A rendszeresen antiszemitizmussal v√°dolt francia humorista a hat√≥s√°gok szerint a k√≥ser boltban t√ļszokat ejtŇĎ Am√©dy Coulibaly mellett √°llt ki egy Facebook-posztj√°ban.

Az antiszemitizmus miatt kor√°bban t√∂bbsz√∂r el√≠t√©lt Dieudonn√© M'bala M'bala a vas√°rnapi p√°rizsi terrorizmus elleni menet ut√°n ezt √≠rta ki Facebook oldal√°ra: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak √©rzem magam). Dieudonn√© a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztŇĎs√©ge √©s azt k√∂vetŇĎ terrort√°mad√°sok √°ldozataira eml√©kezŇĎ t√ľntetŇĎk "Charlie vagyok" jelszav√°t √ļgy forgatta ki, hogy hozz√°tette a p√°rizsi k√≥ser boltban n√©gy t√ļsz√°t meg√∂lŇĎ Am√©dy Coulibaly vezet√©knev√©t.

A humorista ellen kedden indult elj√°r√°s terrorizmus dicsŇĎ√≠t√©s√©nek gyan√ļj√°val, √©s az I-t√©l√© h√≠rtelev√≠zi√≥ √©rtes√ľl√©se szerint szerda reggel otthon√°ban vett√©k ŇĎrizetbe. Kedden Bernard Cazeneuve bel√ľgyminiszter sz√©gyenteljesnek nevezte Dieudonn√© megjegyz√©s√©t, mire ŇĎ v√°laszul ny√≠lt lev√©lben v√©dekezett azzal, hogy √ļgy √©rezte, a hat√≥s√°gok √ļgy b√°ntak vele kor√°bban, mint egy terrorist√°val, pedig ŇĎ is csak egy humorista, akit megillet a sz√≥l√°sszabads√°g joga. (Az eredeti bejegyz√©st viszont az√≥ta t√∂r√∂lte a Facebookj√°r√≥l.)

Az √ľgy eg√©sz biztos nagy port fog felverni, hiszen egy hete m√°sr√≥l sincs sz√≥, mint a sz√≥l√°sszabads√°gr√≥l Franciaorsz√°gban ‚Äď vajon megilleti-e a terrorcselekm√©ny √°ldozatain viccelŇĎdŇĎ humorist√°t is? A kameruni ap√°t√≥l √©s francia any√°t√≥l sz√°rmaz√≥ Dieudonn√© legink√°bb az √ļn. quenelle tisztelg√©ssel ker√ľlt be a nemzetk√∂zi h√≠rekbe, miut√°n 2013 december√©ben az akkor a West Bromwich Albionban j√°tsz√≥ Nicolas Anelka √≠gy √ľnnepelte egy g√≥lj√°t. A quenelle-t addigra ugyanis m√°r antiszemita gesztusnak tekintette a francia k√∂zv√©lem√©ny j√≥ r√©sze.

(via MTI, via International Business Times)