazából a klímaváltozásról szól

Legalábbis ezt az elméletet igyekszik alátámasztani a Vox videója, és elég meggyőzően teszi.

Advertisement

Azoknak, akik nem ismerik a Trónok harcát: George R. R. Martin világában van északon egy marha nagy fal, amelyen túl egy csomó gonosz jégzombi él, akik át akarnak törni ezen a falon, hogy elfoglalják a világot, kiirtsák az emberiséget és örökké tartó télbe borítsák a kontinenst. A falat egy markonyi száműzöttből és önkéntesből álló testvériség védi, akik folyamatosan könyörögnek a déli királyoknak és uraknak, hogy küldjenek még embert, meg pénzt, meg bármit, mert jön a tél, és baj lesz, de a jégzombikat senki nem veszi komolyan. Úgyhogy az urak inkább egymás legyilkolására és a saját pozíciójuk erősítésére költik a forrásaikat, eszük ágában sincs összefogni a mindüket fenyegető, elemi csapás ellen.

Így összefoglalva elég csak kicserélni egy-két szót, és ez a leírás máris passzol a környezetvédelmi problémákhoz. A vészharangot kongatókat kevesen veszik komolyan, egyáltalán: ez a probléma kevés embert izgat, vannak politikusok, akik látványosan nem hiszik el ezt az egészet, a különböző országok, hatalmak összefogása híjján pedig elég nehéz dolga van azoknak, akik tényleg tennének a zöldebb bolygóért.

Advertisement

A regény olvasói és a sorozat nézői között valószínűleg kevesen vannak azok, akik nem bosszankodtak, hogy milyen tudatlan, önző, egoista marha szinte az összes déli hatalmasság, és a francért kell hagyni, hogy a jégzombik egyre nagyobb teret nyerjenek. Ennek nyilván az az oka, hogy mi láttuk, milyen ocsmányságokra képesek ezek a szörnyek, viszont a klímaváltozás egyenes következményeit viszonylag kevés ember fogja fel.

A párhuzam egyébként nem belemagyarázás, George R. R. Martin is felvetette ezt az analógiát egy korábbi interjúban:

Történnek olyan dolgok a világunkban – például a klímaváltozás –, amelyek az egész bolygót fenyegetik. De az emberek ezeket is csak a politikai játszmáikhoz használják, pedig azt gondolnád, hogy emiatt tényleg összefognának. Ezek olyan dologok, amelyek valószínűleg az egész emberiséget kiirthatják. Szóval akartam egy párhuzamot, nem feltétlenül a mai modern dolgokról, csak úgy általában, valamit ami kapcsolódik a könyv szerkezetéhez.

Advertisement

Azt nyilván nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, de a Mashable a napokban közzé tett egy toplistát, hogy ki a legesélyesebb arra, hogy megnyerje a Trónok harcát. Az első helyen senki nem állt, a legvalószínűbb forgatókönyv szerintük, hogy az emberiség elpusztul, és a világot ellepi a tél. Nem éppen tündérmesei befejezés, de a Trónok harca sem egy tündérmese. Ahogy az egyik karakter, Ramsay Snow mondta egyszer: Ha azt hiszed, hogy ennek jó vége lesz, akkor nem figyeltél eléggé.

via Vox, Mashable

Share This Story

Get our newsletter