Idén nyugodtan zajlott a Pride, az egyik legsokkolóbb információ a felvonulással kapcsolatban az volt, hogy az Operánál trágyaszagot lehetett érezni. De hogyan került oda a trágya, és ami még érdekesebb, hogy tálalná ezt a magyar média és a politika. Gondolatkísérlet következik.

Advertisement

Nádori Péter a Kreatívon publikált egy remek, valóságszagú kronológiát az eset képzelt következményiről, amire minden bizonnyal nagyon hamar trágyagateként kezdene hivatkozni a sajtó. A naplószerű bejegyzés éveket ölel fel, de nem hosszú, érdemes elolvasni az egészet. Annyira abszurd, mégis – vagy épp ezért – simán el tudom képzelni, hogy egy párhuzamos univerzumban Tarlós István például ezt a remek nyilatkozatot tenné pár nap múlva:

Tarlós István főpolgármester egy interjúban kijelenti, hogy a disznószar valóban lehet egyesek számára visszataszító, de legalább természetes. Hozzáteszi, egyáltalán nincs meglepve, hogy a kérdező újságíró rárepült a témára.

Nem sokkal később a miniszterelnök úr is megosztaná a bölcsességét a magyarságról, ami közismerten természeti nép:

Orbán Viktor az L-Kopó Kft. 230 milliós EU-támogatásból megvalósult kennelberuházásának átadása után újságírói kérdésre elmondja, tapasztalata szerint a magyar embert egyáltalán nem bántja a trágyaszag, hisz ahol trágya van, ott föld is van, a föld pedig nagyon fontos a magyar embernek.

Advertisement

Azt viszont valószerűtlennek tartom, hogy a média csak 2016 tavaszán kezdene cikkezni a témában, bár ki tudja, lehet, sikerül addig a szőnyeg alá söpörni a trágyaszagot:

A Magyar Hírlap Nehogy már a fartúrókat zavarja a szarszag!, a Mandiner Megfelelő és Nem Megfelelő Szagok, a Népszabadság Trágyadomb a parlamentben címmel közöl publicisztikát. A TASZ közleményt ad ki, melyben az Egyesült Államok Legfelső Bíróságának egy 1969-es döntésére hivatkozva leszögezi: mindenkinek alapvető emberi joga, hogy szagokkal éppúgy kifejezze véleményét társadalmi kérdésekről, mint írott vagy elmondott szövegekkel, álló- és mozgóképekkel. A Vice Shitstorm: How Dung Became a Free Speech Issue in Hungary címmel mutatja be 40 perces videóját. A 444.hu szerint az ELTE Bölcsészkarának történészhallgatói körében immár általános, hogy közös szórakozásaik alkalmával szándékosan nagyokat szellentenek, majd hozzáteszik: Ez a véleményem!

Advertisement

És ez még semmi, természetesen Gyurcsány Ferenc is előkerül és feljelent, Lázár János megosztja az újságírókat, Strasbourg álláspontja is kiderül, és a magyar törvényeket is módosítják.

Méghogy szarból nem lehet várat építeni!

Share This Story

Get our newsletter