Illustration for article titled A Századvég rájött: Simicskán ment el a kétharmad

Lánczi Tamás elemzésében "a kormánnyal szemben megfogalmazódó, óriási méreteket öltő médianyomással" magyarázza a Fidesz veszprémi vereségét, külön kiemelve két orgánumot.

Advertisement

A Századvég Alapítvány vezető elemzője a blogján szentelt ma posztot a vasárnapi időközi választásnak, ahol igyekszik megkeresni az okot, méghozzá "higgadt elemzői szemszögből".

Lánczi is eljut oda, hogy a kormánypárti szavazók otthon maradtak, de mindenkit meg is nyugtat, hogy Veszprém nem képezi le az országos viszonyokat. Valami okot azonban mégis kell találni.

Advertisement

A kormányközeli alapítvány elemzője ugyanis nem érti: mi lehet a bajuk az embereknek? Hiszen "a magyar gazdaság most kifejezetten jobb állapotban van, mint négy évvel korábban: a GDP ismét nő, a munkanélküliség csökken, az államháztartás makro állapota kedvező." A gazdasági okokat tehát elveti, az emberek nem a kormány teljesítményével elégedetlenek, hanem bizonytalanok.

És most jön a lényeg: "Legalább ilyen arányban okolható a kormánnyal szemben megfogalmazódó, óriási méreteket öltő médianyomás, amelyben tevékeny részt vállal a Fidesz választók orientációs pontjaként működő Hír Televízió és a Magyar Nemzet is. A szavazók körében ez korábban nem tapasztalt orientációs zavart generált."

Advertisement

(via 444)

Share This Story

Get our newsletter