Az Orbán Viktor-féle, lojális milliárdosokra alapozó focimodellnek is durva csapást jelent, hogy a Buda-Cash után most a Quaestor is becsődölt. A tulajdonos Tarsoly Csaba ugyanis a győri csapat és stadion tulajdonosa is, aki milliárdokat öntött a sportágba.

Remekül kinéző, üzletközponttal, hotellel és irodaházzal egybeépült, korszerű, bár mindig üres stadion, hülye nevű bálás külföldiekkel teli, általában alulteljesítő csapattal. Ezt hozta Tarsoly Csaba miután 2001-ben megvette a haldokló győri focicsapatot, a régi stadiont és a körülötte fekvő 17 hektáros területet a Rábától. Akkoriban egész sokan gondolták sima ingatlanbulinak az üzletet, de a huhogók tévedtek. Tarsoly nem hagyta meghalni a csapatot, ellenkezőleg, még mindig a győri foci finanszírozója. Vagyis volt tegnapig, amikor egyik legfontosabb cége csődöt jelentett, magával rántva a teljes pénzügyi csoportot.

Nem lehet most annyira boldog a Rába sem. A korabeli cikkek szerint a már akkor Fidesz-közelinek elkönyvelt Quaestor a futballcég 815 millió forint névértékű üzletrészét készpénz megmozdítása nélkül, úgy vette meg 14 éve, hogy adott érte többek között egy 100 milliós névértékű Quaestor-pakettet, amit 350 százalékos árfolyamon számítottak be. Ha még megvan a Rábának, akkor ez most már nem ér semmit.

A vevők a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. és a Quaestor Invest Befektető Vagyonkezelő és Pénzügyi Tanácsadó Kft voltak.

Az első idők huhogásai ellenére Tarsoly tényleg felépítette az új stadiont, megcsinálta a környezetét és rendületlenül finanszírozta a Győrt. Sajátos módon éppen ez a konszolidált működés mutatta meg, hogy a néhány kiemelt milliárdosra épülő, de az alapvető magyar focistruktúrát békén hagyó modell nem lehet igazán működőképes. Hiába ugyanis a biztos finanszírozó, az egyre európaibb környezet és a város magyar szinten erős focihagyománya, a Győr Tarsoly első hat évében nem ért el semmit az égvilágon, egyszer cserébe majdnem kiesett. Aztán 2008-ban történt valami, és az azóta lement 7 bajnokságból a Győr ötször érmes volt, egyszer pedig bajnok is, 1983 óta először. Különösen jót tette a csapatnak Orbán Viktor és a Fidesz kétharmada: a NER-korszak eddig négy futballidényéből az ETO hármat éremmel zárt, szerzett egy bronzot, egy aranyat és egy ezüstöt.

Advertisement

De mindez csak magyar szinten volt elég a relatív sikerhez, a Győr a nemzetközi kupákban ugyanis nem mutatott az égvilágon semmit.

Lehet, hogy a Quaestor összeomlásával függ össze, hogy ebben a szezonban már irtó gyengék, edzőt is cseréltek és pillanatnyilag a tizedikek.