A sz√≠nes, ny√°ri f√©rfis√°l csod√°latos dolog, de politikusi √∂lt√∂zetnek Magyarorsz√°gon annyira alkalmas, mint egy felcsatolhat√≥ dild√≥. √Čs nem is felt√©tlen√ľl √ļgy kell hordani, ahogy Bodn√°r Zolt√°n, Fodor G√°bor nemkamup√°rtj√°nak h√°zfalakat megh√≥d√≠t√≥ fŇĎpolg√°rmester-jel√∂ltje teszi.

A magyar politikusi normcore-t√≥l √©lesen el√ľtŇĎ ruhadarab k√ľl√∂n√∂sen a Mediterr√°neumban n√©pszerŇĪ, az √∂lt√∂zk√∂d√©s√ľkre ad√≥ olasz √©s spanyol f√©rfiak elŇĎszeretettel viselik. JellemzŇĎen lenv√°szonb√≥l vagy gyapj√ļ √©s selyem kever√©k√©bŇĎl k√©sz√ľl, sokszor √©l√©nk sz√≠nekben √©s l√°tv√°nyos mint√°kban. Funkci√≥ja sokr√©tŇĪ: seg√≠t meg√≥vni a nyakat a mediterr√°n nap hev√©tŇĎl, laz√°bb√° teszi az eleg√°ns ruh√°kat, este pedig meleg√≠t, ha lehŇĪl az idŇĎ.

Term√©szetes k√∂rnyezet√©n k√≠v√ľl hordani azonban pokoli neh√©z. Az, hogy egy ruha j√≥ vagy rossz, f√ľgg a f√©nyviszonyokt√≥l, a k√∂rnyezettŇĎl, ezer apr√≥s√°gt√≥l, √©s ezek a ny√°ri s√°lak szinte csak a F√∂ldk√∂zi-tenger √©s hasonl√≥ vid√©kek √©les naps√ľt√©s√©ben √©s √°ltal√°nos kellemess√©g√©ben √©lnek meg. Az ut√≥bbi √©vekben a genfi √©s frankfurti aut√≥szalonokon sz√°mtalan n√©met √ľzletembert √©s √ļjs√°g√≠r√≥t l√°ttam, ahogy hal√°losan konzervat√≠v s√∂t√©tk√©k √ľzleti √∂lt√∂nyeik f√∂l√© ny√°ri s√°lakat k√∂t√∂ttek ‚Äď ny√°r helyett ŇĎsszel-t√©len, szabad t√©r helyett ipari hang√°rokban ‚Äď, a hat√°s minden esetben r√©mes volt.

Bodn√°rnak sz√©p ruh√°i vannak, de az √∂sszhat√°s m√©gsem a mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎ mediterr√°n lazas√°g, hanem a lazul√°sr√≥l √°br√°ndoz√≥ magyar bank√°r. A s√∂t√©tk√©k lenv√°szon zak√≥, a farmersz√≠nŇĪ ing, a sz√≠nes s√°l k√ľl√∂n-k√ľl√∂n nagyon sz√©pek, de viselŇĎj√ľk√∂n nem √°llnak √∂ssze ‚Äď k√ľl√∂n√∂sen ezzel a ped√°nsan √©lre hajtott d√≠szzsebkendŇĎvel.

Advertisement

De ez mind nem is sz√°m√≠t. Mert m√©g ha Bodn√°r √ļgy is tudna fel√∂lt√∂zni, mint Lapo Elkann, rendes magyar ember akkor sem fog s√°las arcra szavazni, mert Magyarorsz√°gon tudjuk kik hordanak ilyet. Persze lehet, hogy ez a duplacsavar Bodn√°r ruh√°iban: nyilv√°n tudja, hogy nem lesz ŇĎ Budapest fŇĎpolg√°rmestere, csak beugrott a buliba Fodorral, akkor meg mi√©rt ne venne fel azt, amiben j√≥l √©rzi mag√°t.

A címlapkép Papp Eszter (Index) fotójának részlete