A magyar seggnyal√°st√∂rt√©net egyik legbizarrabb esem√©nyek√©nt a Sz√°zadv√©g Gazdas√°gkutat√≥ elhat√°rol√≥dott att√≥l a tanulm√°nyt√≥l, amit egy munkat√°rsa √≠rt egy t√°rsszerzŇĎvel az egykulcsos SZJA hat√°sair√≥l. Csak az√©rt, mert az anyag meg√°llap√≠t√°sai esetleg kellemetlenek a korm√°nynak.

Ez t√©nyleg elk√©pesztŇĎ. Tegnap √≠rt√°k meg a lapok, hogy k√©t kutat√≥, T√≥th G. Csaba, a Debreceni Egyetem PhD-hallgat√≥ja √©s Virov√°cz P√©ter, a Sz√°zadv√©g Gazdas√°gkutat√≥ Zrt. tudom√°nyos munkat√°rsa friss tanulm√°ny√°ban statisztikailag elemezte, hogy milyen hat√°sa volt a 2010 √©s 2013 k√∂z√∂tti ad√≥reformnak a lakoss√°gra, j√∂vedelmi kateg√≥ri√°k, a gyerekek sz√°ma, √©s hasonl√≥ ism√©rvek alapj√°n. A kutat√≥k meg√°llap√≠t√°sai √©rdekesek, de a legkev√©sb√© sem meglepŇĎek. Az SZJA-cs√∂kkent√©s √©s az egy kulcs bevezet√©se jelentŇĎsen cs√∂kkentette az √°llam bev√©teleit - hiszen ez volt az ad√≥cs√∂kkent√©s c√©lja - √©s a nagyobb keresetŇĪek j√°rtak vele j√≥l. Ez sem valami d√∂bbenetes leleplez√©s, hiszen az alacsony egys√©ges kulcs gazdas√°gpolitikai c√©lja term√©szetesen az, hogy √©rdemes legyen t√∂bbet dolgozni √©s sokat keresni, √©s a rendszer ne az akt√≠v, termelŇĎ, igyekvŇĎ √°llampolg√°rokat b√ľntesse magas ad√≥kulcsokkal. Az √≠r√°sb√≥l az is kider√ľlt, hogy a lakoss√°gnak √°tengedett, t√∂bbsz√°z milli√°rd forintnyi SZJA h√°romnegyed a legjobban keresŇĎ, gyermektelen ad√≥z√≥kat gazdag√≠totta, az √°tlagb√©r alatt keresŇĎk pedig buktak a dolgon.

A tanulm√°ny a jelek szerint hi√°ba az adatok elemz√©s√©n alapul√≥, objekt√≠v √≠r√°s, nem pedig valamif√©le v√©lem√©nycikk, ha egyszer nem illik a korm√°ny propagandac√©ljaihoz, akkor a Sz√°zadv√©gnek v√°llalhatatlan. A c√©g ez√©rt ma k√∂zlem√©nyben hat√°rol√≥dott el az eg√©sztŇĎl. Az igaz√°n megd√∂bbentŇĎ az, hogy m√©g a Sz√°zadv√©g sem √°ll√≠tja, hogy az√©rt hat√°rol√≥dnak el, mert amit Virov√°cz√©k le√≠rtak az ne lenne igaz!

"A Sz√°zadv√©g Gazdas√°gkutat√≥ Zrt. ez√ļton h√≠vja fel a figyelmet arra, hogy Virov√°cz P√©ternek, a Sz√°zadv√©g Gazdas√°gkutat√≥ Zrt. tudom√°nyos munkat√°rs√°nak a P√©nz√ľgyi Szemle legut√≥bbi sz√°m√°ban megjelent tanulm√°nya nem a Sz√°zadv√©g Gazdas√°gkutat√≥ Zrt. megb√≠z√°s√°b√≥l sz√ľletett, √©s azt szerzŇĎje nem a Sz√°zadv√©g Gazdas√°gkutat√≥ Zrt. nev√©ben k√∂z√∂lte" - √≠rta a c√©g a napi.hu-nak, hozz√°t√©ve, hogy az abban, illetve Virov√°cz P√©ter nyilatkozataiban kifejtett t√©zisek "nem a Sz√°zadv√©g Gazdas√°gkutat√≥ Zrt. √°ll√°spontj√°t t√ľkr√∂zik".

"Ennek kapcs√°n a Sz√°zadv√©g azt k√©rte, hogy a tanulm√°nyra √©s k√©sŇĎbbi nyilatkozataira t√∂rt√©nŇĎ utal√°sok eset√©n a Sz√°zadv√©g Gazdas√°gkutat√≥ Zrt.-t, mint munk√°ltat√≥t ne nevezz√ľk meg, mint munk√°ltat√≥t" - √≠rja a napi.hu.

Advertisement

Fantasztikus. A t√©nyek √©s a val√≥s√°g teh√°t nem a Sz√°zadv√©g √°ll√°spontj√°t t√ľkr√∂zik. Ezt az√©rt m√©g korm√°nymegrendel√©sekbŇĎl √©lŇĎ int√©zetek sem szokt√°k ebben a form√°ban ny√≠ltan kimondani. A Fidesz persze ŇĎr√ľlt nagy ostobas√°got k√∂vet el, hogy m√©g gazdas√°gelemzŇĎi szinten is fen√©kf√©nyezŇĎkkel veszi k√∂r√ľl mag√°t. Azt mindenki tudja, aki dolgozott √©let√©ben b√°rmilyen kisebb vagy nagyobb c√©gn√©l, hogy ha nincs norm√°lis, nem p√ļderezett visszajelz√©s egy munkat√°rs, egy r√©szleg vagy az eg√©sz v√°llalat teljes√≠tm√©nyrŇĎl, az elŇĎbb-ut√≥bb marha nagy arcraes√©shez vezet.

Elolvastam az eg√©sz tanulm√°nyt, ez alapj√°n azt sejtem, hogy a Sz√°zadv√©gnek a bevezetŇĎ szakasz√°val lehetett igaz√°n baja, amelyik a kelet-eur√≥pai orsz√°gokban kor√°bban bevezetett egykulcsos ad√≥rendszerek hat√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ m√°s tanulm√°nyokat √∂sszegez. Az id√©zett szerzŇĎk ugyanis nem azt √°llap√≠tott√°k meg mondjuk, hogy "az egykulcsos ad√≥ csodaszer", hanem √°rnyaltabban l√°ttatt√°k az elŇĎnyeit √©s esetleges h√°tr√°nyait is.

Itt a nap.hu keddi összefoglaló cikke a tanulmányról, itt pedig elolvasható a kérdéses írás maga.