Kit√∂rt a bloggerh√°bor√ļ √©s sz√©tesŇĎben egy magyar blogszolg√°ltat√≥. A Nemzeti Sport kiad√≥ja a saj√°t bloggereire t√°madt, miut√°n h√≥napok √≥ta nem mŇĪk√∂dik a motor.

November 11-√©n √©jjel 11-kor a Ringier kiad√≥ fogta mag√°t, √©s an√©lk√ľl, hogy az √©rintett bloggereknek sz√≥lt volna, lefoglalta mag√°nak egy rak√°s, a N√©psport nevŇĪ blogszolg√°ltat√≥jukon j√ļzerek √°ltal futtatott sportblog dom√©nj√©t, olyanokat, mint a koronamogott.hu, a fuzovelkifele.hu vagy az utwenger.hu.

Erre a l√°tv√°nyosan bar√°ts√°gtalan l√©p√©sre, amit a Taccs nevŇĪ f√ľggetlen sportblog a A nap Piti√°ner Tah√≥s√°ga d√≠j√°nak nyertese: a Ringier c√≠mmel jutalmazott, az√©rt sz√°nta el mag√°t a Blikket, a N√©pszabads√°got √©s a Nemzeti Sportot is kiad√≥ v√°llalat, mert feltehetŇĎleg m√°r tudt√°k, hogy a bloggereik le akarnak l√©pni, √©s ilyen erŇĎszakos m√≥don akartak keresztbe tenni nekik. Nem v√©letlen√ľl akartak lel√©pni a bloggerek. Ahogy a Taccs is √≠rja, illetve h√°tt√©rbesz√©lget√©sekben nek√ľnk t√∂bbet elmes√©lt√©k, a N√©psport rendszere h√≥napok √≥ta nem mŇĪk√∂d√∂tt. De nem √ļgy nem mŇĪk√∂d√∂tt, hogy akadozott, hanem hogy egyszer csak nem lehett kommentelni, majd egy idŇĎ m√ļlva posztolni sem.

Pedig a N√©psport k√≠v√ľlrŇĎl n√©zve ambci√≥zus v√°llalkoz√°snak tŇĪnt az elej√©n. Az Index-blog.hu-viszony mint√°j√°ra a Ringier csin√°lt egy sportblogszolg√°ltat√≥t, az ott keletkezŇĎ tartalmat pedig a napi 150 ezer j√ļzer feletti l√°togatotts√°g√ļ nemzetisport.hu c√≠mlapj√°n futtatt√°k. Lett is t√∂bb j√≥ blogjuk, a n√©psportos blogokon a cs√ļcsidŇĎben napi 40-50 ezer felhaszn√°l√≥ fordult meg. De a rendszer maga a kezdetekrŇĎl fogva gyenge, √∂sszeg√°nyolt volt, k√©sŇĎbb sem javult, sŇĎt ink√°bb √∂sszeomlott. Addigra azonban val√≥di bloggerk√∂z√∂ss√©g alakult ki, akik minden√°ron meg akart√°k menteni a N√©psportot. Tudom√°som szerint m√©g azt is felaj√°nlott√°k, hogy az eg√©szet, ahogy van, kiviszik wordpressre, menedzselik, √ļgy, hogy a forgalom nagy r√©sze a Ringier-√© maradjon, de a c√©g t√°rgyalni sem volt hajland√≥.

De mi√©rt nem csin√°lt√°k meg a blogmotort? Siker√ľlt besz√©lnem egy neve elhallgat√°s√°t k√©rŇĎ ringier-ssel, aki l√©nyeg√©ben azt mondta, hogy olyan kicsi volt a N√©psport l√°togatotts√°ga, hogy nem √©rte meg vele foglalkozniuk. Ehhez k√©pest p√°r mondattal k√©sŇĎbb hosszan besz√©lt arr√≥l, hogy a tov√°bbiakban is egyben szeretn√©k tartani a n√©psportos k√∂z√∂ss√©get.

Advertisement

Neh√©z eligazodni a sz√°mok k√∂z√∂tt. BloggerektŇĎl, illetve a ringier-s forr√°st√≥l √ļgy tudom, hogy 40-50 ezer egyedi l√°togat√≥juk volt kezdetben, azt√°n, amikor kevesebb helyet kaptak a nemzetisport.hu c√≠mlapj√°n, 20-22 ezer. De a kiad√≥, nekem teljesen √°tl√°thatatlan sz√°mol√°sa szerint a 40-50-bŇĎl csak 4-5 ezer volt olyan, "aki a N√©psport miatt j√∂tt", a c√≠mlapm√≥dos√≠t√°s ut√°n meg 3000-3500. Az√©rt nem √©rtem ezt a logik√°t, mert az term√©szetes, hogy a l√°togatott nso.hu c√≠mlap miatt j√∂tt sok l√°togat√≥ a c√≠mlap n√©psportos r√©sz√©re, deh√°t az eg√©sz konstrukci√≥nak ez a l√©nyege, ahogy az Index blogketrece eset√©ben is t√∂rt√©nt.

Az sem √©rthetŇĎ, a h√°tt√©rbesz√©lget√©s ut√°n sem, hogy ha egyszer t√©nyleg t√ļl kev√©s volt a l√°togat√≥, √©s az eg√©sz nem √©ri meg a kiad√≥nak, akkor mi√©rt kellett bunk√≥ m√≥don befoglalni a dom√©neket, √≥vod√°s st√≠lusban g√°ncsolva ezzel, hogy a tulajok szabadon elvihess√©k a blogjaikat. Mik√∂zben a Ringier maga is elismeri, hogy haszn√°lhatatlan motort adott a felhaszn√°l√≥inak.

A sz√©thull√°s most m√°r gyorsan eszkal√°l√≥dik. T√∂bb forr√°sb√≥l √ļgy tudom, hogy a c√©g √©s a bloggerek k√∂z√∂tt kapcsolatot tart√≥ h√≠res Heinrich-M√°rtha Bence-blogger/sport√ļjs√°g√≠r√≥ du√≥ p√°r napja m√°r felmondott. R√°k√©rdeztem, de ŇĎk a szerzŇĎd√©s√ľk miatt nem mondhattak semmit az √ľgyrŇĎl. Tegnap, vagyis kedden d√©lut√°n a kiad√≥ tal√°lkoz√≥ra h√≠vta a sportbloggereket, ahov√° tudom√°sunk szerint senki sem ment el. A n√©psportos k√∂z√∂ss√©g keresi a hely√©t, √ļgy tudom, hogy tal√°n csak √°tmeneti megold√°sk√©nt, de a Taccs sz√°rnyai alatt, taccsos aldom√©nen folytatja egy csom√≥ ex-n√©psportos blog.