A korábbi végrehajtó bizottsági tag, Chuck Blazer részletes vallomásában még jobban bemártotta a szövetség vezetését, és most hasonlókat ígért a trinidadi Jack Walker is. És még hol a vége? És minek nevezte Putyin?

A John Oliver által a magyar mozikban Tapló Télapó címmel futó, Bad Santa című film főszereplőjéhez hasonlított Blazer nemcsak a 2010-es, hanem már az 1998-as vébé megrendezéséért is zsebre tett kenőpénzeket (akkor Marokkótól), több kollégájához hasonlóan. A 70 éves funkcionárius 2013-as vallomását az amerikai igazságszolgáltatás tegnap hozta nyilvánosságra, és ebből az alábbiak derültek ki:

Egészen 1993-ig visszamenően vallotta be, hogy kenőpénzeket kapott a közép- és észak-amerikai Arany-kupák megrendezésével kapcsolatosan, Dél-Afrikából pedig 2004 és 2011 között többször is elfogadott hasonló csúszópénzeket a vébérendezésért cserébe. Ráadásul utalt rá, hogy ezzel a FIFA-ban nem volt egyedül.

Az évekig a FIFA végrehajtó bizottságának tagjaként, emellett az észak- és közép-amerikai szervezet (CONCACAF) főtitkáraként dolgozó Blazer bevallotta azt is, hogy éveken át nem is adózott, továbbá pénzmosás, csalás, zsarolás is szerepel a számláján. De emellett is színes egyéniség:

  • A Mr. TĂ­z SzázalĂ©knak is becĂ©zett Blazer kĂ©t luxusapartmant bĂ©relt a hĂ­rhedten drága Trump Tower felhĹ‘karcolĂłban, ebbĹ‘l az egyiket kizárĂłlag a macskáinak (heti 6 ezer dollárĂ©rt).
  • ValĂłságos flottája volt mozgássegĂ­tĹ‘ kisautĂłkbĂłl, más nĂ©ven elektromopedekbĹ‘l, amiket elsĹ‘sorban mozgáskorlátozottaknak terveztek, de bármilyen “a kĂ©nyelmet kedvelĹ‘ szemĂ©ly használhatja, akár utcai közlekedĂ©sre is”. A felsĹ‘ tĂ­zezer gondtalan Ă©letĂ©t Ă©lĹ‘, durván tĂşlsĂşlyos Blazer ilyenekkel járt partirĂłl partira New Yorkban.
  • Blazer nem titkolta fĂ©nyűzĹ‘ Ă©letĂ©t, sĹ‘t, kifejezetten bĂĽszkĂ©n Ă­rt utazásairĂłl Ă©s a luxusĂ©ttermekrĹ‘l a blogjában (a fenti fotĂłt is onnĂ©t loptam), ahol hĂ­ressĂ©gekkel, politikusokkal, szĂ©psĂ©gkirálynĹ‘kkel kĂ©szĂĽlt közös fotĂłkat is posztolt.
  • Vlagyimir Putyinnal is találkozott, aki azt mondta neki, Ăşgy nĂ©z ki, mint Karl Marx.
  • A CONCACAF 48 ezer dollárĂ©rt vett neki Ă©s a barátnĹ‘jĂ©nek egy Hummert, belvárosi használatra.
  • Blazer vesztĂ©t az adĂłelkerĂĽlĂ©s okozta: erre valĂł hivatkozással lepte meg az FBI 2011 novemberĂ©ben egy manhattani Ă©tteremben, ahová gyanĂştlanul hajtott be az elektromopedjĂ©vel. Nyolc hĂłnappal kĂ©sĹ‘bb már James Bond-szettel asszisztált kollĂ©gái lehallgatásához a londoni olimpián. Nem volt sok választása: vagy beköpi a többieket (köztĂĽk a felettesĂ©t, Jack Warnert), vagy az egĂ©sz hátralĂ©vĹ‘ Ă©letĂ©t börtönben tölti.

Advertisement

Blazernél azóta rákot diagnosztizáltak, és jelenleg is kezelik egy New York-i kórházban, a vallomása alapján pedig több FIFA-vezetőt is letartóztattak a múlt héten. Közülük a trinidadi Jack Warner most bejelentette, hogy ő is kinyitja a száját, és titkok lavináját ígérte felfedni.