This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A pénztőke nagykoalíciója megbukott?

Illustration for article titled A pénztőke nagykoalíciója megbukott?

Szerintem sokat fogunk beszélni ezután a Szirizáról, talán el is kezdhetjük máris. Schiffer András LMP-társelnök kis fb-posztját egyfajta vitaindítónak emeltem át egyben, és linkelem akkor még egyszer Tamás Gáspár Miklós lelkes nagyszövegét is a Dinamo Műhelyről.

A rendszerkritikus ΣΥΡΙΖΑ történelmi győzelmet aratott Görögországban. A pénztőke nagykoalíciója megbukott. A szocialisták görög testvérpártja, amely adósságba taszította Görögországot, éppen átcsúszott a 4%-os küszöbön. Az ottani exszocialista volt miniszterelnök Papandreu pártjával együtt került a történelem szemétdombjára. A szélsőjobboldal nem áttört, hanem visszaesett. A Syriza sikere azt mutatja, hogy nem kell bedőlni annak, hogy csak a korrupt, technokrata elit baloldalira és jobboldalira maszkírozott bűnszövetkezetei közül lehet választani. Igen, a neoliberális elitnek nemcsak szélsőjobboldalról lehet kihívója. Igen, a főáramú hazai és európai média ellenében is lehet sikeres egy párt. Igen, egy foglyul ejtett demokráciában is van állampolgári akarat a korrupt hatalommal szemben. Igen, lehet nemet mondani a pénztőke és a szabadkereskedelem Európájának, nemet az off-shore lovagokra és nemet a megszorításokra. S igent az emberek Európájára, egy ökoszociális Európára.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter