Gasztron√≥mai kalandsorozatunk legfrissebb r√©sz√©ben azt n√©zt√ľk meg, mi j√∂n ki a sztyeppei szilajs√°g (kunok) √©s a b√ļb√°nat (lengyelek) h√°zas√≠t√°s√°b√≥l. A v√°lasz: egy el√©gedett b√∂ffen√©s.

Mai eb√©dem a Fish and Food 400 grammos klasszikusa, a 115 gramm marhapacalt tartalmaz√≥ Kuns√°gi pacalp√∂rk√∂lt, illetve az 500 milliliteres "Double Size" Rockstar kontrasztj√°ra √©p√ľlt. A gasztron√≥miai kompoz√≠ci√≥ zs√≠ros p√≥lus√°t k√©pviselte a pacal. Az biztos, hogy ez nem l√°tv√°nyeb√©delŇĎknek k√©sz√ľlt operett√©tel.

Felnyit√°s ut√°n val√≥s√°ggal fejbek√≥lint a mad√°rany√°k elŇĎem√©sztett begytartalm√°ra eml√©keztetŇĎ √°llag√ļ darabos pempŇĎ. De m√°r itt figyelmet √©rdemel a t√∂m√∂r-zsel√©s darabok √©s a szinte v√≠zszerŇĪen h√≠g szaftr√©szek taktilis incselked√©se.

Advertisement

A mikr√≥ban t√∂rt√©nŇĎ meleg√≠t√©ssel ez megszŇĪnik √©s elŇĎ√°ll a t√∂bb√©-kev√©sb√© homog√©n √°llag. A fog√°s √≠z√©t a magyar konzervipar legfontosabb nyersanyag√°nak, a paprik√°s arom√°j√ļ ipari zs√≠rnak az √≠ze uralja √ļgy 97 sz√°zal√©kos ar√°nyban. Mivel a konzervzs√≠r finom, az eg√©sz √©tel finom. Ezt a tiszta k√©pletet maximum 3 sz√°zal√©knyi, halv√°ny pacalarom√°val dobt√°k fel. A kellŇĎ mennyis√©gŇĪ v√≠zben feloldalott piros-barna zs√≠rp√©p felmeleg√≠tve azonnali telts√©g√©rzetet okoz, amit csak fokoznak a k√©pbe, vagyis a sz√°jba alkalmank√©nt be√ļsz√≥ puha, rojtos pacalszalagok. Akinek emberfeletti √∂nuralma van, az j√≥ beoszt√°ssal egy h√©tig fogy√≥k√ļr√°zhat egy darab 400 grammos konzervvel, de √ļgy, hogy v√©gig j√≥llakottnak fogja √©rezni mag√°t.

A pacal vagyis a zs√≠r √≠ze b√°rmennyire is finom, egy idŇĎ m√ļlva nyomaszt√≥an egyhang√ļv√° v√°lna, he nem dobn√°nk fel nagy Rockstar-kortyokkal. A f√©lliteres, fekete doboz√°ban egyenesen Katowic√©bŇĎl √©rkezŇĎ Rockstar maga a gy√ľm√∂lcs√∂s p√≥lus. A kompromisszummentesen tutti-frutti-√≠zŇĪ energiaitalok k√∂z√© tartozik, de a brav√ļros lengyel junkpiam√©rn√∂k√∂k sikeresen t√°vol√≠tott√°k el belŇĎle az ilyen italokra jellemzŇĎ, ut√≥lagos borzong√°st okoz√≥ vegyi anyagot.

A zs√≠r-gy√ľm√∂lcs-zs√≠r-gy√ľm√∂lcs ritmus val√≥s√°gos √ľnnepp√© var√°zsolja a rutinszerŇĪ munkaeb√©det. Amikor m√°r √©ppen elb√°gyasztott volna ez a kem√©ny temp√≥, haraptam hozz√° egy darabka eredeti Kr√≥wk√°t, szint√©n Katowic√©bŇĎl. Ha volt is enyhe konfliktus zs√≠r √©s frutti k√∂z√∂tt, azt egycsap√°sra feloldotta a brut√°lis √©dess√©groham.

Advertisement

√Čs ez az eb√©d nemcsak √≠zletes, de igen praktikus is. A dr√°mai kontrasztok miatt ugyanis annyira dinamikus hangulatot teremt a gyomorban, hogy teljess√©ggel elmarad a polg√°ri √©s k√©zmŇĪves eb√©dekn√©l megszokott √°jul√°sszerŇĪ b√°gyadts√°groham.

Ha van jó tipped, hogy mit ebédeljek legközelebb, írd meg válaszban!