A villant√°s √©s a titkolt porn√≥karrier a m√ļlt√©, aki ma be akar futni Magyarorsz√°gon, az minimum egy kicsit az√©rt volt szkinhed. A kopasz szubkult√ļr√°ban a zene a legjobb, √≠me az Uj P√©ter, Szalai Navarro Bal√°zs √©s Zubreczki D√°vid seg√≠ts√©g√©vel √∂ssze√°ll√≠tott toplist√°nk.

A magyar politik√°ban a jelek szerint semmire sem viszi, akinek nem volt szkinhedm√ļltja. Ami√≥ta a parlament fideszes szavazatokkal megv√°lasztott aleln√∂ke is egy volt bŇĎrfejŇĪ, a dolog szinte k√∂telezŇĎ. Mivel a dolog v√°rhat√≥an befoly√°solja az √°llami √ľnnepek √©s parlamenti esem√©nyek zenei kin√°lat√°t is, az illet√©kesek k√∂z√∂tt viszont sajn√°latosan sok a nem-ex-szkinhed, a Cinknek kell seg√≠tenie.

Megk√©rtem h√°rom oi-szak√©rtŇĎ bar√°tomat, Uj P√©ter Index-fŇĎszerkesztŇĎt, Szalai Navarro Bal√°zs indexes vezetŇĎ c√≠mplapszerkesztŇĎ-skazen√©szt √©s Zubreczki D√°vid ex-cinkes Urbanista-szerkesztŇĎt, aki szint√©n h√≠res skazen√©sz, hogy k√ľldj√©k el nekem p√°r kedvenc szkinhedsz√°muk linkj√©t. √Čs persze hozz√°raktam a saj√°t kedvenceimet. A c√≠mek mell√© oda√≠rtam, hogy az adott sz√°mot ki aj√°nlotta, a sz√∂vegeket mind √©n √≠rtam hozz√°juk.

ElŇĎre mondom, hogy ez nem valami teljess√©gre t√∂rekv√≥ katal√≥gus, csak egy szubjekt√≠v v√°logat√°s.

J√∂jj√∂n teh√°t a zen√©s lista, minden √°llami √ľnnepre √©s parlamenti esem√©nyre!

The Business: Drinking And Driving (Szily)

Szeg√©ny magyar n√°cikat eln√©zve szinte hihetetlen, hogy a szkinhedzene vid√°m, karibi gy√∂kerŇĪ, legink√°bb gyerekdalszerŇĪ aranyos dalol√°sz√°s, csak itt j√≥ r√©szegek a gyerekek. A cuki vonal egyik legjobbja ez a vid√°m, konkr√©tan bajor s√∂rs√°tor-hangulat√ļ piahimnusz a r√©szeg vezet√©srŇĎl. A parlamenti b√ľf√©ben v√©gtelen√≠tve lehetne j√°tszani.

Advertisement

The Oppressed: Joe Hawkins (UP)

Ha vid√°man kell menetelni, vagy r√©szegen danol√°szni, √©s parlamenti esem√©nyeken nem ritk√°n kell mindkettŇĎt, nincs jobb, mint a walesi balos bŇĎrfejŇĪek focistadionba illŇĎ, j√≥kedvŇĪ indul√≥ja.

Advertisement

Derkovbois: Papp Laci (Zubreczki D.)

Egy√©rtelmŇĪen ez lesz K√∂v√©r L√°szl√≥ bevonul√≥zen√©je az √ľl√©sterembe.

Laurel Aitken: Skinhead (Navarro)

Tot√°l lef√°radtak a k√©pviselŇĎk a szavaz√°s √∂t√∂dik √≥r√°j√°ban? J√∂jjenek az ŇĎr√ľlten lelazult karibi kopaszok!

Advertisement

The Specials: Skinhead Moonstomp (Szily)

Ha Sneider Tam√°s parlamenti aleln√∂k afrikai k√ľld√∂tts√©get fogad, fŇĎleg, ha az esem√©nyen van t√°nc is, akkor nyilv√°n ŇĎ fogja elŇĎt√°ncolni a moonstompot, √©s nyilv√°n erre az √∂r√∂kz√∂ld klasszikusra.

Advertisement

88-as csoport: Kubai nŇĎk (UP)

Ha Navracsics k√ľl√ľgyminiszternek nem enne a karibi kapcsolat√©p√≠t√©s, el√©g elŇĎvenni ezt a legend√°s maszturb√°l√≥s sl√°gert, √©s egybŇĎl mosolyg√≥sabb lesz a hangulat.

Advertisement

Dropkick Murphys: Skinhead On The MBTA (Szily)

Metr√≥-, villamos- vagy s√©tahaj√≥√ļtvonalat kell √°tadni? Ezzel a t√©m√°ba v√°g√≥ megasl√°gerrel az eg√©sz hajcihŇĎ sokkal laz√°bban fog menni!

Advertisement

Ballag√≥ idŇĎ: √öj hajnal f√©nye k√©l (Szily)

Ha van zenei cukis√°g, akkor ez az, lesz√°m√≠tva persze azt, hogy a bitliszes, sŇĎt bubblegumos hagulat√ļ danol√°sz√°s k√∂zben v√©rfagyaszt√≥ n√°coid sz√∂vegeket √©nekelnek. Nem baj, a k√ľl√ľgyi bizotts√°g vend√©gei √ļgysem √©rtenek belŇĎle egy sz√≥t sem.

