This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A szemétkedvelő ebédje: Kunsági pacal lengyel Rockstar energiaitallal és tejkaramellával

Illustration for article titled A szemétkedvelő ebédje: Kunsági pacal lengyel Rockstar energiaitallal és tejkaramellával

Gasztronómai kalandsorozatunk legfrissebb részében azt néztük meg, mi jön ki a sztyeppei szilajság (kunok) és a búbánat (lengyelek) házasításából. A válasz: egy elégedett böffenés.

Advertisement

Mai ebédem a Fish and Food 400 grammos klasszikusa, a 115 gramm marhapacalt tartalmazó Kunsági pacalpörkölt, illetve az 500 milliliteres "Double Size" Rockstar kontrasztjára épült. A gasztronómiai kompozíció zsíros pólusát képviselte a pacal. Az biztos, hogy ez nem látványebédelőknek készült operettétel.

Illustration for article titled A szemétkedvelő ebédje: Kunsági pacal lengyel Rockstar energiaitallal és tejkaramellával
Advertisement

Felnyitás után valósággal fejbekólint a madáranyák előemésztett begytartalmára emlékeztető állagú darabos pempő. De már itt figyelmet érdemel a tömör-zselés darabok és a szinte vízszerűen híg szaftrészek taktilis incselkedése.

Illustration for article titled A szemétkedvelő ebédje: Kunsági pacal lengyel Rockstar energiaitallal és tejkaramellával
Advertisement

A mikróban történő melegítéssel ez megszűnik és előáll a többé-kevésbé homogén állag. A fogás ízét a magyar konzervipar legfontosabb nyersanyagának, a paprikás aromájú ipari zsírnak az íze uralja úgy 97 százalékos arányban. Mivel a konzervzsír finom, az egész étel finom. Ezt a tiszta képletet maximum 3 százaléknyi, halvány pacalaromával dobták fel. A kellő mennyiségű vízben feloldalott piros-barna zsírpép felmelegítve azonnali teltségérzetet okoz, amit csak fokoznak a képbe, vagyis a szájba alkalmanként beúszó puha, rojtos pacalszalagok. Akinek emberfeletti önuralma van, az jó beosztással egy hétig fogyókúrázhat egy darab 400 grammos konzervvel, de úgy, hogy végig jóllakottnak fogja érezni magát.

A pacal vagyis a zsír íze bármennyire is finom, egy idő múlva nyomasztóan egyhangúvá válna, he nem dobnánk fel nagy Rockstar-kortyokkal. A félliteres, fekete dobozában egyenesen Katowicéből érkező Rockstar maga a gyümölcsös pólus. A kompromisszummentesen tutti-frutti-ízű energiaitalok közé tartozik, de a bravúros lengyel junkpiamérnökök sikeresen távolították el belőle az ilyen italokra jellemző, utólagos borzongást okozó vegyi anyagot.

Advertisement

A zsír-gyümölcs-zsír-gyümölcs ritmus valóságos ünneppé varázsolja a rutinszerű munkaebédet. Amikor már éppen elbágyasztott volna ez a kemény tempó, haraptam hozzá egy darabka eredeti Krówkát, szintén Katowicéből. Ha volt is enyhe konfliktus zsír és frutti között, azt egycsapásra feloldotta a brutális édességroham.

És ez az ebéd nemcsak ízletes, de igen praktikus is. A drámai kontrasztok miatt ugyanis annyira dinamikus hangulatot teremt a gyomorban, hogy teljességgel elmarad a polgári és kézműves ebédeknél megszokott ájulásszerű bágyadtságroham.

Advertisement

Ha van jó tipped, hogy mit ebédeljek legközelebb, írd meg válaszban!

Share This Story

Get our newsletter