Illustration for article titled A Tapló Télapó borította ki a FIFA-bilit

A korábbi végrehajtó bizottsági tag, Chuck Blazer részletes vallomásában még jobban bemártotta a szövetség vezetését, és most hasonlókat ígért a trinidadi Jack Walker is. És még hol a vége? És minek nevezte Putyin?

Advertisement

A John Oliver által a magyar mozikban Tapló Télapó címmel futó, Bad Santa című film főszereplőjéhez hasonlított Blazer nemcsak a 2010-es, hanem már az 1998-as vébé megrendezéséért is zsebre tett kenőpénzeket (akkor Marokkótól), több kollégájához hasonlóan. A 70 éves funkcionárius 2013-as vallomását az amerikai igazságszolgáltatás tegnap hozta nyilvánosságra, és ebből az alábbiak derültek ki:

Egészen 1993-ig visszamenően vallotta be, hogy kenőpénzeket kapott a közép- és észak-amerikai Arany-kupák megrendezésével kapcsolatosan, Dél-Afrikából pedig 2004 és 2011 között többször is elfogadott hasonló csúszópénzeket a vébérendezésért cserébe. Ráadásul utalt rá, hogy ezzel a FIFA-ban nem volt egyedül.

Advertisement

Az évekig a FIFA végrehajtó bizottságának tagjaként, emellett az észak- és közép-amerikai szervezet (CONCACAF) főtitkáraként dolgozó Blazer bevallotta azt is, hogy éveken át nem is adózott, továbbá pénzmosás, csalás, zsarolás is szerepel a számláján. De emellett is színes egyéniség:

  • A Mr. Tíz Százaléknak is becézett Blazer két luxusapartmant bérelt a hírhedten drága Trump Tower felhőkarcolóban, ebből az egyiket kizárólag a macskáinak (heti 6 ezer dollárért).
  • Valóságos flottája volt mozgássegítő kisautókból, más néven elektromopedekből, amiket elsősorban mozgáskorlátozottaknak terveztek, de bármilyen “a kényelmet kedvelő személy használhatja, akár utcai közlekedésre is”. A felső tízezer gondtalan életét élő, durván túlsúlyos Blazer ilyenekkel járt partiról partira New Yorkban.
  • Blazer nem titkolta fényűző életét, sőt, kifejezetten büszkén írt utazásairól és a luxuséttermekről a blogjában (a fenti fotót is onnét loptam), ahol hírességekkel, politikusokkal, szépségkirálynőkkel készült közös fotókat is posztolt.
  • Vlagyimir Putyinnal is találkozott, aki azt mondta neki, úgy néz ki, mint Karl Marx.
  • A CONCACAF 48 ezer dollárért vett neki és a barátnőjének egy Hummert, belvárosi használatra.
  • Blazer vesztét az adóelkerülés okozta: erre való hivatkozással lepte meg az FBI 2011 novemberében egy manhattani étteremben, ahová gyanútlanul hajtott be az elektromopedjével. Nyolc hónappal később már James Bond-szettel asszisztált kollégái lehallgatásához a londoni olimpián. Nem volt sok választása: vagy beköpi a többieket (köztük a felettesét, Jack Warnert), vagy az egész hátralévő életét börtönben tölti.
Advertisement

Blazernél azóta rákot diagnosztizáltak, és jelenleg is kezelik egy New York-i kórházban, a vallomása alapján pedig több FIFA-vezetőt is letartóztattak a múlt héten. Közülük a trinidadi Jack Warner most bejelentette, hogy ő is kinyitja a száját, és titkok lavináját ígérte felfedni.

Share This Story

Get our newsletter