A szemétkedvelő ebédje: kéjelgés a 300 forintos chilis babbal

Illustration for article titled A szemétkedvelő ebédje: kéjelgés a 300 forintos chilis babbal

Vettem egy nagy levegőt, elmormoltam a Készételkonzerv-kedvelők Hiszekegyét - Egy Íz mind fölött, Egy Íz kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen - aztán vettem egy kanállal. Ami a döbbenettől megállt a számban. Két okból is.

Advertisement

Az egyik ok az, hogy az ARO mexikói chilis bab fergeteges. Ha a 299 forintos kisbolti árára gondolok, azt is mondhatnám, FERGETEGES. A másik ok az, hogy az ARO mexikói chilis bab ezerízű. Vagyis egyetlen íze van, de a kettő állítólag szinte ugyanaz.

A bab a szemét és nemszemét kaják Dani Alvese: bármilyen szerepkörben jól teljesít, rakják be csatárnak, védőnek, középpályásnak, pürének, salátának vagy húspótlónak. Engedelmes, jólnevelt alapanyag, akit nehéz annyira túlfőzni, hogy ehetelenné váljon, hála a héjának. Ezért is nagy favoritja a készételgyártóknak. Annak idején jómagam is egy klasszikus, három kubikost is jóllakató Globus sólet + füstölt marhával kezdtem a szemétkajaevést, pedig alig voltam nagyobb, mint 3, egymásra állított nagykonzerv.

Advertisement

Most is egy füstölt disznóhúsos! sólettel szemeztem, de éreztem, hogy ebben az istentelen melegben képtelen lennék letolni egy 800 grammos óriást, így végül "válasszuk a legszívszorítóbban rondább csomagolásút" alapon a feleakkora ARO mellett kötöttem ki.

Illustration for article titled A szemétkedvelő ebédje: kéjelgés a 300 forintos chilis babbal
Advertisement

Kibontás után azonnal látszott, hogy a kategórián belül becsületesen odatett fogással van dolgom. A szaft ugyanis nem vált szét átlátszó savóra és sűrű trutyira, és némi hunyorítás után a babszemekbe is beleláttam a 7 órán át tartó szuvidelést 56,5 fokos maghőmérsékleten. A beígért 10 százaléknyi darált sertéshús sem ekkor, sem később nem került elő, úgyhogy valószínűleg feloldódott a sűrű mártásban. Melegítés után - ma már kétszer húsz nyakkörzést csináltam - jöhetett is az első falat és a tompa örömmorgás. Az ARO mexikói chilis babnak ugyanis elképesztően intenzív, mindent átható konzervzsíríze van. Nem lehet elégszer elmondani, hogy a paprikás-illatos ipari konzervzsír nemhogy finom, de aki szereti a szemétkaját, nagyrészt emiatt szereti. A chilis bab névtelen alkotói úgy döntöttek, hogy a befogadót aktívan bevonva csatlakoznak a klasszikus modern művészet fősodrához, és jól tették! Módszerük lényege, hogy az egyetlen, általános íznek, illetve a babszemek puha, mégis szilárd állagának köszönhetően a befogadó táplálkozás közben bármilyen ételre gondolhasson, hogy a tányérjában lévő ARO mexikói chilis babot ekkor ezzel az egyetlen gondolattal át is alakítsa az elképzelt fogássá. Jól esne egy friss sertéspörkölt? Már azt is eszed? Tokányra vágyol? Az is benne van a 299 forintos árban. Babgulyás? Coq au vin? Burgundi marha? Nesze, nesze, nesze! Igen, ez egy egyeurós terülj asztalkám. Oké, habcsókot nem lehet kívánni, de ennyiért ez is fergeteges. Jó sós is, az ember simán lehúz mellé egy liter innivalót, és 299 forint + egy kifli árából meg is van csinálva a napja.

Mostantól osztályozni is fogok, természetesen a Molnár B. Tamás-Gault-Millau-féle húszfokú skálán. Az egyszerűség kedvéért egy az egyben elloptam a Művelt alkoholista borblog rendszerét, ami a következőképpen néz ki:

T: tesztelve, de nem ajánlható: 1 → 7 pont

hibás, illetve védhetetlenül aránytalan szemétkaja → ehető szemétkaja; hibái, aránytalanságai tolerálhatóak, ill. jól elkészített, de teljesen arctalan

8-9 pont – szívesen enném máskor is;

hibái, aránytalanságai tolerálhatóak, ill. jól elkészített, ám kissé arctalan szemétkaja,

10-11 pont – szívesen enném máskor is, és föl is ismerném;

kis aránytalanság, bizonytalanság megendhető, de karakteres junkfood, jól azonosítható fajta/tájjeleggel

12-13 pont – élmény;

magabiztos junbkfood, jó arányokkal; képes felidézni a junkvidék, a fajta, a termelő jellegzeteségeit és hagyományait

14-15 pont – klasszis;

minden szinten nagy élmény, de komplexitásban, egyediségben van följebb (aleset: emlékezetes, nagy szemétkaja, kis megingással)

16-17 pont - harmonikus, nagy junkfood, amire éveken át emlékezünk, és egyetlen évjáratáról sem szeretnénk lemaradni;

komplex, egyedi, kiegyensúlyozott, a termőhelyet és annak hagyományát hűen felidéző szemétkaja

18-20 pont – legenda, nem is biztos, hogy megtörtént

Mindezek fényében első leosztályozott szemetünk, az ARO mexikói chilis bab érdemjegye rögtön egy 15-ös!!!

Advertisement

A sorozatban eddig megjelent:

- A szemétkedvelő ebédje: Kunsági pacal lengyel Rockstar energiaitallal és tejkaramellával

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter