M√©g soha nem bib√≥ztam, mifel√©nk valahogy nem szok√°s. Viszont ma elkezdtem olvasni egy hossz√ļ tanulm√°nyt ‚Äď Eur√≥pa h√°rom t√∂rt√©neti r√©gi√≥j√°r√≥l, √©rdekes lesz ‚Äď, nem sokkal k√©sŇĎbb pedig fb-n szembej√∂tt ez a sz√∂veg. Ezt jelnek vettem ezekben a fura idŇĎkben, √©s reblogolom.

Bib√≥zni egy√©bk√©nt a rendszerv√°lt√°s k√∂rny√©k√©n volt a legmenŇĎbb, de az elsŇĎ szabadon v√°lasztott politikusgener√°ci√≥ k√∂reiben m√©g mindig divatos. Ami √©rdekes, az az, hogy eml√©keim szerint egyform√°n hadon√°sztak vele anno a szabad- √©s a magyardemokrat√°k, sŇĎt Orb√°n Viktor√©k sz√°j√°b√≥l sem hi√°nyozhatott a neve. Most, hogy be√ľt√∂ttem a keresŇĎbe ezt a t√≠zparancsolatot, az elsŇĎ tal√°latok egyike egy 2011-es Elek Istv√°n-publi volt a hvg.hu-r√≥l. Bib√≥ Istv√°n (1911‚Äď1979) egy√©bk√©nt politikai gondolkod√≥ volt, de nemcsak gondolkodott ‚Äď bele a vakvil√°gba ‚Äď, 56-ban p√©ld√°ul √°llamminiszteri tiszts√©get is v√°llalt. Azt√°n emiatt √ľlt is egy csom√≥t.

Advertisement

Legal√°bb egy darab gondolat√°t term√©szetesen mindenki ismeri: demokrata az, aki nem f√©l. Hanem eg√©sz. Na j√≥, ink√°bb nem h√ľly√©skedek.

Ezt tízparancsolatot nem a Kádár-rendszerben írta, hanem még a 30-as évek legvégén.

