Mik√∂zben Budapest lak√°saiban √©jszak√°nk√©nt t√≠zezersz√°mra ny√ľzs√∂gnek a rovarok, izgalomba hozva m√©g a N√≠lus forr√°s√°hoz k√©sz√ľlŇĎ Orosz riportert is, a v√°ros n√∂v√©nyzettel √©s v√≠zzel fedett r√©szein pont ugyanez a helyzet.

Csakhogy a Duna lak√≥i nem Orosz P√©terek, hogy panaszkodjanak egy rovart√°mad√°sra. EllenkezŇĎleg. A foly√≥ √©jjelente most kicsit olyan, mint a vir√°gz√≥ Tisza. A v√≠z f√∂l√∂tt felhŇĎkben rep√ľlnek a rovarok, csak √©ppen nem egyf√©le. Hol p√°r k√∂bm√©ter sz√ļnyog, hol n√©h√°ny milli√≥ √°rvasz√ļnyog, azt√°n j√∂nnek a muslincaszerŇĪek, az apr√≥ kem√©nyfedelesek, a k√©r√©szszerŇĪek meg a f√°tyolsz√°rny√ļak. √Čs a rovarok nyom√°ban ott buliznak a halak.

Advertisement

Olyan pezsgŇĎ a v√≠z, amilyennek m√©g az is ritk√°n l√°tja, aki hetente j√°rja cs√≥nakkal. A foly√≥ √∂ssze b√©k√©s hala a felsz√≠nen tobz√≥dik, de nemcsak a snecicsapatok, hanem a nagyobb testŇĪ keszegf√©l√©k meg a pontyok is, miattuk pedig minden√ľtt ragadoz√≥k k√∂r√∂znek.

A balin fr√∂cs√∂gve rabol, √ľld√∂zi is a kishalakat a felsz√≠nen. A s√ľllŇĎ kicsit, √©leset csattint, mintha egy sz√°raz √°gat t√∂rtek volna el a v√≠z felett. A harcsa meg m√©lyebb hangon buffant, mert ŇĎ v√°kuumcsapd√°nak haszn√°lja a sz√°j√°t. Az √≥ri√°si snecicsapatok k√∂zben olyanok, mint a sofŇĎr√∂k a balatoni aut√≥p√°ly√°n. N√©ha megmagyar√°zhatatlanul lelass√≠tanak, hatalmas gomolyokat k√©pezve, azt√°n, minden elŇĎjel n√©lk√ľl v√°gtatni kezdenek, √©s elh√ļznak a francba, hogy a k√∂vetkezŇĎ kanyarban megint csak kialakuljon a haldug√≥.

Advertisement

Mivel √ļgyis csak hajnalban tudn√°nk elaludni, tegnap √©jjel megint nekiv√°gtunk Guruval, hogy a magunk m√≥dj√°n mi is bevess√ľk magunkat a dunai fesztiv√°loz√°sba. √Ėr√∂mmel mondhatom, hogy a ladikkal el√©rhetŇĎ ter√ľleteken nem tal√°lkoztunk egyetlen r√©szeg francia turist√°val sem, ami kifejezetten megnyugtat√≥ jelens√©g volt. Minden francia helyett volt viszont 1,7 milli√≥ sz√ļnyog √©s 3 milli√≥ egy√©b rovar. Az eredm√©ny egy n√©gykil√≥s s√ľllŇĎ √©s egy k√∂zel kettes balin lett. √Āgyban vakar√≥z√°s helyett mindenkinek aj√°nlom a v√≠zparti vakar√≥z√°st, ezekben a napokban ez √∂sszehasonl√≠thatatlanul sz√≥rakoztat√≥bb dolog.