Illustration for article titled A Nyugat még nem akarja elengedni a görögöket

Legalábbis a vezető európai államfők egymás után győzködik a görögöket, hogy maradjanak az eurózónában. Ők maradnának is, viszont a megszorításokat elutasítják. Ezt hívják patthelyzetnek.

Advertisement

Miközben a szombati népszavazásos döntés után úgy is tűnhetett, hogy már csak idő kérdése a szakítás a görög kormány és az EU között, a mai nap leginkább arról szólt, hogy a nagyobb uniós tagállamok vezetői próbálják megdolgozni a Ciprasz-kormányt és a görög közvéleményt.

Jean-Claude Juncker egyenesen azt mondta: a vasárnapi népszavazás nem a megszorításokról fog szólni, hanem arról, hogy a görögök eurót szeretnének-e, vagy inkább visszatérnének a drachmához, amit az EU mindenképpen el akar kerülni.

Advertisement

Nagyjából ugyanezt mondták a többiek is: Francois Hollande, Matteo Renzi, a németek közül pedig a CDU koalíciós partnere, az SDP egyik politikusa, Sigmar Gabriel is hasonló üzenetet fogalmazott meg. Hollande még Obamával is beszélt, és mindketten a tárgyalások újrakezdését szorgalmazták. Angela Merkel szerint pedig még akár a vasárnapi népszavazás előtt is folytatódhatnak a tárgyalások, de ahhoz már a görög kormánynak kéne kompromisszumokat kötnie.

Sőt, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup nevében a holland Jeroen Dijsselbloem is azt mondta, még nyitva áll az ajtó a görögök előtt, ha mégis tárgyalni szeretnének a hitelezőikkel.

Advertisement

A közvélemény-kutatások szerint a görögök a csomag tartalmazta megszorítások ellen vannak ugyan, viszont a többség szeretne az eurózónában maradni, márpedig most úgy tűnik, a kettő együtt nem megy.

Eközben világszerte estek a tőzsdék, Görögországban pedig bezártak a bankok, nem adnak pénzt az automaták, az embereken pedig érthetően úrrá lett a bizonytalanság. A helyzetet az is jól jellemzi, hogy egy igazi karakán húzással mától ingyenes a tömegközlekedés Athénban.

Advertisement

A görög miniszterelnök egyelőre nem szólalt meg, este viszont beszélni fog a tévében.

(via BBC, Guardian)

A fotón görög nyugdíjasok várják hiába, hogy kinyisson a bank, ahol a nyugdíjukat kapnák meg.

Advertisement

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter