This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A norvég alap támogatta civil alapítványoknál razziázik a rendőrség

Illustration for article titled A norvég alap támogatta civil alapítványoknál razziázik a rendőrség

Az Ökotárs Alapítvány vezetőjét el is vitték a rendőrök, akik hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával vizsgálódnak.

Advertisement

A rendőrség hétfő reggel jelent meg az Ökotársnál, majd délben a Norvég Civil Alap egy másik szervénél, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (Demnet) irodájában is. Mindketten a norvég alap lebonyolító szerveiként funkcionálnak.

Az Index szerint a Nemzeti Nyomozó Hatóság emberei megtiltották az alkalmazottaknak, hogy a telefonjukat használják, és kiszálltak házkutatásra a dolgozók lakásaira is.

Advertisement

Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét most, délután 6-kor őrizetbe el is vitték a rendőrök, de az Index újabb információi szerint azért, hogy a lakására kísérjék a laptopjáért. A nyomozók elsősorban a demokrácia és emberi jogok, illetve a női jogok kategóriában indult szervezetek - TASZ, a K-Monitor, a Transparency International, a Roma sajtóközpont, a Krétakör alapítvány, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen - dokumentumait vizsgálják.

Advertisement

A Norvég Civil Alap elleni kormányzati támadások áprilisban kezdődtek (leginkább Lázár János részéről), és később vélt pénzügyi szabálytalanságok miatt támadták az Ökotárs Alapítványt, de ilyen nyílt hadviselésig eddig nem merészkedtek a hatóságok. A mostani akció kapcsolatban van a KEHI feljelentésével, mely szerint az Ökotárs jogtalanul nyújtott kölcsönökkel segített civil szervezeteket.

Foltányi Zsuzsanna, az Ökotárs munkatársa is azt mondta a Vs.hu-nak, hogy nem a norvég pénzek, hanem a kölcsönzési ügyletek érdekelték a rendőröket.

Advertisement

18 órától tüntetés is kezdődött a Szerb utca 17. (az Ökotárs székhelye) előtt, a civilek rendőrségi megfélemlítése ellen.

Share This Story

Get our newsletter