A sálas ember, aki csak beleugrott a magyarliberális buliba

Illustration for article titled A sálas ember, aki csak beleugrott a magyarliberális buliba

A színes, nyári férfisál csodálatos dolog, de politikusi öltözetnek Magyarországon annyira alkalmas, mint egy felcsatolható dildó. És nem is feltétlenül úgy kell hordani, ahogy Bodnár Zoltán, Fodor Gábor nemkamupártjának házfalakat meghódító főpolgármester-jelöltje teszi.

Advertisement

A magyar politikusi normcore-tól élesen elütő ruhadarab különösen a Mediterráneumban népszerű, az öltözködésükre adó olasz és spanyol férfiak előszeretettel viselik. Jellemzően lenvászonból vagy gyapjú és selyem keverékéből készül, sokszor élénk színekben és látványos mintákban. Funkciója sokrétű: segít megóvni a nyakat a mediterrán nap hevétől, lazábbá teszi az elegáns ruhákat, este pedig melegít, ha lehűl az idő.

Advertisement

Természetes környezetén kívül hordani azonban pokoli nehéz. Az, hogy egy ruha jó vagy rossz, függ a fényviszonyoktól, a környezettől, ezer apróságtól, és ezek a nyári sálak szinte csak a Földközi-tenger és hasonló vidékek éles napsütésében és általános kellemességében élnek meg. Az utóbbi években a genfi és frankfurti autószalonokon számtalan német üzletembert és újságírót láttam, ahogy halálosan konzervatív sötétkék üzleti öltönyeik fölé nyári sálakat kötöttek – nyár helyett ősszel-télen, szabad tér helyett ipari hangárokban –, a hatás minden esetben rémes volt.

Bodnárnak szép ruhái vannak, de az összhatás mégsem a magától értetődő mediterrán lazaság, hanem a lazulásról ábrándozó magyar bankár. A sötétkék lenvászon zakó, a farmerszínű ing, a színes sál külön-külön nagyon szépek, de viselőjükön nem állnak össze – különösen ezzel a pedánsan élre hajtott díszzsebkendővel.

Advertisement

De ez mind nem is számít. Mert még ha Bodnár úgy is tudna felöltözni, mint Lapo Elkann, rendes magyar ember akkor sem fog sálas arcra szavazni, mert Magyarországon tudjuk kik hordanak ilyet. Persze lehet, hogy ez a duplacsavar Bodnár ruháiban: nyilván tudja, hogy nem lesz ő Budapest főpolgármestere, csak beugrott a buliba Fodorral, akkor meg miért ne venne fel azt, amiben jól érzi magát.

A címlapkép Papp Eszter (Index) fotójának részlete

Share This Story

Get our newsletter