Id√©n nyugodtan zajlott a Pride, az egyik legsokkol√≥bb inform√°ci√≥ a felvonul√°ssal kapcsolatban az volt, hogy az Oper√°n√°l tr√°gyaszagot lehetett √©rezni. De hogyan ker√ľlt oda a tr√°gya, √©s ami m√©g √©rdekesebb, hogy t√°laln√° ezt a magyar m√©dia √©s a politika. Gondolatk√≠s√©rlet k√∂vetkezik.

N√°dori P√©ter a Kreat√≠von publik√°lt egy remek, val√≥s√°gszag√ļ kronol√≥gi√°t az eset k√©pzelt k√∂vetkezm√©nyirŇĎl, amire minden bizonnyal nagyon hamar tr√°gyagatek√©nt kezdene hivatkozni a sajt√≥. A napl√≥szerŇĪ bejegyz√©s √©veket √∂lel fel, de nem hossz√ļ, √©rdemes elolvasni az eg√©szet. Annyira abszurd, m√©gis ‚Äď vagy √©pp ez√©rt ‚Äď sim√°n el tudom k√©pzelni, hogy egy p√°rhuzamos univerzumban Tarl√≥s Istv√°n p√©ld√°ul ezt a remek nyilatkozatot tenn√© p√°r nap m√ļlva:

Tarl√≥s Istv√°n fŇĎpolg√°rmester egy interj√ļban kijelenti, hogy a diszn√≥szar val√≥ban lehet egyesek sz√°m√°ra visszatasz√≠t√≥, de legal√°bb term√©szetes. Hozz√°teszi, egy√°ltal√°n nincs meglepve, hogy a k√©rdezŇĎ √ļjs√°g√≠r√≥ r√°rep√ľlt a t√©m√°ra.

Nem sokkal k√©sŇĎbb a minisztereln√∂k √ļr is megosztan√° a b√∂lcsess√©g√©t a magyars√°gr√≥l, ami k√∂zismerten term√©szeti n√©p:

Orb√°n Viktor az L-Kop√≥ Kft. 230 milli√≥s EU-t√°mogat√°sb√≥l megval√≥sult kennelberuh√°z√°s√°nak √°tad√°sa ut√°n √ļjs√°g√≠r√≥i k√©rd√©sre elmondja, tapasztalata szerint a magyar embert egy√°ltal√°n nem b√°ntja a tr√°gyaszag, hisz ahol tr√°gya van, ott f√∂ld is van, a f√∂ld pedig nagyon fontos a magyar embernek.

Advertisement

Azt viszont val√≥szerŇĪtlennek tartom, hogy a m√©dia csak 2016 tavasz√°n kezdene cikkezni a t√©m√°ban, b√°r ki tudja, lehet, siker√ľl addig a szŇĎnyeg al√° s√∂p√∂rni a tr√°gyaszagot:

A Magyar H√≠rlap Nehogy m√°r a fart√ļr√≥kat zavarja a szarszag!, a Mandiner MegfelelŇĎ √©s Nem MegfelelŇĎ Szagok, a N√©pszabads√°g Tr√°gyadomb a parlamentben c√≠mmel k√∂z√∂l publicisztik√°t. A TASZ k√∂zlem√©nyt ad ki, melyben az Egyes√ľlt √Āllamok LegfelsŇĎ B√≠r√≥s√°g√°nak egy 1969-es d√∂nt√©s√©re hivatkozva lesz√∂gezi: mindenkinek alapvetŇĎ emberi joga, hogy szagokkal √©pp√ļgy kifejezze v√©lem√©ny√©t t√°rsadalmi k√©rd√©sekrŇĎl, mint √≠rott vagy elmondott sz√∂vegekkel, √°ll√≥- √©s mozg√≥k√©pekkel. A Vice Shitstorm: How Dung Became a Free Speech Issue in Hungary c√≠mmel mutatja be 40 perces vide√≥j√°t. A 444.hu szerint az ELTE B√∂lcs√©szkar√°nak t√∂rt√©n√©szhallgat√≥i k√∂r√©ben imm√°r √°ltal√°nos, hogy k√∂z√∂s sz√≥rakoz√°saik alkalm√°val sz√°nd√©kosan nagyokat szellentenek, majd hozz√°teszik: Ez a v√©lem√©nyem!

√Čs ez m√©g semmi, term√©szetesen Gyurcs√°ny Ferenc is elŇĎker√ľl √©s feljelent, L√°z√°r J√°nos megosztja az √ļjs√°g√≠r√≥kat, Strasbourg √°ll√°spontja is kider√ľl, √©s a magyar t√∂rv√©nyeket is m√≥dos√≠tj√°k.

Advertisement

Méghogy szarból nem lehet várat építeni!