Szarkazmusb√≥l ind√≠tottak tr√°g√°r szelfiket gyŇĪjtŇĎ k√∂z√∂ss√©gi akci√≥t azoknak, akik sz√≠vesen bemutatnak Orb√°nnak. Szigor√ļan a meg√©rt√©s jegy√©ben! Interj√ļ az egyik √∂tletgazd√°val.

"Ez a kamp√°ny a szeretetrŇĎl √©s a meg√©rt√©srŇĎl sz√≥l. Szeretn√©nk felh√≠vni a vil√°g √©s a m√©dia figyelm√©t Orb√°n minisztereln√∂k politik√°j√°ra, amely beavatkozik az egy√©n √©let√©be √©s kiz√∂kkenti a normalit√°sb√≥l. Orb√°n minisztereln√∂k primit√≠v populista politik√°ja ellen a felh√°borodott tiltakoz√°s helyett a szarkazmust v√°lasztottuk."

Ez √°llt abban a lev√©lben, amit a Fuck You Orban nevŇĪ, frissen indult, k√∂z√∂ss√©ginek sz√°nt Tumblr-blog egyik gazd√°ja k√ľld√∂tt a Cinknek.

EgyszerŇĪ. Azt akarjuk, hogy az emberek mutass√°k meg k√∂z√©psŇĎ ujjukat Orb√°n Viktornak, Magyarorsz√°g minisztereln√∂k√©nek, k√©sz√≠tsenek szelfit √©s t√∂lts√©k fel a http://fuckyouorban.tumblr.com/ oldalra.

√ćgy magyar√°zza a SzervezŇĎ az akci√≥ l√©nyeg√©t, amit a mor√°lis felh√°borod√°s sz√ľlt:

Azért választottuk a tiltakozásnak ezt a formáját, mert Orbán Viktor politikája kisebbségellenes, Eu-ellenes és magyarellenes.

Advertisement

Megn√©ztem a blogot, egyelŇĎre egy darab, erŇĎs m√©dia√©rz√©kenys√©grŇĎl √°rulkod√≥ (=cs√∂cs√∂s csajos) fukkos k√©p van rajta.

Ez a "szeretet √©s meg√©rt√©s", meg a bemutat√°s szarkazmusnak nevez√©se akkor nagy h√ľlyes√©gnek tŇĪnt, nem besz√©lve a lev√©l azon mondat√°r√≥l, miszerint "A "fuck you" fr√°zis tal√°n elsŇĎre durv√°nak vagy a tiltakoz√°s udvariatlan form√°j√°nak tŇĪnhet, de a sz√≥kapcsolat jelent√©startalma egyetemesen ismert", hogy feltettem p√°r k√©rd√©st a lev√©l√≠r√≥nak.

Cink: Kik vagytok? Sima j√ļzerek, alakul√≥ ellenz√©ki p√°rt, l√©tezŇĎ ellenz√©ki p√°rt, alternat√≠v horg√°szp√°rt?

FYO: A #fuckyouorban elind√≠t√°s√°nak √∂tlet√©t a 444-es szelfibajnoks√°g adta. Igaz, mi b√°trabb form√°ban, de nyerem√©nyek n√©lk√ľl akarjuk n√©pszerŇĪv√© tenni a projektet. Nem p√°rt √©s nem mozgalom, hanem olyan k√ľlf√∂ld√∂n √©s otthon is √©lŇĎ, sokat utaz√≥ k√©t magyar √°llampolg√°r vagyunk, akiknek sokszor √©g az arca, ha k√ľlf√∂ld√∂n r√°k√©rdeznek honnan vagyunk. A sz√°munkra megszokott eur√≥pai l√©gk√∂rbe nem f√©r bele a jelenlegi korm√°ny posztkommunista politik√°ja, arcai √©s a k√∂r√ľl√∂tte nyaliz√≥k. Nem vagyunk a jelenlegi ellenz√©ki p√°rtokkal sem megel√©gedve, itt elhaszn√°lt arcok mindenhol a t√ļloldalon a mindent felem√©sztŇĎ populizmus √©s kirekeszt√©s √©s Paks.

Cink: Pálffy István stigmáira, szerinted tényleg szarkazmus bemutatni valakinek?

FYO: Persze! √Čs m√≥k√°s is. R√°ad√°sul nem is √°ltal√°nos√≠t: a f√°kkot konkr√©tan egy embernek k√ľldj√ľk, aki mindenben felelŇĎs, ami ma otthon t√∂rt√©nik. Nem gondoljuk, hogy Magyarorsz√°g rossz hely lenne, de jelenleg olyan hangulata van az orsz√°gnak, amelyrŇĎl √©rdemes besz√©lni, visszajelz√©seket adni. A 2014-es tavaszi v√°laszt√°sok erre t√∂k j√≥ lehetŇĎs√©get k√≠n√°l, ez a demokr√°cia.

Cink: √Čs hogy √©rted, hogy a szeretetrŇĎl √©s meg√©rt√©srŇĎl sz√≥l a tot√°lis elutas√≠t√°st jelentŇĎ fukk-kamp√°ny?

