This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​A Századvég hivatalosan elhatárolódott a valóságtól

A magyar seggnyalástörténet egyik legbizarrabb eseményeként a Századvég Gazdaságkutató elhatárolódott attól a tanulmánytól, amit egy munkatársa írt egy társszerzővel az egykulcsos SZJA hatásairól. Csak azért, mert az anyag megállapításai esetleg kellemetlenek a kormánynak.

Advertisement

Ez tényleg elképesztő. Tegnap írták meg a lapok, hogy két kutató, Tóth G. Csaba, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója és Virovácz Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársa friss tanulmányában statisztikailag elemezte, hogy milyen hatása volt a 2010 és 2013 közötti adóreformnak a lakosságra, jövedelmi kategóriák, a gyerekek száma, és hasonló ismérvek alapján. A kutatók megállapításai érdekesek, de a legkevésbé sem meglepőek. Az SZJA-csökkentés és az egy kulcs bevezetése jelentősen csökkentette az állam bevételeit - hiszen ez volt az adócsökkentés célja - és a nagyobb keresetűek jártak vele jól. Ez sem valami döbbenetes leleplezés, hiszen az alacsony egységes kulcs gazdaságpolitikai célja természetesen az, hogy érdemes legyen többet dolgozni és sokat keresni, és a rendszer ne az aktív, termelő, igyekvő állampolgárokat büntesse magas adókulcsokkal. Az írásból az is kiderült, hogy a lakosságnak átengedett, többszáz milliárd forintnyi SZJA háromnegyed a legjobban kereső, gyermektelen adózókat gazdagította, az átlagbér alatt keresők pedig buktak a dolgon.

A tanulmány a jelek szerint hiába az adatok elemzésén alapuló, objektív írás, nem pedig valamiféle véleménycikk, ha egyszer nem illik a kormány propagandacéljaihoz, akkor a Századvégnek vállalhatatlan. A cég ezért ma közleményben határolódott el az egésztől. Az igazán megdöbbentő az, hogy még a Századvég sem állítja, hogy azért határolódnak el, mert amit Virováczék leírtak az ne lenne igaz!

Advertisement

"A Századvég Gazdaságkutató Zrt. ezúton hívja fel a figyelmet arra, hogy Virovácz Péternek, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársának a Pénzügyi Szemle legutóbbi számában megjelent tanulmánya nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megbízásából született, és azt szerzője nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nevében közölte" - írta a cég a napi.hu-nak, hozzátéve, hogy az abban, illetve Virovácz Péter nyilatkozataiban kifejtett tézisek "nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. álláspontját tükrözik".

"Ennek kapcsán a Századvég azt kérte, hogy a tanulmányra és későbbi nyilatkozataira történő utalások esetén a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t, mint munkáltatót ne nevezzük meg, mint munkáltatót" - írja a napi.hu.

Advertisement

Fantasztikus. A tények és a valóság tehát nem a Századvég álláspontját tükrözik. Ezt azért még kormánymegrendelésekből élő intézetek sem szokták ebben a formában nyíltan kimondani. A Fidesz persze őrült nagy ostobaságot követ el, hogy még gazdaságelemzői szinten is fenékfényezőkkel veszi körül magát. Azt mindenki tudja, aki dolgozott életében bármilyen kisebb vagy nagyobb cégnél, hogy ha nincs normális, nem púderezett visszajelzés egy munkatárs, egy részleg vagy az egész vállalat teljesítményről, az előbb-utóbb marha nagy arcraeséshez vezet.

Elolvastam az egész tanulmányt, ez alapján azt sejtem, hogy a Századvégnek a bevezető szakaszával lehetett igazán baja, amelyik a kelet-európai országokban korábban bevezetett egykulcsos adórendszerek hatásáról szóló más tanulmányokat összegez. Az idézett szerzők ugyanis nem azt állapították meg mondjuk, hogy "az egykulcsos adó csodaszer", hanem árnyaltabban láttatták az előnyeit és esetleges hátrányait is.

Advertisement

Itt a nap.hu keddi összefoglaló cikke a tanulmányról, itt pedig elolvasható a kérdéses írás maga.

Share This Story

Get our newsletter