Illustration for article titled A trafikoslobbi rátámadt a fogyasztóvédelemre, mert teljesítik a törvényt

Több trafikban is letiltották 30 napra a cigiárúsítást, miután lebuktak, hogy kiskorúnak adtak el dohányterméket. A könnyű pénzkeresetre számító újtrafikosok a jelek szerint magas körökben is lobbiznak. Másfél hónap alatt 718 trafikot ellenőriztek a fogyasztóvédők, több mint 500-szor gyerekekkel.

Advertisement

Kevésszer lepődtem meg annyira, mint amikor magas beosztású NAV-os beszélgetőtársam egyszer csak azt kezdte magyarázni a telefonba, hogy ők nem szállnak rá a trafikokra, bezzeg a Fogyasztóvédelem a törvény betűjét, és nem a szellemét nézi - ezt rosszalló hangsúllyal emlegette - ezért csapdát állít a trafikosoknak, hogy megbüntethesse őket. A vicc az, hogy a Nemzeti Dohányboltok rendszerét megteremtő törvényt éppen azzal indokolták, hogy nehezíteni szeretnék a fiatalok cigarettához jutását, így magát a jogszabályt is úgy hívják, hogy "a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló" törvény.

14 éve ugyanígy, kiskorú csalivásárlókkal ellenőrzi a Fogyasztóvédelem, hogy betartják-e a 18 év alattiakra vonatkozó tilalmat - magyarázta a Cinknek Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője. Cigit eladni eddig pont ugyanúgy nem lehetett nekik, mint a mostani új rendszerben. A különbség csak annyi, hogy a 18 évesnél fiatalabbakat ma már ki kell küldeni a trafikból. A Legfelsőbb Bíróság 2009-es ítéletében egyébként kimondta, hogy ilyen ellenőrzési célra szükséges és indokolt a kiskorúak alkalmazása.

Advertisement

A Cink úgy tudja, hogy megállapodástól függően a fiatal önkéntesek egy részének nem fizetnek semmit, míg más részük bevetésenként 1500 forintot kap a fogyasztóvédőktől. Arra vigyáznak, hogy a fiatalkorúakat csak a lakóhelyüktől és iskolájuktól messzebb lévő területeken vessék be, nehogy később kellemetlen helyzetbe kerüljenek, ha felismerik őket.

Az új trafikrendszer július elseje óta él, és tényleg pörögnek az ellenőrzések, hiszen országosan mostanáig másfél hónap alatt 718 trafikot ellenőriztek, ebből 551 esetben fiatalkorú önkéntesekkel együtt. Ebből 84 esetben adtak el cigarettát a 18 év alattinak, ami a próbavásárlások 15 százaléka. Az eggyel korábbi, július végi állapot szerint addig 72 olyan helyet találtak, ahol nem szólították fel a fiatalkorút, hogy hagyja el a helyiséget, és 2 trafikban tilttták le 30 napra a hgibák miatt a cigiárúsítást. Ehhez képest tavaly, még a régi rendszerben például egész évben összesen 247 ellenőrzést végeztek a "fiatalok kiszolgálása dohányáruval", illetve a "fiatalok kiszolgálása dohányáruval és alkohollal" kategóriákban.

Advertisement

Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Stratégiai kabinetvezetője az ATV-nek korábban lenyilatkozta, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem az áll a törvényben, hogy a fiatalkorúak nem léphetnek be a trafikokba, hanem az, hogy ha bent vannak, a trafikosoknak ki kell küldeniük őket. Vagyis semmilyen szabályt nem sért, ha a felnőtt fogyasztóvédelmissel egy 18 évesnék fiatalabb segítő is bemegy. Kathi cáfolta azt a trafikosok által terjesztett hírt, hogy valaha büntetnének önmagában azért, mert egy fiatalkorú belépett egy dohányboltba.

A Fogyasztóvédelem sok iskolával áll kapcsolatban és általában ezen a réven szervezik be a segítőiket. A feladatot a 16 és 18 éves kor közötti gyerekek önként vállalják, de ehhez szülői hozzájárulás is szükséges. Megbízási szerződést kötnek velük, és darabbért kapnak az ellenőrzések után - mesélte Fülöp Zsuzsanna.

Advertisement

Azon meglepődtem, hogy az eltelt másfél hónap alatt nem indult meg semmiféle feljelentési hullám. Nem jöttek bejelentések se konkurens trafikosoktól, se fogyasztóktól. Ez persze később még változhat - mondta Fülöp Zsuzsanna.

Share This Story

Get our newsletter