FYO: Semmif√©lek√©pp nem √©rdemes befesz√ľlve fakkot mutatni, azzal meg√∂l√∂d az akci√≥ hangulat√°t is. Vid√°man, j√≥kedvvel pattintsd ki a k√∂z√©psŇĎ ujjad √©s mutasd meg magad selfin, ez √≠gy egy√ľtt jelk√©pezheti, hogy a jelenlegi hatalom nem mindenhat√≥ c√°ratyuska √©s a k√∂vetkezm√©nyektŇĎl sem kell tartanod. Mi ezt a nem eur√≥pai m√≥dszerekkel korm√°nyz√≥ hatalmat utas√≠tjuk el, ezt mutatja a nemzetk√∂zileg is √©rthetŇĎ jelz√©s.

Cink: Hol itt a love?

FYO: A love ott van mindenhol, a katolikus di√°kl√°nyokban √©s a zsid√≥ di√°kokban, a hajl√©ktalan budapestiben √©s a borsodi rom√°ban is egy szoci gyŇĪl√©sen, de m√©g egy skin koncerten is. El√©g ha csak kim√©sz h√©tv√©g√©n a v√°rosba, mindenhol megtal√°lod. Mi hisz√ľnk abban, hogy v√©g√ľl a szeretet √©s az igazs√°g gyŇĎzni fog a gonoszs√°g √©s a kirekeszt√©s felett, √©ppen ez√©rt mutatjuk meg k√∂z√©psŇĎ ujjunkat a rendszernek, amely uniformaliz√°l, but√≠t √©s elk√∂telezŇĎd√©st v√°r el. Ez√©rt v√°ltottak volna rendszert elŇĎdeink, ap√°ink 1990-ben?

Cink: √Čs mit lehet el√©rni egy ilyen kamp√°nnyal ide√°lis esetben?

FYO: Ha sokan felmutatjuk a k√∂z√∂s ujjunkat tiltakoz√°sk√©pp, siker√ľlhet a v√°ltoz√°s tavasszal. Am√ļgy pedig a m√©g korm√°nyzat √°ltal be nem dar√°lt f√ľggetlen embereknek, mŇĪhelyeknek, b√°rkink, aki nem szeretne nemzeti-szovjet ember lenni, adhat n√©mi lelkes√≠t√©st. Persze, ehhez az kell, hogy sokan bev√°llalj√°k. Ellent√©tben a 444-es szelfibajnoks√°g egyik meghurcolt indul√≥j√°val, n√°lunk nem ciki Gyurcs√°ny Ferenccel sem p√≥zolni!

Cink: Ha az álmaid megvalósulnak mind, mi fog történni?

FYO: M√°r az klassz √©rz√©s lenne, ha a jelenlegi rezsim ellen szavaz√≥k jobb kedvvel, nagy sz√°mban nyilv√°n√≠tan√°nak v√©lem√©nyt tavasszal. Ideje lenne √©szrevenni, Orb√°n√©k nem a kamp√°nyidŇĎszakban kamp√°nyolnak, ezt csin√°lj√°k 12 √©ve, megfogt√°k egym√°s kez√©t. Az eur√≥pai Magyarorsz√°g t√°mogat√≥i is csak akkor h√ļzhatnak be b√°rmilyen v√°laszt√°st, ha tudnak egym√°sr√≥l, √©s nem felejtik el v√©lem√©ny√ľket k√∂z√∂lni a v√°laszt√≥kkal.

Nem vagyunk na√≠vak, tudjuk, hogy a politikus egyben korrupt is, ez√©rt √°lmunkban egy olyan korrupt politikus szerepel, aki √©rtelmes dolgokr√≥l veszi le a 20 vagy 30 sz√°zal√©kot √©s nem az √©rtelmetlenrŇĎl a 70-et. Am√ļgy pedig az √°lmom, egy olyan Magyarorsz√°g, ahol a politikus egy szakma, mint b√°rmi m√°s, √©s nem emberek agymos√°s√°val t√∂lti az idej√©t, hanem szakm√°j√°t v√©gzi.

Advertisement

Az interj√ļ v√©g√©re elf√ľst√∂lt a hippim√©terem √©s az√≥ta is a szoci gyŇĪl√©sen jelenl√©vŇĎ love-on merengek. Egy biztos: amikor di√°k voltam, ismertem katolikus di√°kl√°nyokat, de benn√ľk nem love volt akkoriban, hanem fejenk√©nt t√∂bb hektoliter jeges izzads√°g, ami t√°nciskola k√∂zben a tenyer√ľk√∂n kereszt√ľl t√°vozott. √Čn emiatt √©vekig csakis zsid√≥ nŇĎkkel akartam ismerkedni, de ŇĎket, n√©mileg √©rthetŇĎ m√≥don, nem annyira hozta l√°zba egy katolikus gimnazista. Ut√≥lag is mutatom a fukkot.