Semmi sem v√°ltozott a fel√ļj√≠tott t√©ren, kiv√©ve a kor√°bbi repedezett aszfaltn√°l is sokkal rond√°bb, rettenetes t√©rk√∂vet.

Eml√©kszel, milyen volt az √Ėr√∂km√©cses r√©gi terecsk√©je? Egy rak√°s parkol√≥ aut√≥ k√∂z√∂tt kerekded, k√∂r√ľlker√≠tett t√©rs√©g, k√∂rben a v√°ros legrepedezettebb aszfaltja.

A fel√ļj√≠t√°s ut√°n r√° sem ismern√©l: egy rak√°s parkol√≥ aut√≥ k√∂z√∂tt kerekded, a kor√°bbin√°l valamivel nagyobb k√∂r√ľlker√≠tett t√©rs√©g, k√∂rben a v√°ros legrepedezettebb aszfaltja helyett a v√°ros legg√°nyoltabb t√©rk√∂ve.

Ami a mindent beh√°l√≥z√≥ t√©rkŇĎmaffia v√°ros√°ban egy√°ltal√°n nem lebecs√ľlendŇĎ teljes√≠tm√©ny! Itt nem el√©g csak kik√ľldened a t√©rk√∂vet a p√°ly√°ra, ebben a lig√°ban ‚Äď eln√©zve a f√©lelmetes konkurenciaharcot ‚Äď t√©nyleg meg kell szakadni a siker√©rt.

Advertisement

Ide√°lis idŇĎpontban, okt√≥ber hatodik√°n kora d√©lut√°n √©rkeztem meg k√∂r√ľln√©zni a t√©rre, amit lekordoznoztak, hogy a parkol√≥ aut√≥k ne zavarj√°k a koszor√ļz√≥s kamp√°nyfot√≥kat. P√°r hervadt funkcion√°rius √©ppen a vil√°g leg√©rtelmetlenebb ritu√°lis tev√©kenys√©g√©t v√©gezte: n√©h√°ny olyan f√©nyk√©p kedv√©√©rt, ami m√©g a legoptimist√°bbja szerint sem v√°ltoztat semmin, √°jtatos arccal kellett √°lldog√°lniuk egy l√°ngocska elŇĎtt, k√∂zben olyan arcot v√°gva, mintha P√∂ltenberg ErnŇĎvel fek√ľdn√©nek, Leiningen-Westerburg K√°rollyal r√°zn√°k a vil√°g√≠t√≥ rudacsk√°t, Damjanichcsal keln√©nek. L√°that√≥lag k√ľl√∂n frusztr√°lta ŇĎket, hogy k√©t d√≠szŇĎrs√©get √°ll√≥ katona b√°mult r√°juk k√∂zvetlen k√∂zelrŇĎl.

Advertisement

A t√©r meg√ļjult √∂sszhat√°s√°t annyira uralja a 2 cm √©s 0,1 mm k√∂z√∂tti fugasz√©less√©ggel lerakott, eleve ocsmad√©k t√©rkŇĎ, hogy percek alatt j√∂ttem r√°, van az√©rt itt m√°s v√°ltoz√°s is. J√≥val nagyobb lett a m√©cses k√∂r√ľli r√©sz, ahov√° a kor√°bbi d√©zs√°s n√∂v√©nyek helyett k√©t √°gy√°st √°lmodott a tervezŇĎ.

Itt t√∂k√©letesen tetten √©rhetŇĎ, mennyire √©letidegenek a magyar t√©rdiz√°jnerek. Ha egy kicsit is √©rdekelte volna ŇĎket, hogy a v√°roslak√≥k a val√≥s√°gban mire haszn√°lj√°k ezt a keresztezŇĎd√©st, r√°j√∂ttek volna, hogy a parkol√°son √©s az √©vi egy darab koszor√ļz√°son k√≠v√ľl hagyom√°nyosan t√ľntet√©sre. M√°rpedig egy t√ľntet√©sekre gyakran haszn√°lt t√©ren sokkal praktikusabb lett volna megtartani a d√©zs√°s, vagyis akci√≥ elŇĎtt elmozd√≠that√≥ n√∂v√©nyeket, mint √ļtban l√©vŇĎ √°gy√°sokat tervezni, amik egyr√©szt akad√°lyozz√°k a felhaszn√°l√≥kat, m√°sr√©szt ha k√©tsz√°zn√°l t√∂bben mennek el, sz√©t lesznek taposva.

Padok is ker√ľltek az √ļjonnan kialak√≠tott k√∂z√©psŇĎ r√©szre. Amikor ott j√°rtam, a koszor√ļz√°sok klasszikus k√∂z√∂ns√©ge foglalta el ŇĎket. Nem galambok, hanem nyugd√≠jasok.

Advertisement

A legerŇĎsebb l√°tv√°nyelem a h√°nyavetin √∂sszev√°logatott, √∂nmag√°ban sem k√ľl√∂n√∂sen sz√©p, r√°ad√°sul kap√°sb√≥l d√©losz√©t st√≠lusban odah√°nyt t√©rkŇĎ.

Advertisement

Egyre durv√°bb jelens√©g a v√°rosban, hogy az √∂nkorm√°nyzati fel√ļj√≠t√°sokb√≥l zs√≠rosod√≥ simlibajnokok nem el√©gszenek meg az anyagok kilop√°s√°val √©s a szolg√°ltat√°sok el nem v√©gz√©s√©vel, hanem kivagyis√°gb√≥l ilyen vizu√°lis nyomot hagynak maguk ut√°n. A "kerti √∂sv√©nynek sem rakn√©k le ilyen szart otthon" t√≠pus√ļ k√∂vek Kir√°ly utcai st√≠lus√ļ f√∂ldre ok√°d√°sa pont olyan, mintha a v√°llalkoz√≥

"30 sz√°zal√©kot adtam vissza a fŇĎoszt√°lyvezetŇĎnek √©s a bizotts√°g tagjainak, bibib√≠√≠√≠"

felirat√ļ t√°bl√°kat helyezne el j√°r√≥fel√ľletk√©nt. B√°r azok szerintem tov√°bb tartan√°nak a tipikus budapesti t√©rkŇĎn√©l.

Advertisement

Miut√°n kif√ľst√∂l√∂gtem magam a kŇĎhelyzeten, √©s megcsod√°ltam a speci√°lis, elŇĎre rozsd√°s√≠tott csatornafedeleket, arra gondoltam, hogy √©n mit tettem volna P√∂ltenbergi P√∂lt ErnŇĎ hely√©ben, majd ennek megfelelŇĎen elmenek√ľltem.