Nagy cikkben elemzik, hogyan lett ekkora moszkovita abból a politikusból, aki egy szovjetellenes beszéddel vált ismertté. Az írás címe kábé így fordítható le: "Szembeszállt a szovjetekkel, most Putyin oldalára állítja Magyarországot".

Magyarorsz√°g jelenleg legink√°bb abb√≥l a szempontb√≥l √©rdekli a vil√°got, hogy a minisztereln√∂ke mi√©rt lett az Eur√≥p√°t fenyegetŇĎ Putyin eln√∂k hŇĪ sz√∂vets√©gese. Ezt a probl√©m√°t mutatja be a mostani, terjedelmes New York Times-cikk is.

Magyar olvas√≥k√©nt az a legkellemetlenebb, hogy a cikk nem szenved√©lyes v√°dirat vagy f√∂ldbe d√∂ng√∂lŇĎ publicisztika, hanem t√°rgyszerŇĪ kr√≥nik√°ja annak, hogy a Nagy Imre √ļjratemet√©s√©n 26 √©vesen a szovjet csapatok kivon√°s√°t k√∂vetelŇĎ politikusb√≥l hogyan lett az az eur√≥pai alap√©rt√©keket megtagad√≥, keleti f√©l- vagy eg√©sz diktat√ļr√°kat p√©ld√°nak √°ll√≠t√≥ minisztereln√∂k, akirŇĎl Joschka Fisher volt n√©met k√ľl√ľgyminiszter ezt nyilatkozza:

Ňź az egyetlen hatalmon l√©vŇĎ putyinista az Eur√≥pai Uni√≥ban.

A minisztereln√∂k jelenlegi politikai meg√≠t√©l√©s√©t √©s nemzetk√∂zi s√ļly√°t j√≥l √∂sszefoglalja ez a bekezd√©s:

Miut√°n jobboldali p√°rtj√°t sorazatos v√°laszt√°si gyŇĎzelmekre vezette, Orb√°n nagy temp√≥ban k√∂zpontos√≠tja a hatalm√°t, oligarcha haverokkal veszi k√∂r√ľl mag√°t, nem tŇĪri az ellenv√©lem√©nyt, szorosabbra fŇĪzi a sz√°lakat Moszkv√°val, mik√∂zben a nyugati politikai vezetŇĎk √©s a hazai ellenfelei kellemetlen p√°rhuzamokat vonnak k√∂zte √©s az orosz Vlagyimir Putyin k√∂z√∂tt.

Advertisement

Mindenn√©l jobban mutatja, hogy a Nyugat milyen ijedten figyeli az orb√°ni Magyarorsz√°got, hogy t√∂bb bekezd√©s foglakozik azzal, hogy Budapesten, a v√°ros arculat√°n fizikailag m√©g mennyire nem l√°tszik, hogy autokrata a rezsim, mik√∂zben a h√°tt√©rben a korm√°ny √°ltal zaklatott civil szervezetek v√°rj√°k a k√∂vetkezŇĎ ellenŇĎrz√©st. Sz√≥val m√°r annyira s√ļlyosnak tartj√°k az itteni helyzetet, hogy azon is csod√°lkoznak, hogy a rezsim k√©znyoma nem l√°tszik az utcak√©pen. Vagyis azt mondj√°k, hogy n√©hol megl√°tszik, mert a n√°cisz√∂vets√©ges orsz√°got mentegetŇĎ megsz√°ll√°si eml√©kmŇĪvel k√ľl√∂n bekezd√©s foglakozik.

A cikk m√©gsem sz√©lsŇĎs√©ges, mert ezek ut√°n azonnal megjegyzi, hogy m√©g Orb√°n legkem√©nyebb kritikusai is elismerik, hogy az ellenfelei elhallgatattat√°s√°ban sehol sincsen Putyinhoz k√©pest, √©s hogy senkit sem z√°rtak b√∂rt√∂nbe az√©rt, mert kritiz√°lta volna a korm√°nyt. Nincsen ny√≠lt cenz√ļra sem, √©s nem akad√°lyozt√°k meg az internetad√≥ elleni t√ľntet√©seket, amiknek hat√°s√°ra Orb√°n vissza is vonult.

A t√∂bb megsz√≥lal√≥t felvonultat√≥ cikk megjegyzi, hogy Orb√°n hatalonmkoncentr√°ci√≥ja m√©g egyes konzervat√≠v t√°mogat√≥iban is ellen√©rz√©seket keltett, mivel a minisztereln√∂k az embereivel t√∂lt√∂tte fel a b√≠r√≥s√°gokat √©s √ľgy√©szs√©geket, √©s √ļgy v√°ltoztatta meg az alkotm√°nyt √©s a t√∂rv√©nyeket, hogy az a p√°rtj√°nak kedvezzen.

Advertisement

Ablonczy B√°lint, a Heti V√°lasz szerkesztŇĎje p√©ld√°ul ezt mondja Orb√°nr√≥l:

√ögy l√©pett fel, mint aki √∂ssze akarja b√©k√≠teni a magyar politika k√©t szemben√°ll√≥ oldal√°t, de amikor hatalomra ker√ľlt, azt mondta, hogy nem, most a jobboldal ideje j√∂tt el, itt az idŇĎ, hogy bossz√ļt √°lljunk a baloldalon. Sz√°m√°ra a politika harc. √Čn jobboldali vagyok, de legink√°bb emiatt az √°lland√≥ harcra √©p√ľlŇĎ logika miatt csal√≥dtam ebben a korm√°nyban.