Illustration for article titled A terrorizmus dicsőítésének gyanújával tartóztatták le Dieudonnét

A rendszeresen antiszemitizmussal vádolt francia humorista a hatóságok szerint a kóser boltban túszokat ejtő Amédy Coulibaly mellett állt ki egy Facebook-posztjában.

Advertisement

Az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt Dieudonné M'bala M'bala a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook oldalára: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak érzem magam). Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser boltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét.

A humorista ellen kedden indult eljárás terrorizmus dicsőítésének gyanújával, és az I-télé hírtelevízió értesülése szerint szerda reggel otthonában vették őrizetbe. Kedden Bernard Cazeneuve belügyminiszter szégyenteljesnek nevezte Dieudonné megjegyzését, mire ő válaszul nyílt levélben védekezett azzal, hogy úgy érezte, a hatóságok úgy bántak vele korábban, mint egy terroristával, pedig ő is csak egy humorista, akit megillet a szólásszabadság joga. (Az eredeti bejegyzést viszont azóta törölte a Facebookjáról.)

Advertisement

Az ügy egész biztos nagy port fog felverni, hiszen egy hete másról sincs szó, mint a szólásszabadságról Franciaországban – vajon megilleti-e a terrorcselekmény áldozatain viccelődő humoristát is? A kameruni apától és francia anyától származó Dieudonné leginkább az ún. quenelle tisztelgéssel került be a nemzetközi hírekbe, miután 2013 decemberében az akkor a West Bromwich Albionban játszó Nicolas Anelka így ünnepelte egy gólját. A quenelle-t addigra ugyanis már antiszemita gesztusnak tekintette a francia közvélemény jó része.

(via MTI, via International Business Times)

Share This Story

Get our newsletter