Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig

A múlt héten jelent meg két washingtoni rappernek az Észak-Koreában forgatott klipje, amire a máig legnépszerűbb közösségi finanszírozású projekteket összegyűjtő oldalon, a Kickstarteren gyűjtötték össze a pénzt. Megnéztük, mi jött létre eddig a nemsokára ötéves Kickstarteren keresztül.

Advertisement

A nagy ötlet

A Kickstarter indulásakor nagyon jó fogadtatást kapott, sokat arra számítottak, hogy alapjaiban fogja felforgatni a kreatív szakmákat (filmesek, videójáték készítők, zenészek, technikai mütyürök fejlesztő stb.), esélyegyenlőséget biztosítva az alulról építkező kezdeményezéseknek a globális cégek, kiadók, fejlesztők ellenében. Nagyon röviden, hogy is néz ki egy Kickstarter projekt:

  • Van egy ötleted, aminek a megvalósítását nem tudod, vagy a kockázat miatt nem akarod saját forrásból fedezni. Emellett fontos, hogy a Kickstarter remek promóciós felület is, ahonnan a média is szívesen vesz át érdekes kezdeményezéseket
  • Regisztráció után készítesz egy videót, amiben felvázolod a projektet
  • Megadod, hogy mennyi pénzre lenne szükséged a megvalósításához
  • Megadsz bizonyos támogatási összegeket, hozzájuk tartozó motiváló ajándékokkal, ami akár lehet a termék egy darabja is. Például: egy dollárért pacsi, ötért a termék, húszért a terméken fel lesz tüntetve a neved és így tovább.
  • Ha elegen és persze elegendő összeggel támogatják a megadott határidőig az elképzelésed, akkor a Kickstarter levon belőle 5%-ot te pedig neki is láthatsz megvalósítani. (Ha nem, akkor a támogatók visszakapják a pénzüket.)
Advertisement

A visszásságok

A kezdeti hurráoptimizmus után azonban egyre inkább megmutatkoztak a Kickstarter visszásságai. Sokszor annyi pénz összejött egy projektre, hogy az ötletgazda nem tudta azt kezelni, ez csúszásokat eredményezett a megvalósításban, sokszor meg el se készültek a dolgok. Közben megjelentek már népszerű zenészek, filmesek, játékfejlesztők, akik szintén potenciált láttak a Kickstarterben, ezzel eltérítve azt a kezdetben megfogalmazott céljaitól. Amanda Palmer több mint egymillió dollárt gyűjtött össze turnézásra, Bret Easton Ellis egy az általa írt filmhez kalapozta össze a fedezetet, és még lehetne sorolni. Egyre többen használták ki azt, hogy a Kickstarter nem tudja végigkövetni a projektek megvalósulását, és ezzel garanciát adva a támogatóknak. A legfontosabb azonban, hogy nehéz lenne akár egy olyan kickstarteres kezdeményezést mondani, ami alulról indulva bezavart volna a nagy globális cégek pályáján, inkább csak egyes szubkultúráknak (főleg videójátékok és társasjátékok területén) tudtak alternatívákat felmutatni. A fontos fejlesztéseket pedig még mindig az Apple és a társai hozzák, és a legjobb koponyákat is ők húzzák be.

Advertisement

A magyar gógyi

Habár a magyarok kickstarteres törekvéseit nagyban korlátozzák, hogy szükséges egy amerikai vagy angol lakcím, esetleg egy olyannal rendelkező ismerős. Mindenesetre elég szomorú a helyzet, ha rákeresünk az országunkra Kickstarteren, vagy akár a másik nagy, hasonló oldalon, az IndieGoGo-n, nem beszélve az ezek mintájára készült magyar oldalakról. Amik ezek közül megvalósultak, azok is rendre külföldiek magyarországi projektjei. Az egyetlen bíztató projekt egy sci-fire összegyűjtött hozzávetőlegesen egymillió forint, de ez se tekinthető megvalósultnak, hiszen tulajdonképpen a film pilotjához szükséges költségekre gyűjtöttek csak – tehát most tartanak ott, ahonnan egy átlagos Kickstarter-projekt indul.

