Legal√°bbis ezt az elm√©letet igyekszik al√°t√°masztani a Vox vide√≥ja, √©s el√©g meggyŇĎzŇĎen teszi.

Azoknak, akik nem ismerik a Tr√≥nok harc√°t: George R. R. Martin vil√°g√°ban van √©szakon egy marha nagy fal, amelyen t√ļl egy csom√≥ gonosz j√©gzombi √©l, akik √°t akarnak t√∂rni ezen a falon, hogy elfoglalj√°k a vil√°got, kiirts√°k az emberis√©get √©s √∂r√∂kk√© tart√≥ t√©lbe bor√≠ts√°k a kontinenst. A falat egy markonyi sz√°mŇĪz√∂ttbŇĎl √©s √∂nk√©ntesbŇĎl √°ll√≥ testv√©ris√©g v√©di, akik folyamatosan k√∂ny√∂r√∂gnek a d√©li kir√°lyoknak √©s uraknak, hogy k√ľldjenek m√©g embert, meg p√©nzt, meg b√°rmit, mert j√∂n a t√©l, √©s baj lesz, de a j√©gzombikat senki nem veszi komolyan. √ögyhogy az urak ink√°bb egym√°s legyilkol√°s√°ra √©s a saj√°t poz√≠ci√≥juk erŇĎs√≠t√©s√©re k√∂ltik a forr√°saikat, esz√ľk √°g√°ban sincs √∂sszefogni a mind√ľket fenyegetŇĎ, elemi csap√°s ellen.

√ćgy √∂sszefoglalva el√©g csak kicser√©lni egy-k√©t sz√≥t, √©s ez a le√≠r√°s m√°ris passzol a k√∂rnyezetv√©delmi probl√©m√°khoz. A v√©szharangot kongat√≥kat kevesen veszik komolyan, egy√°ltal√°n: ez a probl√©ma kev√©s embert izgat, vannak politikusok, akik l√°tv√°nyosan nem hiszik el ezt az eg√©szet, a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ orsz√°gok, hatalmak √∂sszefog√°sa h√≠jj√°n pedig el√©g neh√©z dolga van azoknak, akik t√©nyleg tenn√©nek a z√∂ldebb bolyg√≥√©rt.

A reg√©ny olvas√≥i √©s a sorozat n√©zŇĎi k√∂z√∂tt val√≥sz√≠nŇĪleg kevesen vannak azok, akik nem bosszankodtak, hogy milyen tudatlan, √∂nzŇĎ, egoista marha szinte az √∂sszes d√©li hatalmass√°g, √©s a franc√©rt kell hagyni, hogy a j√©gzombik egyre nagyobb teret nyerjenek. Ennek nyilv√°n az az oka, hogy mi l√°ttuk, milyen ocsm√°nys√°gokra k√©pesek ezek a sz√∂rnyek, viszont a kl√≠mav√°ltoz√°s egyenes k√∂vetkezm√©nyeit viszonylag kev√©s ember fogja fel.

A p√°rhuzam egy√©bk√©nt nem belemagyar√°z√°s, George R. R. Martin is felvetette ezt az anal√≥gi√°t egy kor√°bbi interj√ļban:

T√∂rt√©nnek olyan dolgok a vil√°gunkban ‚Äď p√©ld√°ul a kl√≠mav√°ltoz√°s ‚Äď, amelyek az eg√©sz bolyg√≥t fenyegetik. De az emberek ezeket is csak a politikai j√°tszm√°ikhoz haszn√°lj√°k, pedig azt gondoln√°d, hogy emiatt t√©nyleg √∂sszefogn√°nak. Ezek olyan dologok, amelyek val√≥sz√≠nŇĪleg az eg√©sz emberis√©get kiirthatj√°k. Sz√≥val akartam egy p√°rhuzamot, nem felt√©tlen√ľl a mai modern dolgokr√≥l, csak √ļgy √°ltal√°ban, valamit ami kapcsol√≥dik a k√∂nyv szerkezet√©hez.

Advertisement

Azt nyilv√°n nem lehet tudni, hogy mit hoz a j√∂vŇĎ, de a Mashable a napokban k√∂zz√© tett egy toplist√°t, hogy ki a leges√©lyesebb arra, hogy megnyerje a Tr√≥nok harc√°t. Az elsŇĎ helyen senki nem √°llt, a legval√≥sz√≠nŇĪbb forgat√≥k√∂nyv szerint√ľk, hogy az emberis√©g elpusztul, √©s a vil√°got ellepi a t√©l. Nem √©ppen t√ľnd√©rmesei befejez√©s, de a Tr√≥nok harca sem egy t√ľnd√©rmese. Ahogy az egyik karakter, Ramsay Snow mondta egyszer: Ha azt hiszed, hogy ennek j√≥ v√©ge lesz, akkor nem figyelt√©l el√©gg√©.

via Vox, Mashable