A Szászvári SE Fürge Nyuszi és a nagy magyar forradalmi kísérlet

Az jutott most az eszembe, hogy ami a magyar futballban zajlik, az igazából egy kísérlet. Nem is kicsi, inkább nagy: arról szól, hogy meg lehet-e változtatni Magyarországot mindenestül.

Ez egy viszonylag friss hír:

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága 11 klubra szabott ki büntetést az OTP Bank Liga legutóbbi fordulójában tapasztalt megbotránkoztató szurkolói rigmusok miatt.

Az MLSZ honlapjának csütörtöki beszámolója alapján a legnagyobb büntetést az Újpest kapta, amelynek 300 ezer forintot kell fizetnie a Debrecen elleni mérkőzésen történtek miatt, míg a hajdúságiak 200 ezer forinttal bűnhődnek. A Ferencvárosnak és a Videotonnak egyaránt 150 ezer, a Győrnek, a Nyíregyházának, a Haladásnak és a Pécsnek 100-100 ezer, a Diósgyőrnek 50 ezer forintot kell befizetnie, míg a Paksot és a Honvédot írásbeli figyelmeztetésben részesítették.

A Magyar Kupában történt hasonló esetek kapcsán a Pécs kapta a legsúlyosabb büntetést, a klub szurkolói ugyanis a Szászvári SE Fürge Nyuszi elleni összecsapáson nemcsak megbotránkoztató rigmusokat kiabáltak, hanem pirotechnikai eszközöket is használtak, valamint "becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartást" tanúsítottak, ezért az egyesületnek 400 ezer forintot kell befizetnie.

Az MK-ban szintén pályára lépett Ferencvárosnak és az Újpestnek további 100-100 ezer forintot, míg a Diósgyőrnek 50 ezer forintot kell befizetnie.

Advertisement

Az egyik kérdés, hogy hogyan botránkoztatták meg és különböztették meg hátrányosan a Fürge Nyuszikat. Ha valaki ott volt, írja meg, mert nagyon-nagyon kíváncsi vagyok.

A másik kérdés talán ennél is fontosabb és izgalmasabb – emberileg és szakmailag –: lehet itt pattogni és méltatlankodni a szurkolói kártyák és a vénaszkenner miatt, visszaút akkor sincs. Ennél elszántabban ezt már nem lehetne csinálni. Gondoljatok bele: egy levegővel tizenegy csapatot kúrtak meg a tizenhatból. Az MLSZ – meglepne, ha a Miniszerelnök Úr tudta nélkül – szemmel láthatóan elhatározta, hogy egy az egyben kicseréli a magyar labdarúgás közönségét, méghozzá a lehető leggyorsabban.

Ezek az intézkedések másképpen nem értelmezhetők.

Nem tudom, hogy ez lehetséges-e. Azt tudom – na jó, mondjuk inkább azt, hogy úgy sejtem –, hogy a magyar labdarúgás közönsége magánál a magyar labdarúgásnál, sőt a magyar futballszakírásnál is nyomorultabb és színvonaltalanabb. Nem sokat sírnék, ha kb. semmi sem maradna belőle abban a formájában, ahogyan most kinéz.

Advertisement

De így, adminisztratíve, felülről? Néhány hónapja azt írtam – az új stadionok ürügyén –, hogy Orbán Viktor ezt a meccset csak elveszíteni tudja. Sok okot nem látok, amik miatt másképpen kellene gondolnom azóta, az elhivatottság azonban, ami a mai MLSZ-döntésből is árad, minimum meghökkent. Végigcsináljuk, és vagy áttörünk, vagy elveszünk egy szálig – ezt a filozófiát vélem kiérezni belőle.

Advertisement

Ez lesz Magyarországgal úgy általában is, jegyzem meg mellékesen.

Közben pedig – a futballhoz visszatérve – hümmöghetnékem van. Továbbra is tartom: kicsi ez az ország ahhoz, és főként kevés a pénze, hogy versenyképes labdarúgása legyen.

Advertisement

Mindegy, azt hiszem, alkalomadtán beszkenneltetem a vénámat az Üllői úton. Csak hogy a saját szememmel lássam és a fülemmel halljam, hol tartunk voltaképpen.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Share This Story