T√∂bb trafikban is letiltott√°k 30 napra a cigi√°r√ļs√≠t√°st, miut√°n lebuktak, hogy kiskor√ļnak adtak el doh√°nyterm√©ket. A k√∂nnyŇĪ p√©nzkeresetre sz√°m√≠t√≥ √ļjtrafikosok a jelek szerint magas k√∂r√∂kben is lobbiznak. M√°sf√©l h√≥nap alatt 718 trafikot ellenŇĎriztek a fogyaszt√≥v√©dŇĎk, t√∂bb mint 500-szor gyerekekkel.

Kev√©sszer lepŇĎdtem meg annyira, mint amikor magas beoszt√°s√ļ NAV-os besz√©lgetŇĎt√°rsam egyszer csak azt kezdte magyar√°zni a telefonba, hogy ŇĎk nem sz√°llnak r√° a trafikokra, bezzeg a Fogyaszt√≥v√©delem a t√∂rv√©ny betŇĪj√©t, √©s nem a szellem√©t n√©zi - ezt rosszall√≥ hangs√ļllyal emlegette - ez√©rt csapd√°t √°ll√≠t a trafikosoknak, hogy megb√ľntethesse ŇĎket. A vicc az, hogy a Nemzeti Doh√°nyboltok rendszer√©t megteremtŇĎ t√∂rv√©nyt √©ppen azzal indokolt√°k, hogy nehez√≠teni szeretn√©k a fiatalok cigarett√°hoz jut√°s√°t, √≠gy mag√°t a jogszab√°lyt is √ļgy h√≠vj√°k, hogy "a fiatalkor√ļak doh√°nyz√°s√°nak visszaszor√≠t√°s√°r√≥l √©s a doh√°nyterm√©kek kiskereskedelm√©rŇĎl sz√≥l√≥" t√∂rv√©ny.

14 √©ve ugyan√≠gy, kiskor√ļ csaliv√°s√°rl√≥kkal ellenŇĎrzi a Fogyaszt√≥v√©delem, hogy betartj√°k-e a 18 √©v alattiakra vonatkoz√≥ tilalmat - magyar√°zta a Cinknek F√ľl√∂p Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyaszt√≥v√©delmi Hat√≥s√°g sz√≥vivŇĎje. Cigit eladni eddig pont ugyan√ļgy nem lehetett nekik, mint a mostani √ļj rendszerben. A k√ľl√∂nbs√©g csak annyi, hogy a 18 √©vesn√©l fiatalabbakat ma m√°r ki kell k√ľldeni a trafikb√≥l. A LegfelsŇĎbb B√≠r√≥s√°g 2009-es √≠t√©let√©ben egy√©bk√©nt kimondta, hogy ilyen ellenŇĎrz√©si c√©lra sz√ľks√©ges √©s indokolt a kiskor√ļak alkalmaz√°sa.

A Cink √ļgy tudja, hogy meg√°llapod√°st√≥l f√ľggŇĎen a fiatal √∂nk√©ntesek egy r√©sz√©nek nem fizetnek semmit, m√≠g m√°s r√©sz√ľk bevet√©senk√©nt 1500 forintot kap a fogyaszt√≥v√©dŇĎktŇĎl. Arra vigy√°znak, hogy a fiatalkor√ļakat csak a lak√≥hely√ľktŇĎl √©s iskol√°jukt√≥l messzebb l√©vŇĎ ter√ľleteken vess√©k be, nehogy k√©sŇĎbb kellemetlen helyzetbe ker√ľljenek, ha felismerik ŇĎket.

Az √ļj trafikrendszer j√ļlius elseje √≥ta √©l, √©s t√©nyleg p√∂r√∂gnek az ellenŇĎrz√©sek, hiszen orsz√°gosan mostan√°ig m√°sf√©l h√≥nap alatt 718 trafikot ellenŇĎriztek, ebbŇĎl 551 esetben fiatalkor√ļ √∂nk√©ntesekkel egy√ľtt. EbbŇĎl 84 esetben adtak el cigarett√°t a 18 √©v alattinak, ami a pr√≥bav√°s√°rl√°sok 15 sz√°zal√©ka. Az eggyel kor√°bbi, j√ļlius v√©gi √°llapot szerint addig 72 olyan helyet tal√°ltak, ahol nem sz√≥l√≠tott√°k fel a fiatalkor√ļt, hogy hagyja el a helyis√©get, √©s 2 trafikban tilttt√°k le 30 napra a hgib√°k miatt a cigi√°r√ļs√≠t√°st. Ehhez k√©pest tavaly, m√©g a r√©gi rendszerben p√©ld√°ul eg√©sz √©vben √∂sszesen 247 ellenŇĎrz√©st v√©geztek a "fiatalok kiszolg√°l√°sa doh√°ny√°ruval", illetve a "fiatalok kiszolg√°l√°sa doh√°ny√°ruval √©s alkohollal" kateg√≥ri√°kban.

Advertisement

Kathi Attila, a Nemzeti Fogyaszt√≥v√©delmi Hat√≥s√°g Strat√©giai kabinetvezetŇĎje az ATV-nek kor√°bban lenyilatkozta, hogy a k√∂zhiedelemmel ellent√©tben nem az √°ll a t√∂rv√©nyben, hogy a fiatalkor√ļak nem l√©phetnek be a trafikokba, hanem az, hogy ha bent vannak, a trafikosoknak ki kell k√ľldeni√ľk ŇĎket. Vagyis semmilyen szab√°lyt nem s√©rt, ha a felnŇĎtt fogyaszt√≥v√©delmissel egy 18 √©vesn√©k fiatalabb seg√≠tŇĎ is bemegy. Kathi c√°folta azt a trafikosok √°ltal terjesztett h√≠rt, hogy valaha b√ľntetn√©nek √∂nmag√°ban az√©rt, mert egy fiatalkor√ļ bel√©pett egy doh√°nyboltba.

A Fogyaszt√≥v√©delem sok iskol√°val √°ll kapcsolatban √©s √°ltal√°ban ezen a r√©ven szervezik be a seg√≠tŇĎiket. A feladatot a 16 √©s 18 √©ves kor k√∂z√∂tti gyerekek √∂nk√©nt v√°llalj√°k, de ehhez sz√ľlŇĎi hozz√°j√°rul√°s is sz√ľks√©ges. Megb√≠z√°si szerzŇĎd√©st k√∂tnek vel√ľk, √©s darabb√©rt kapnak az ellenŇĎrz√©sek ut√°n - mes√©lte F√ľl√∂p Zsuzsanna.

Azon meglepŇĎdtem, hogy az eltelt m√°sf√©l h√≥nap alatt nem indult meg semmif√©le feljelent√©si hull√°m. Nem j√∂ttek bejelent√©sek se konkurens trafikosokt√≥l, se fogyaszt√≥kt√≥l. Ez persze k√©sŇĎbb m√©g v√°ltozhat - mondta F√ľl√∂p Zsuzsanna.