Illustration for article titled A titkosszolgálat lehallgathatta a leggazdagabb magyart

Már az Európai Unió Bírósága elé került a leggazdagabb magyar, a pornómilliárdos Gattyán György ügye, akinek az adóhivatal állítólag titkos adatgyűjtés után foglalta le a vagyona egy részét. Zár alatt a Bacio di Stile überluxus áruház és Gattyán több budapesti háza, így az is, amiben Andy Vajna lakik.

Advertisement

174 milliárdos becsült vagyonával hiába volt a Forbes legfrissebb listájának élén Gattyán, a jasmin.com kukkolós oldal kitalálója akár igen kínos helyzetbe is kerülhet. A Figyelő nagy cikke szerint ugyanis már több magyarországi privát ingatlanát, bankszámláját és az Andrássy úti áruházát is zár alá vette a NAV.

A régóta folyó adóügy leegyszerűsített lényege az, hogy a jasmin.com - korábban livejasmin.com - licensze Gattyán egyik magyar cégéé, a WebMindLicenses Kft-é volt, de az oldalt a licendíj megfizetésének fejében egy portugál cég, a Lalib üzemeltette. Így a mindkét nembeli internetes rejszolók által befizetett nagy bevételek is oda folytak be, ami után a portugál cég természetesen a 17 százalékos portugál áfát fizette be, miközben itthon ez 27 százalék. A NAV pedig azt gyanítja, hogy a Lalibot is Gattyán irányítja igazából, és Madeirán nem is folyt valódi tevékenység, kizárólag adóelkerülés. Az adóhiatal évekre visszamenőleg követeli az áfakülönbözetet.

Advertisement

Az emiatt zár alá vett vagyontárgyak között van többek között Gattyán két, Szeréna úti háza is. A bulvársajtó szerint ezek egyikét bérli Andy Vajna és felesége. Az üzletember a kellemetlenségei miatt egyébként Luxemburgba költöztette a biznisze egy részét, és lényegében már külföldön él.

Az ügy azért került az EU Bírósága elé, mert a magyar törvényszék tanácsot kért tőlük. Bár azt hivatalosan nem tudni, mi volt a bibi, a Figyelő tudni véli: a Gattyánra és a Lalibra nézve terhelőnek tartott adatokat telefonlehallgatás és email-feltörés útján szerezték be, és a magyar törvényszék nem biztos abban, hogy az így szerzett adatok legálisan felhasználhatok-e a perben.

Share This Story

Get our newsletter