Shia LaBeouf, a Transformers-sorozat √©s a nemsok√°ra bemutatott A nimfom√°ni√°s szt√°rja rendezett egy r√∂vidfilmet, amivel addig nem foglalkozott senki, am√≠g fel nem ker√ľlt az internetre. Akkor der√ľlt ki, hogy egy az egyben leny√ļlt a t√∂rt√©nethez egy obskurus k√©preg√©nyt. Most pr√≥b√°lja magyar√°zni a bizony√≠tv√°ny√°t, de hi√°ba.

FŇĎleg filmfesztiv√°lokon mutatt√°k be a HowardCantour.com c√≠mŇĪ r√∂vidfilmet, amiben Jim Gaffigan amerikai komikus egy, hopp√° figyeljetek, egy filmes bloggert j√°tszik, aki beleszeret egy m√°sik filmes bloggerbe. Namost ilyen emberekrŇĎl csin√°lni egy r√∂vidfilmet k√ľl√∂n√∂sen vicces, ha pont ŇĎk lesznek azok, akik kisz√ļrj√°k, hogy az eg√©sz filmedet √ļgy ahogy van loptad Daniel Clowest√≥l, t√∂bbek k√∂z√∂tt a Ghost World-sorozat √©s a zseni√°lis Like A Velvet Glove Cast In Iron c√≠mŇĪ k√©preg√©nyes hat √©vvel ezelŇĎtti Justin M. Damiano c√≠mŇĪ, egy√©bk√©nt p√°roldalas f√ľzet√©bŇĎl.

LaBeouf ugyanis nemr√©g feltette az internetre a r√∂vidfilmet, ami ut√°n t√∂bbek r√∂gt√∂n kisz√ļrt√°k, hogy ismerŇĎs a sztori. Magyarorsz√°g saj√°t Filmklub Ferije sem √©rtette a dolgot, hogy mi√©rt lett a vime√≥s link egyik pillanatr√≥l a m√°sikra jelsz√≥val v√©dett.

Advertisement

H√°t ez√©rt. LaBeouf a st√°blist√°ban semmilyen m√≥don nem jelezte, hogy Clowes munk√°ja alapj√°n k√©sz√ľlt, r√°ad√°sul most pr√≥b√°lja mosdatni mag√°t olyasmikkel, hogy igaz√°b√≥l elcseszte, hib√°t k√∂vetett el, amikor nem √≠rta ki a k√©preg√©ny√≠r√≥ nev√©t, meg ŇĎ val√≥j√°ban csak mŇĪv√©szi inspir√°ci√≥t mer√≠tett az alapmŇĪbŇĎl. M√°ssz√≥val siker√ľlt rajtakapni ŇĎt, hogy lopott. Eg√©szen pontosan ezt √≠rta hat tweetben:

M√°solni valamit nem k√ľl√∂n√∂sebben egy kreat√≠v munka. Inspir√°ci√≥t kapni valaki m√°s √∂tlet√©tŇĎl, hogy valami √ļjat √©s m√°st hozzon l√©tre az ember, viszont az. Annyira izgultam √©s naiv voltam amatŇĎr filmk√©sz√≠tŇĎk√©nt, hogy elvesztem a kreat√≠v folyamatban √©s megfeledkeztem a helyes forr√°smegjel√∂l√©srŇĎl. Sz√©gyellem, hogy nem eml√≠tettem meg Daniel Clowest az inspir√°ci√≥t ad√≥ Justin M. Damiano c√≠mŇĪ novell√°ja miatt. T√©nyleg megind√≠tott a munk√°ja √©s tudtam, hogy egy meghat√≥ √©s fontos r√∂vidfilm lesz belŇĎle. Eln√©z√©st k√©rek mindenkitŇĎl, aki azt hitte, hogy √©n √≠rtam. Sz√∂rnyen megb√°ntam azt, ahogy ezek az esem√©nyek lezajlottak √©s szeretn√©m, hogy Clowes tudja, nagyon tisztelem a munk√°j√°t. Elbasztam.

Advertisement

Nam√°rmost. LaBeouf nem egy amatŇĎr filmk√©sz√≠tŇĎ, hanem egy √©vek √≥ta a st√ļdi√≥rendszerben dolgoz√≥ sz√≠n√©sz. Ezt a hib√°t nem egy elsŇĎ√©ves fŇĎiskol√°s k√∂vette el, hanem olyasvalaki, akinek √©vtizedes tapasztalatai vannak az iparban. M√°sr√©szt meg hogyan lehet annyira izgulni, hogy kihagyod az alapul szolg√°l√≥ irodalmi mŇĪvet? Harmadr√©szt meg a filmet elŇĎsz√∂r tavaly mutatt√°k be, bŇĎven lett volna idŇĎ arra, hogy korrig√°lja a hib√°t. Felt√©ve ha b√°rmit is korrig√°lni szeretett volna, √©s nem csak meg√ļszni az eg√©szet √ļgy, hogy senki se vegye √©szre. De √©n ilyen felt√©telezni sem merek Shia LaBeoufr√≥l.

Itt el tudjátok olvasni az eredeti képregényt.

Clowesnak l√∂v√©se sem volt arr√≥l, hogy leny√ļlt√°k a munk√°j√°t. Azt nyilatkozta a Buzzfeednek, hogy tegnap reggel hallott elŇĎsz√∂r a filmrŇĎl, amikor valaki elk√ľldte neki a linkj√©t. Clowes saj√°t bevall√°sa szerint sosem besz√©lt vagy tal√°lkozott LaBeouffel.

Advertisement

[The Wrap]

Fotó: AP