A drámai, kontrasztos, teátrális, egyszerű, de mégis rafinált koreai konyha alapfogása a bibimbap. És ahogy pizza is mindenhol van, de a tökéletes pizzáért nápolyi sikátorokig kell utazni, úgy a tökéletes bibimbapot sem a szomszédban kavarják. De megéri elmenni érte, mert a tökéletes bibimbap a világ egyik legjobb étele.

Első ránézésre a bibimbap nem nagy szám. Egy tál főtt rizsre halmoznak a konyhában csíkokra vágott zöldségeket, tojást, szószt, ezt az asztalnál kell alaposan összekeverni – az étel neve kevert rizst jelent – és belapátolni. De ahogy a pizza, a bibimbap is súlyosan transzcendens élmény, ha minden alkotóeleme tökéletes, és ha a szakács még csavar is valamit a klasszikus recepten.

Advertisement

Csondzsu óvárosa egy dombtetőről

Az ételt Csondzsuban, Észak-Csolla tartomány fővárosában találták fel, így célszerű volt ott körülnézni. Korea többi részéhez képest Észak-Csolla egész lapos és meleg, így ott termelik az ország rizskészletének zömét. És micsoda rizst! A csollai rizs nagyszemű, illatos, édes, feszes, magában is lehetne kanalazni. A Budapesten élő koreai nő, akitől a csajom koreai ételeket tanult főzni, értetlenkedve kérdezte tőle egyszer, hogy what is this B rice, azaz mi ez a B rizs, amit meg is értek, ha az ember otthonában ilyen gabona terem.

Tavaly ősszel jártam először Csondzsuban, véletlenül pont az éves bibimbapfesztivál hétvégéjén, néhány kisebb-nagyobb adag utcai bibimbap után botlottunk a Sinpengi bisztróba. A Sinpengit egy régi koreai házból alakították ki, a menün desszerttel együtt van hét tétel, az udvaron nagy cserépedényekben érik a kimcsi (egyébként a legjobb, amit valaha ettem). A klasszikus és a húsos bibimbap után a harmadik tétel a tökéletes, finoman avantgárd bibimbap, amibe az alapkomponenseken túl repülőhal-kaviár kerül.

Advertisement

A Sinpengi épülete

Idén már célirányosan csak ide mentünk és a hely szerencsére semmit nem változott. A repülőhal-kaviáros bibimbapra nem kell sokat várni, és még összekeverés előtt érdemes kicsit gyönyörködni benne, mert ennyire friss, ennyire szép, ennyire színes étel ritkán kerül az asztalra:

Advertisement

Pedig milyen egyszerű. Minden az, aminek látszik: friss, ropogós répa, friss, csíkokra vágott omlett, friss babcsíra, friss uborkacsíkok, friss saláta, szezámmag, csíkokra vágott szárított alga, a titokzatos vörös szósz, amit boltban is lehet kapni, de a Sinpengiben természetesen a konyhán készül, és a csavar, a nagy kanál repülőhal-kaviár. Mindez olyan rizsen, amihez képest minden más rizs vacak csiriz. Összekeverve és együtt kanalazva keresztbe-kasul íz-, állag- és hőmérsékletkontrasztok kavalkádja: édes, puha, forró rizs, sós, ropogós uborka, sós, puha tojás, savanykás, ropogós, hideg babcsíra, és így tovább, és közte mindenhol a sós-édes, tengerízű, időnként elpattanó repülőhal-kaviár.

Advertisement

Az életemben öt tállal volt szerencsém elfogyasztani ebből a csodából és minden kanál után reménykedtem, hogy soha nem fog elfogyni, de aztán persze elfogyott, mert bekanalaztam. A feneketlen bibimbaptálat sajnos még Csondzsuban sem fejlesztették ki, pedig igény, az lenne rá.

Share This Story

Get our newsletter