Advertisement

The 4 Skins: Plastic Gangster (UP)

A Parlament a szoci√°lisan √©rz√©keny arc√°t akarja mutatni? Itt az ide√°lis zene ehhez, a r√≥zsadombi mŇĪhulig√°nok hatalmas ska-buli keret√©ben kapj√°k meg a maguk√©t.

Advertisement

Fals!: √ď, √∂zvegy Kov√°tsn√© (Zubreczki D.)

A t√∂rv√©nyhoz√°s valami fura ind√≠ttat√°sb√≥l a kisemberekhez akar sz√≥lni? ElŇĎ ezzel a skasszikussal, √©s a legalkeszebb h√°zmesternŇĎ is √©rteni fogja, hogy merre h√°ny √≥ra.

Advertisement

Eg√©szs√©ges FejbŇĎr: Skinhead vaddiszn√≥ (Szily)

Ha igaz√°n fel kell p√∂rgetni a Parlament valamelyik vend√©g√©t, ne habozzunk els√ľtni a Nagy√°gy√ļt!

Advertisement

B√∂iler: RendŇĎr√∂k√∂n bossz√ļt √°llni (Szily)

Ez volt az elsŇĎ szkinhed sz√°m, amit √©lŇĎben hallottam. Tam√°s G√°sp√°r Mikl√≥s fi√°val, Tam√°s Bence G√°sp√°rral t√°ntorogva √°lltunk a Sziget bok√°ig √©rŇĎ por√°ban, amikor megsz√≥lalt a git√°r, mindenki elŇĎrerohant, azt√°n ŇĎr√ľlten ugr√°lni √©s rugdos√≥dni kezdett, √©n pedig 10 m√°sodpercen bel√ľl s√≠rig tart√≥ szerelembe estem Rieger J√°nossal.

Advertisement

Böiler: Zugló Belongs To Me (Szily)

A l√©tezŇĎ legnagyobb szkinhedhimnusz magyar verzi√≥ja arra az esetre, ha a ker√ľletek l√°zadozni kezden√©nek a k√∂zponti hatalom ellen.

Advertisement

Oi Polloi: Bash The Fash (Szily)

Harrach P√©ter felsz√≥lal√°sai ut√°n sz√ľks√©g lesz valami igaz√°n pezsd√≠tŇĎre. Ez t√∂k√©letesen megteszi.

Advertisement

Cock Sparrer: Take 'em all (UP)

Kev√©s enn√©l himnuszabb sz√°m l√©tezik, ha nagy a sz√©th√ļz√°s a H√°zban a Fi√ļk k√∂z√∂tt, ez egyb√≥l √∂sszeb√©k√≠ti a rosszcsontokat.

Advertisement

Cock Sparrer: Englend Belongs To Me (Szily)

Ez maga a Szkinhedhimnusz, ezt dolgozta fel a B√∂iler is. Az eszt√©tikai szempontokon fel√ľl praktikusan is sokat seg√≠thet, ha a T√∂rv√©nyhoz√°s l√°thatatlan karj√°t √©ppen a nagy-britanniai magyar diaszp√≥ra fel√© akarja kiny√ļjtani.

Advertisement

Cunt Sparrer: Riot Squad (Szily)

Magyarországot veszélyforrásnak állítja be a Kommunista Nyugat? Vágjunk vissza a történelem legcukibb oi-feldolgozásával két szuperaranyos csaj elóadásában.

Advertisement

Cockney Rejects: I'm Forever Blowing Bubbles (Szily)

A brit szkinhedek persze √≥ri√°si foicbuzik voltak mindig is, √≠gy ŇĎk √≠rtak egy csom√≥t a vil√°g legjobb focisz√°maib√≥l. K√∂nnyen figur√°ztak, mert akkor m√©g fill√©rekbe ker√ľltek a meccsjegyek √©s a foci rendes proli sz√≥rakoz√°s volt. Ezt a sz√°mot Orb√°n Viktor felsz√≥lal√°sai elŇĎtt j√°tszhatn√°k az √ľl√©steremben.

Advertisement

Cock Sparrer: Trouble On The Terraces (Szily)

A Cockney Rejectshez hasonl√≥an a vil√°g legjobb szkinhedzenekara is ŇĎr√ľlt nagy West Ham-es volt. De ami t√∂k√©letes, az a felcs√ļti lel√°t√≥kon is mŇĪk√∂dni fog.

Advertisement

Dropkick Murphys: Barroom Hero (Szily)

A Parlament angolsz√°sz ir√°nyults√°g√ļ k√©pviselŇĎi ezzel a meghaladhatatlan pi√°l√≥indul√≥val jelezhetik k√ľl√∂nutass√°gukat, vagy egyszerŇĪen azt, hogy szomjasak.

Advertisement

Ha tudsz sokkal jobb szkinhedsz√°mokat, linkelt be ŇĎket alulra, √©s folytat√≥djon a buli √°jul√°sig!