​A pénztelen Tea Party-aktivista legyőzte a kőgazdag nagykutyát

Illustration for article titled ​A pénztelen Tea Party-aktivista legyőzte a kőgazdag nagykutyát

Az egész amerikai politikai életet sokkolta, hogy Eric Cantor, a Képviselőház republikánus többségének vezetője egy pártbeli előválasztáson csúnyán kikapott egy csóró ismeretlentől. Az ügy megmutatta, hogy mégsem mindig a pénz dönti el a választásokat.

Advertisement

Cantor 5,5 millió összekalapozott dollárja állt szemben a tök ismeretlen, a Tea Party konzervatív tömegmozgalom által is csak langyosan támogatott Dave Brat 200 ezrével szemben Virginiában. Cantor igen ismert arc, a republikánus párt fősodra mellett a befolyásos washingtoni lobbisták is őt támogatták, a kutatók pedig 30 százalék körül előnyt mértek neki nem sokkal az előválasztás előtt. A végén mégis kikapott, amiben például az a remek, hogy az amerikaiak által szinte vallásosan imádott adatbányász-statisztikus Nate Silver is borzasztóan mellélőtt a tippjével.

Brat példája megmutatja, hogy nem érdemes mindig az ellenfél sokkal több pénzével és médiatúlsúlyával takarózni. Vele kezdetben csak a konzervatív politikai rádiók foglalkoztak valamennyire, de mivel erős, érthető és a megcélzott közönségnek tetsző üzenete volt - Cantorral ellentétben ő mereven bevándorlásellenes - a végén egy kétfős stábbal és egy 23 éves kampányfőnökkel is ők győztek.

Advertisement

(via politico.com)

Share This Story

Get our newsletter