This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A szabad véleménynyilvánítás csak egy ultraliberális gyakorlat

Illustration for article titled A szabad véleménynyilvánítás csak egy ultraliberális gyakorlat

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász tegnap a HírTV műsorában elemezte az Alkotmánybíróságnak azt a röhejes döntését, miszerint a tartalomszolgáltatók felelősséggel tartoznak a kommentek tartalma miatt. Véleményem sommás: bár ne tette volna.

Advertisement

Hat perc sok mindenre elég: lefőzhet az ember egy jó kávét, megihatja, reggeli tornázni is lehet ennyi idő alatt. Persze az úgynevezett web 2.0, a szemtelen véleménynyilvánítók és az ultraliberális dekadencia világában arra is elég lehet, hogy karaktergyilkosságot, mit gyilkosságot, fejlövést kövessenek el köztiszteletben álló, a köz érdekében tevékenykedő közszereplők ellen.

Advertisement

Azt viszont sosem gondoltam volna, hogy ennyi idő alatt a fentiek helyett teljesen hülyét is csinálhat magából az ember. Most nézzétek meg! Lomnici Zoltán pont ennyi idő alatt jut el odáig, hogy a kommentelés intézménye igazából nem más, mint egy potenciális veszélyforrás, kockázat. Az egészért pedig tudjátok ki a hibás? Bajnai és Gyurcsány.

Advertisement

Szabó Anett már az interjú elején remekel. Válogattam is a remek párbeszédből:

Sz.A.: De akkor itt gyorsan tisztázzuk is, hogy sérül egyébként a véleménynyílvánításhoz való jog az Alkotmánybíróság döntése által? Hiszen már most is vannak olyan médiumok, tartalomszolgáltatók, amik megszűrik a kommenteket, hozzászólásokat.

L.Z.: Véget kell vetni annak a káros, egyébként ultraliberális gyakorlatnak, hogy bárkiről bármit le lehet írni.

L.Z.: Hogyha valaki gépkocsiba ül, akkor objektív a felelőssége, mert egy veszélyes üzemről van szó, ennek az analógiájára mondhatjuk azt, hogy egy honlapot működtetni a vélemények tekintetében egyfajta veszélyes üzem.

Sz.A.: Elképzelhető most, látva a hozzászólások nagyon-nagyon gyűlölködő mocskolódó hangvételét, hogy tömegével perek indulnak majd? Mire lehet számítani, mit indíthat el az AB döntése?

L.Z.: Akár ez is fakadhat belőle, de ezért egyértelműen azt a káros gyakorlatot lehet és kell felelőssé tenni, amely 2010-ig, illetve a negyedik alaptörvény-módosításig semmilyen korlátozást nem vezetett be, mindenki elmondhatta a véleményét korlátok nélkül.

Advertisement

Szóval mindenki elmondhatta a véleményét korlátok nélkül. Dekadens egy fertő. Most megyek, és keresek egy tornatermet valahol a kiskörút bugyraiban, ahol lehet ultraliberális gyakorlatokat végezni. Csak meg ne húzzam a hátam.

Share This Story

Get our newsletter