Advertisement

Érdek nélkül tetszik

Az utóbbi időkben az a mondás a kickstarterről, hogy ha a legnagyobb várakozásokat nem is váltotta be, azért az indie- és DIY-kultúrákat forradalmasította. Tény, hogy csomó innen indult film jutott el különböző fesztiválokra, a videójátékok világára tett hatását én például nem látom át, de tényleg rengeteg ilyen projekt van, köztük csomó sikeres. Mindenesetre nekem úgy tűnt, hogy új piacokat nem tudott nyitni a dolog, és forradalmat se igazán csinált, csak a hype volt a nagy körülötte. Végül Pacman és Peso, a kickstarteren összegyűjtött pénzből Észak-Koreában bohóckodó rapperek mutatták meg a Kickstarter igazi lényegét. Amire tényleg szüksége van az embereknek, azokat a kereslet-kínálat törvényei szerint a nagy cégek úgyis meg fogják nekik adni Kickstarter nélkül is. Viszont azoknak az eszetlen ötleteknek, amik senkinek nem hoznak hasznot, amiknek igazából semmi értelmük, amelyek egészét hülye lenne bárki egymaga finanszírozni, azoknak a lehető legjobb platform a Kickstarter.

Advertisement

Ezáltal a Kickstarter nem is igazán a startupok Mekkája, hanem maga a másnapos tinédzserfantáziálások mennyországa, az agyamant bukiműhely, az álomművek, a hely, ahol a gyermeki álmok is megvalósulhatnak, ahol mindig lesz száz kíváncsi, aki összedob nekünk párezer dollárt, ha van egy szórakoztató ötletünk. Ezek közül a tényleg forradalmi ötletek közül gyűjtöttük össze a tíz legmenőbbet. Íme!

(a címre kattintva át tudtok navigálni az adott projekt kickstarteres oldalára)

10. A világ első pizza múzeuma

A pizza korunk egyik, ha nem legfontosabb étele, ennek megfelelően hatalmas kulturális beágyazottsággal bír. Nem is értem, hogy nem volt eddig pizza múzeum a bolygón, ami összegyűjthetné a vonatkozó ereklyéket! Csak azért nem ér ennek az ötlete jobb helyezést, mert nem is volt hülyeség egy ilyet alapítani.

Advertisement
Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig

9. Képzeletbeli fúvószenekar

Mintha Kempelen Farkas kézzel működtetett beszélőgépének és a Guitar Herónak a szerelemgyereke lenne: pantomimes zenélés, kesztyűre eszkábált elektronikával hangszerenként megszólaltatott fúvószenekar. Jön még nagyszerűbb ötlet a témában, de ennek is itt van a helye!

Advertisement
Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig

8. A Moby Dick emoji-fordítása

Valószínűleg ugyanilyen jónak éreznénk a világot, ha nem olvashatnánk Melville klasszikusát emotikonokra átírva, de így, hogy van, egyszerűen még jobb a Föld!

Advertisement
Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig

7. A decentralizált buli

Ugye neked is eleged van abból, hogy a buliban mindenki a hangfalaknál tömörül, vagy épp a legcsendesebb helyek foglaltak. Itt a megoldás: a decentralizált buli. Hogy is néz ez ki? A DJ egy rádiójel-adóra ráköti a telóját, a közönség pedig régi antennás magnókkal befogja az adást, és így a buli legtávolabbi sarkában is teljes hangerőre mehet a csapatás, ugyanígy bárhol letekerhető a hangerő, ha kérni akarsz a haver söréből.

Advertisement
Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig

6. Menő autóból még menőbb légpárnás hajó

Ezen alighanem nincs is mit magyarázni:

Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig
Advertisement

5. Vidám sétálóbotok

Tévedés lenne azt hinni, hogy csakis és kizárólag a fiataloké a világ. Itt vannak ugyanis Gyöngy nagymama szuperluxy sétálóbotjai, amivel örök tavasz a nyugdíjas kor is.

Advertisement
Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig

4. Robotzsaru szobor Detroitba

Detroit kreatív fiataljai polgármesterük támogatása nélkül, közösségi összefogással próbáltak rálicitálni a philadelphiai Rocky-szoborra.

Advertisement
Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig

3. Hat hatodikos leányzó kamerát küld az űrbe

Nincs annál cukibb, amikor kislányok fantáziálnak a világűrről. Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés nekik.

Advertisement
Illustration for article titled A tíz legfontosabb Kickstarter-projekt eddig

2. A világ első Észak-Koreában forgatott hiphop-klipje

Oké, hogy Rodman folyamatosan Észak-Koreában parádézik, de azért mégis iszonyú vagány vállalás odamenni és titokban forgatni egy videóklipet.

1. Minden zenél és minden összekötve a számítógéppel, váóóó!

A kedvencünk pedig egy nagyon egyszerű ötlet. Annyi az egész, hogy kis mozgásérzékelőkkel, amik a mozgást rögtön egy előre megadott jellé konvertálják, összekötünk mindenféle tárgyakat a számítógéppel és a lépcsőből zongorabillentyű lesz, a banánból space-gomb és így tovább. Vidámság a köbön!

A képek a Kickstarterről vannak.

Share This Story

Get our newsletter