Nem l√°ttam cinikusabb filmet a h√°zass√°gr√≥l. A Holtodiglan remek thriller lett, de nem egyszerŇĪ krimi, megoldand√≥ gyilkos√°ggal ‚Äď David Fincher neve erre garancia volt. Ez egy h√°zass√°gi thriller, ahol az √°ldozat √©s a gyilkos is a p√°rkapcsolat. Spoilerek elŇĎfordulhatnak.

Sok embernek meglepet√©st fog okozni a film. Az √∂sszes beharangoz√≥ ellen√©re a Gone Girl-ben nem a bŇĪn√ľgyi rejt√©lyen van a hangs√ļly, nem azon, hogy eltŇĪnt egy nŇĎ, √©s a nyomoz√≥kkal egy√ľtt pr√≥b√°ljuk kider√≠teni mi lett a sorsa ‚Äď a f√©rje √∂lhette meg, esetleg valaki m√°s rabolta el. Persze ez is √©rdekes, de el√©g hamar v√°laszt kapunk r√°, sŇĎt, Ben Affleck szerepe a dologban a legelej√©tŇĎl el√©g egy√©rtelmŇĪ. A l√©nyeg a mi√©rten van.

A mi√©rtnek k√©t vonulata van. Az egyik szereplŇĎ el√©g szokatlan m√≥dj√°t v√°lasztja c√©ljai el√©r√©s√©nek. A c√©lok el√©g vil√°gosak, de hogy pontosan mi√©rt akarja ŇĎket megval√≥s√≠tani, arra nem kapunk konkr√©t v√°laszt, ink√°bb csak a film √ľzenet√©bŇĎl k√∂vetkeztethet√ľnk r√°.

Ez a k√©rd√©s m√°sik fele, hogy mire megy ki a j√°t√©k. Egy h√°zass√°g fenntart√°sa kem√©ny munka √©s sok √°ldozat. A helyzet ir√≥ni√°ja, hogy ez sem garancia egy boldog p√°rkapcsolatra ‚Äď hi√°ba tŇĪnhet √ļgy a k√ľlvil√°g sz√°m√°ra. De mi√©rt √©rdemes boldognak tŇĪnni, ha k√∂zben nem vagyunk azok? Meg√©ri egy√°ltal√°n? Ennyit sz√°m√≠tana m√°sok, a k√∂zv√©lem√©ny √≠t√©lete? √Čs mit lehet tenni? Ez az igazi thriller. David Fincher el√©g cinikus volt az eddigi filmjeiben, √©s most is el√©g keserŇĪ sz√°j√≠z marad a mozi ut√°n.

Advertisement

A Holtodiglan persze extr√©m esetet mutat be, hamar hihetetlenn√©, itt-ott komikuss√° v√°lik a t√∂rt√©net, de ettŇĎl m√©g nagyon komoly k√©rd√©st boncolgat egy t√°rsadalmi jelens√©grŇĎl. Csak a klasszikus tanmese helyett a karikat√ļra eszk√∂z√©t haszn√°lja. A rendezŇĎ ugyanezt csin√°lta a Harcosok klubj√°-nak √°lszent anarchist√°j√°val, a Hetedik gyilkos√°val, a K√∂z√∂ss√©gi h√°l√≥ mag√°nyos zsenij√©vel, √©s producerk√©nt a House of Cards k√∂ny√∂rtelen politikus√°val. Az √∂sszes filmje elt√ļlzott t√∂rt√©net, de √©pp a t√ļlz√°s seg√≠ts√©g√©vel fedik fel a benn√ľk szereplŇĎ, val√≥di alapokkal rendelkezŇĎ ellentmond√°sokat. Finchern√©l ezeken az ellentmond√°sokon van a hangs√ļly.

Advertisement

K√°r, hogy a feszes kezd√©s √©s lez√°r√°s k√∂z√∂tt unalmasra lassult a Holtodiglan is. A sz√≠n√©szek sem nyŇĪg√∂ztek le k√ľl√∂n√∂sebben, mindenki hozta a k√∂telezŇĎt ‚Äď Emily Ratajkowskin√°l ez p√©ld√°ul a cs√∂cs volt, egy√©bk√©nt megmosolyogtat√≥an nevets√©ges a r√∂vidke szerepben, messze ŇĎ a leggyeng√©bb. Pedig Fincher √°ltal√°ban remek sz√≠n√©szekkel dolgozik. Ezek ellen√©re aj√°nlani tudom a Gone Girl-t, a n√©h√°ny kisebb hi√°nyoss√°g√©rt k√°rp√≥tolnak az er√©nyek.

Az√©rt vigy√°zzatok: az ember egy idŇĎre k√∂nnyen ki√°br√°ndulhat a p√°rkapcsolatokb√≥l.