Illustration for article titled A Transformers sztárja lenyúlt egy képregényt a filmjéhez, rajtakapták

Shia LaBeouf, a Transformers-sorozat és a nemsokára bemutatott A nimfomániás sztárja rendezett egy rövidfilmet, amivel addig nem foglalkozott senki, amíg fel nem került az internetre. Akkor derült ki, hogy egy az egyben lenyúlt a történethez egy obskurus képregényt. Most próbálja magyarázni a bizonyítványát, de hiába.

Advertisement

Főleg filmfesztiválokon mutatták be a HowardCantour.com című rövidfilmet, amiben Jim Gaffigan amerikai komikus egy, hoppá figyeljetek, egy filmes bloggert játszik, aki beleszeret egy másik filmes bloggerbe. Namost ilyen emberekről csinálni egy rövidfilmet különösen vicces, ha pont ők lesznek azok, akik kiszúrják, hogy az egész filmedet úgy ahogy van loptad Daniel Clowestól, többek között a Ghost World-sorozat és a zseniális Like A Velvet Glove Cast In Iron című képregényes hat évvel ezelőtti Justin M. Damiano című, egyébként pároldalas füzetéből.

Advertisement

LaBeouf ugyanis nemrég feltette az internetre a rövidfilmet, ami után többek rögtön kiszúrták, hogy ismerős a sztori. Magyarország saját Filmklub Ferije sem értette a dolgot, hogy miért lett a vimeós link egyik pillanatról a másikra jelszóval védett.

Advertisement

Hát ezért. LaBeouf a stáblistában semmilyen módon nem jelezte, hogy Clowes munkája alapján készült, ráadásul most próbálja mosdatni magát olyasmikkel, hogy igazából elcseszte, hibát követett el, amikor nem írta ki a képregényíró nevét, meg ő valójában csak művészi inspirációt merített az alapműből. Másszóval sikerült rajtakapni őt, hogy lopott. Egészen pontosan ezt írta hat tweetben:

Másolni valamit nem különösebben egy kreatív munka. Inspirációt kapni valaki más ötletétől, hogy valami újat és mást hozzon létre az ember, viszont az. Annyira izgultam és naiv voltam amatőr filmkészítőként, hogy elvesztem a kreatív folyamatban és megfeledkeztem a helyes forrásmegjelölésről. Szégyellem, hogy nem említettem meg Daniel Clowest az inspirációt adó Justin M. Damiano című novellája miatt. Tényleg megindított a munkája és tudtam, hogy egy megható és fontos rövidfilm lesz belőle. Elnézést kérek mindenkitől, aki azt hitte, hogy én írtam. Szörnyen megbántam azt, ahogy ezek az események lezajlottak és szeretném, hogy Clowes tudja, nagyon tisztelem a munkáját. Elbasztam.

Advertisement

Namármost. LaBeouf nem egy amatőr filmkészítő, hanem egy évek óta a stúdiórendszerben dolgozó színész. Ezt a hibát nem egy elsőéves főiskolás követte el, hanem olyasvalaki, akinek évtizedes tapasztalatai vannak az iparban. Másrészt meg hogyan lehet annyira izgulni, hogy kihagyod az alapul szolgáló irodalmi művet? Harmadrészt meg a filmet először tavaly mutatták be, bőven lett volna idő arra, hogy korrigálja a hibát. Feltéve ha bármit is korrigálni szeretett volna, és nem csak megúszni az egészet úgy, hogy senki se vegye észre. De én ilyen feltételezni sem merek Shia LaBeoufról.

Itt el tudjátok olvasni az eredeti képregényt.

Clowesnak lövése sem volt arról, hogy lenyúlták a munkáját. Azt nyilatkozta a Buzzfeednek, hogy tegnap reggel hallott először a filmről, amikor valaki elküldte neki a linkjét. Clowes saját bevallása szerint sosem beszélt vagy találkozott LaBeouffel.

Advertisement

[The Wrap]

Fotó: AP

Share This Story

Get our newsletter