Teh√°t a szabads√°gszeretŇĎ ember

  1. megk√∂veteli mag√°nak √©s megadja m√°snak a minden embernek kij√°r√≥ tiszteletet, de megk√ľl√∂nb√∂ztetett tiszteletet, sem mag√°nak semmi c√≠met nem k√∂vetel, m√°snak pedig √ļrvolt√°√©rt, sem vagyon√°√©rt, sem hatalm√°√©rt, sem befoly√°s√°√©rt, sem ruh√°j√°√©rt megk√ľl√∂nb√∂ztetett tiszteletet nem ad, csak tisztess√©g√©√©rt, vagy √©rdem√©√©rt; senki emberfia elŇĎtt meg nem al√°zkodik, al√°zatoskod√≥ megsz√≥l√≠t√°si √©s k√∂sz√∂n√©si m√≥dokat sz√°j√°ra nem vesz.
  2. mag√°t munk√°ban szolg√°nak, szabad idej√©ben √©s a maga otthon√°ban √ļrnak tekinti, √©s szembesz√°ll mindenkivel, aki mag√°t szolg√°lata √©s munk√°ja alatt is √ļrk√©nt, hatalmask√©nt viseli √©s m√°sokat szolg√°knak, alacsonyabbrendŇĪeknek kezel.
  3. a maga vagy m√°s munk√°ja √©rt√©k√©nek a lesz√°ll√≠t√°s√°t, emberi kiuzsor√°z√°s√°t, vagyoni vagy hatalmi helyzet kihaszn√°l√°s√°t, s egy√°ltal√°n semmif√©le kizs√°km√°nyol√°st nem tŇĪr, mag√°t vagy m√°st a maga igaz√°b√≥l, vil√°gos jog√°b√≥l, megszolg√°lt k√∂vetel√©s√©bŇĎl semmif√©le erŇĎszakkal, megf√©leml√≠t√©ssel, r√°besz√©l√©ssel, fort√©llyal kiforgatni nem engedi.
  4. ŇĎrk√∂dik a maga √©s minden ember egzisztenci√°j√°nak a szabad √©s biztos√≠tott volta felett, illet√©ktelen vagy √∂nk√©nyes behat√°st√≥l val√≥ mentess√©ge jogv√©delemmel √©s garanci√°kkal ell√°totts√°ga felett.
  5. sz√ľntelen√ľl szem elŇĎtt tartja, hogy az emberi szabads√°g √©s az emberi m√©lt√≥s√°g egy √©s oszthatatlan √©s az egyik ember ellen ak√°r t√°rsadalmi helyzete, ak√°r sz√°rmaz√°sa, ak√°r neme vagy kora c√≠m√©n elk√∂vetett minden s√©relem mindenki m√°s szabads√°g√°t, m√©lt√≥s√°g√°t is vesz√©lyezteti: ez√©rt az emberi szabads√°g minden korl√°toz√°sa, √∂nk√©nyes letart√≥ztat√°s, fogvatart√°s, egy√©ni vagy hat√≥s√°gi hatalmaskod√°s, s az emberi m√©lt√≥s√°g mindenf√©le megal√°z√°sa ellen azonnal egy√ľttesen, de ha az r√∂gt√∂n nem lehets√©ges, mag√°ban is fell√©p.
  6. gyŇĪl√©seken, egyes√ľletben, munkak√∂z√∂ss√©gben vagy b√°rmif√©le k√∂z√∂ss√©gben √©ppen√ļgy, mint a mag√°n√©letben √∂nk√©nyesked√©st, akarnokoskod√°st, mag√°n√©rdek illet√©ktelen √©rv√©nyes√≠t√©s√©t, vissza√©l√©st, k√∂z becsap√°s√°t, k√∂zakarat meghamis√≠t√°s√°t, s mindenf√©le fenyeget√©st √©s terroriz√°l√°st nem tŇĪr, minden ilyen ellen saj√°t maga azonnal felsz√≥lal √©s m√°s tisztess√©ges emberekkel √∂sszefog, az erŇĎszakosan √©rv√©nyes√ľlni pr√≥b√°l√≥kat, tekintet n√©lk√ľl arra, hogy kire √©s mire hivatkoznak, leleplezi √©s megh√°tr√°l√°sra k√©nyszer√≠ti, tiszt√°ban l√©v√©n azzal, hogy minden ilyennek az √©rv√©nyes√ľl√©se csakis a tisztess√©ges emberek k√©nyelmess√©ge √©s megf√©leml√≠thetŇĎs√©ge miatt lehets√©ges.
  7. semmiféle anyagi visszaélést vagy panamát el nem hallgat, sem elfedezni nem segít, bármilyen hatalmas embert kell is ezzel lelepleznie.
  8. minden k√∂z√ľgyben meggyŇĎzŇĎd√©se szerint vall sz√≠nt: fenyeget√©stŇĎl meg nem ijed, h√≠zelg√©snek be nem dŇĎl, s szavazat√°t vagy al√°√≠r√°s√°t semmi p√©nz√©rt vagy elŇĎny√©rt el nem adja.
  9. minden felismert k√∂z√©rdek √ľgy√©ben kezdem√©nyezŇĎleg l√©p fel, minden k√∂z√©rdekŇĪ sz√∂vetkez√©sben vagy mozgalomban tehets√©ge szerint munk√°j√°val √©s adom√°ny√°val r√©szt vesz s igyekszik azt gyŇĎzelemre seg√≠teni, tiszt√°ban l√©v√©n azzal, hogy a k√∂z√ľgyek elhanyagolts√°ga vagy m√©ltatlan emberek kez√©be val√≥ ker√ľl√©se egyed√ľl a tisztess√©ges emberek kezdem√©nyez√©s√©nek hi√°nya √©s k√∂z√©leti b√°tortalans√°ga miatt t√∂rt√©nik.
  10. b√≠zik a k√∂z√∂ss√©g erej√©ben, az emberek t√∂bbs√©g√©nek tisztess√©g√©ben √©s abban, hogy ezt elegendŇĎ b√°tors√°ggal √©s igyekezettel √©rv√©nyre is lehet juttatni, ez√©rt a maga p√©ld√°j√°val, minden rosszhiszemŇĪs√©g elleni egy√ľttes √©s eredm√©nyes fell√©p√©ssel √©s minden j√≥hiszemŇĪs√©g sz√°m√°ra a bizalom elŇĎlegez√©s√©vel erŇĎs√≠ti maga k√∂r√ľl a k√∂z√∂ss√©gben √©s a tisztess√©ges sz√°nd√©k gyŇĎzelemre vihetŇĎs√©g√©ben val√≥ hitet.

Advertisement

Asszem, Bibó István nemcsak demokrata volt. Idealista is. Vagy csak én vagyok cinikus?