Illustration for article titled ​A szeretet nevében mutatnák a fukkot Orbán Viktornak

Szarkazmusból indítottak trágár szelfiket gyűjtő közösségi akciót azoknak, akik szívesen bemutatnak Orbánnak. Szigorúan a megértés jegyében! Interjú az egyik ötletgazdával.

"Ez a kampány a szeretetről és a megértésről szól. Szeretnénk felhívni a világ és a média figyelmét Orbán miniszterelnök politikájára, amely beavatkozik az egyén életébe és kizökkenti a normalitásból. Orbán miniszterelnök primitív populista politikája ellen a felháborodott tiltakozás helyett a szarkazmust választottuk."

Advertisement

Ez állt abban a levélben, amit a Fuck You Orban nevű, frissen indult, közösséginek szánt Tumblr-blog egyik gazdája küldött a Cinknek.

Egyszerű. Azt akarjuk, hogy az emberek mutassák meg középső ujjukat Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének, készítsenek szelfit és töltsék fel a http://fuckyouorban.tumblr.com/ oldalra.

Advertisement

Így magyarázza a Szervező az akció lényegét, amit a morális felháborodás szült:

Azért választottuk a tiltakozásnak ezt a formáját, mert Orbán Viktor politikája kisebbségellenes, Eu-ellenes és magyarellenes.

Advertisement

Megnéztem a blogot, egyelőre egy darab, erős médiaérzékenységről árulkodó (=csöcsös csajos) fukkos kép van rajta.

Ez a "szeretet és megértés", meg a bemutatás szarkazmusnak nevezése akkor nagy hülyeségnek tűnt, nem beszélve a levél azon mondatáról, miszerint "A "fuck you" frázis talán elsőre durvának vagy a tiltakozás udvariatlan formájának tűnhet, de a szókapcsolat jelentéstartalma egyetemesen ismert", hogy feltettem pár kérdést a levélírónak.

Advertisement

Cink: Kik vagytok? Sima júzerek, alakuló ellenzéki párt, létező ellenzéki párt, alternatív horgászpárt?

FYO: A #fuckyouorban elindításának ötletét a 444-es szelfibajnokság adta. Igaz, mi bátrabb formában, de nyeremények nélkül akarjuk népszerűvé tenni a projektet. Nem párt és nem mozgalom, hanem olyan külföldön és otthon is élő, sokat utazó két magyar állampolgár vagyunk, akiknek sokszor ég az arca, ha külföldön rákérdeznek honnan vagyunk. A számunkra megszokott európai légkörbe nem fér bele a jelenlegi kormány posztkommunista politikája, arcai és a körülötte nyalizók. Nem vagyunk a jelenlegi ellenzéki pártokkal sem megelégedve, itt elhasznált arcok mindenhol a túloldalon a mindent felemésztő populizmus és kirekesztés és Paks.

Cink: Pálffy István stigmáira, szerinted tényleg szarkazmus bemutatni valakinek?

FYO: Persze! És mókás is. Ráadásul nem is általánosít: a fákkot konkrétan egy embernek küldjük, aki mindenben felelős, ami ma otthon történik. Nem gondoljuk, hogy Magyarország rossz hely lenne, de jelenleg olyan hangulata van az országnak, amelyről érdemes beszélni, visszajelzéseket adni. A 2014-es tavaszi választások erre tök jó lehetőséget kínál, ez a demokrácia.

Cink: És hogy érted, hogy a szeretetről és megértésről szól a totális elutasítást jelentő fukk-kampány?

FYO: Semmiféleképp nem érdemes befeszülve fakkot mutatni, azzal megölöd az akció hangulatát is. Vidáman, jókedvvel pattintsd ki a középső ujjad és mutasd meg magad selfin, ez így együtt jelképezheti, hogy a jelenlegi hatalom nem mindenható cáratyuska és a következményektől sem kell tartanod. Mi ezt a nem európai módszerekkel kormányzó hatalmat utasítjuk el, ezt mutatja a nemzetközileg is érthető jelzés.

Cink: Hol itt a love?

FYO: A love ott van mindenhol, a katolikus diáklányokban és a zsidó diákokban, a hajléktalan budapestiben és a borsodi romában is egy szoci gyűlésen, de még egy skin koncerten is. Elég ha csak kimész hétvégén a városba, mindenhol megtalálod. Mi hiszünk abban, hogy végül a szeretet és az igazság győzni fog a gonoszság és a kirekesztés felett, éppen ezért mutatjuk meg középső ujjunkat a rendszernek, amely uniformalizál, butít és elköteleződést vár el. Ezért váltottak volna rendszert elődeink, apáink 1990-ben?

Cink: És mit lehet elérni egy ilyen kampánnyal ideális esetben?

FYO: Ha sokan felmutatjuk a közös ujjunkat tiltakozásképp, sikerülhet a változás tavasszal. Amúgy pedig a még kormányzat által be nem darált független embereknek, műhelyeknek, bárkink, aki nem szeretne nemzeti-szovjet ember lenni, adhat némi lelkesítést. Persze, ehhez az kell, hogy sokan bevállalják. Ellentétben a 444-es szelfibajnokság egyik meghurcolt indulójával, nálunk nem ciki Gyurcsány Ferenccel sem pózolni!

Cink: Ha az álmaid megvalósulnak mind, mi fog történni?

FYO: Már az klassz érzés lenne, ha a jelenlegi rezsim ellen szavazók jobb kedvvel, nagy számban nyilvánítanának véleményt tavasszal. Ideje lenne észrevenni, Orbánék nem a kampányidőszakban kampányolnak, ezt csinálják 12 éve, megfogták egymás kezét. Az európai Magyarország támogatói is csak akkor húzhatnak be bármilyen választást, ha tudnak egymásról, és nem felejtik el véleményüket közölni a választókkal.

Nem vagyunk naívak, tudjuk, hogy a politikus egyben korrupt is, ezért álmunkban egy olyan korrupt politikus szerepel, aki értelmes dolgokról veszi le a 20 vagy 30 százalékot és nem az értelmetlenről a 70-et. Amúgy pedig az álmom, egy olyan Magyarország, ahol a politikus egy szakma, mint bármi más, és nem emberek agymosásával tölti az idejét, hanem szakmáját végzi.

Advertisement

Az interjú végére elfüstölt a hippiméterem és azóta is a szoci gyűlésen jelenlévő love-on merengek. Egy biztos: amikor diák voltam, ismertem katolikus diáklányokat, de bennük nem love volt akkoriban, hanem fejenként több hektoliter jeges izzadság, ami tánciskola közben a tenyerükön keresztül távozott. Én emiatt évekig csakis zsidó nőkkel akartam ismerkedni, de őket, némileg érthető módon, nem annyira hozta lázba egy katolikus gimnazista. Utólag is mutatom a fukkot.

Share This Story

Get our newsletter