A kor√°bbi v√©grehajt√≥ bizotts√°gi tag, Chuck Blazer r√©szletes vallom√°s√°ban m√©g jobban bem√°rtotta a sz√∂vets√©g vezet√©s√©t, √©s most hasonl√≥kat √≠g√©rt a trinidadi Jack Walker is. √Čs m√©g hol a v√©ge? √Čs minek nevezte Putyin?

A John Oliver √°ltal a magyar mozikban Tapl√≥ T√©lap√≥ c√≠mmel fut√≥, Bad Santa c√≠mŇĪ film fŇĎszereplŇĎj√©hez hasonl√≠tott Blazer nemcsak a 2010-es, hanem m√°r az 1998-as v√©b√© megrendez√©s√©√©rt is zsebre tett kenŇĎp√©nzeket (akkor Marokk√≥t√≥l), t√∂bb koll√©g√°j√°hoz hasonl√≥an. A 70 √©ves funkcion√°rius 2013-as vallom√°s√°t az amerikai igazs√°gszolg√°ltat√°s tegnap hozta nyilv√°noss√°gra, √©s ebbŇĎl az al√°bbiak der√ľltek ki:

Eg√©szen 1993-ig visszamenŇĎen vallotta be, hogy kenŇĎp√©nzeket kapott a k√∂z√©p- √©s √©szak-amerikai Arany-kup√°k megrendez√©s√©vel kapcsolatosan, D√©l-Afrik√°b√≥l pedig 2004 √©s 2011 k√∂z√∂tt t√∂bbsz√∂r is elfogadott hasonl√≥ cs√ļsz√≥p√©nzeket a v√©b√©rendez√©s√©rt cser√©be. R√°ad√°sul utalt r√°, hogy ezzel a FIFA-ban nem volt egyed√ľl.

Az √©vekig a FIFA v√©grehajt√≥ bizotts√°g√°nak tagjak√©nt, emellett az √©szak- √©s k√∂z√©p-amerikai szervezet (CONCACAF) fŇĎtitk√°rak√©nt dolgoz√≥ Blazer bevallotta azt is, hogy √©veken √°t nem is ad√≥zott, tov√°bb√° p√©nzmos√°s, csal√°s, zsarol√°s is szerepel a sz√°ml√°j√°n. De emellett is sz√≠nes egy√©nis√©g:

  • A Mr. T√≠z Sz√°zal√©knak is bec√©zett Blazer k√©t luxusapartmant b√©relt a h√≠rhedten dr√°ga Trump Tower felhŇĎkarcol√≥ban, ebbŇĎl az egyiket kiz√°r√≥lag a macsk√°inak (heti 6 ezer doll√°r√©rt).
  • Val√≥s√°gos flott√°ja volt mozg√°sseg√≠tŇĎ kisaut√≥kb√≥l, m√°s n√©ven elektromopedekbŇĎl, amiket elsŇĎsorban mozg√°skorl√°tozottaknak terveztek, de b√°rmilyen ‚Äúa k√©nyelmet kedvelŇĎ szem√©ly haszn√°lhatja, ak√°r utcai k√∂zleked√©sre is‚ÄĚ. A felsŇĎ t√≠zezer gondtalan √©let√©t √©lŇĎ, durv√°n t√ļls√ļlyos Blazer ilyenekkel j√°rt partir√≥l partira New Yorkban.
  • Blazer nem titkolta f√©nyŇĪzŇĎ √©let√©t, sŇĎt, kifejezetten b√ľszk√©n √≠rt utaz√°sair√≥l √©s a luxus√©ttermekrŇĎl a blogj√°ban (a fenti fot√≥t is onn√©t loptam), ahol h√≠ress√©gekkel, politikusokkal, sz√©ps√©gkir√°lynŇĎkkel k√©sz√ľlt k√∂z√∂s fot√≥kat is posztolt.
  • Vlagyimir Putyinnal is tal√°lkozott, aki azt mondta neki, √ļgy n√©z ki, mint Karl Marx.
  • A CONCACAF 48 ezer doll√°r√©rt vett neki √©s a bar√°tnŇĎj√©nek egy Hummert, belv√°rosi haszn√°latra.
  • Blazer veszt√©t az ad√≥elker√ľl√©s okozta: erre val√≥ hivatkoz√°ssal lepte meg az FBI 2011 november√©ben egy manhattani √©tteremben, ahov√° gyan√ļtlanul hajtott be az elektromopedj√©vel. Nyolc h√≥nappal k√©sŇĎbb m√°r James Bond-szettel assziszt√°lt koll√©g√°i lehallgat√°s√°hoz a londoni olimpi√°n. Nem volt sok v√°laszt√°sa: vagy bek√∂pi a t√∂bbieket (k√∂zt√ľk a felettes√©t, Jack Warnert), vagy az eg√©sz h√°tral√©vŇĎ √©let√©t b√∂rt√∂nben t√∂lti.

Advertisement

Blazern√©l az√≥ta r√°kot diagnosztiz√°ltak, √©s jelenleg is kezelik egy New York-i k√≥rh√°zban, a vallom√°sa alapj√°n pedig t√∂bb FIFA-vezetŇĎt is letart√≥ztattak a m√ļlt h√©ten. K√∂z√ľl√ľk a trinidadi Jack Warner most bejelentette, hogy ŇĎ is kinyitja a sz√°j√°t, √©s titkok lavin√°j√°t √≠g√©rte felfedni.