A NER csalói olyanok, mint egy csapat hülye egy Szomjas György-filmből

Illustration for article titled A NER csalói olyanok, mint egy csapat hülye egy Szomjas György-filmből

Gyagya nyíregyházi vállalkozó, korrupciós pénzt átadó anyuka, korrupcióról virágnyelven értekező Tarsoly Csaba: a nap legjobb szórakozása lehallgatási jegyzőkönyveket olvasgatni.

Advertisement

Szijjártó kulcsembere a keleti nyitásban ugyanis egy humoros bűnöző volt, aki más humoros bűnözőkkel szövetkezett. Ja, és közös cége volt Mészáros Lőrinccel.

A fenti képen látható Kiss Szilárd az Orbán–Szijjártó-féle keleti nyitás és az oroszbarát politika egyik kulcsembere, volt moszkvai attasé és miniszteri biztos, a fiatal külügyminiszter oroszországi megoldóembere egy telefonlehallgatás-sorozat miatt bukott meg. A titkosszolgálat ugyanis figyelte Sziky Gyula nyíregyházi vállalkozó – a helyi focicsapat egykori tulajdonosa – telefonját. És pont Sziky intézte el, hogy Kiss egyik vállalkozása 100 millió forintnyi euró plusz 40 millió forint kenőpénz fejében megszabaduljon egy 700 milliós takarékszövetkezeti hiteltől. Az észkombájnok mindent telefonon beszéltek meg.

Advertisement

Az Index parádés cikksorozatában mindent jegyzőkönyvi részletekkel támaszt alá, ebből derül ki, hogy az élet mégiscsak egy vicces-proli filmvígjáték. Így beszélget például a 40 milliós táskával érkező mama és a korrupciós pénzt közvetítő helyi kiskirály:

Kiss Szilárd édesanyja: Jó napot kívánok, én Szilárd anyuka vagyok. Énnekem önnel kellene találkoznom, hol találkozhatnánk?

Sziky Gyula: Kicsoda?

Kiss édesanyja: Tessék? Halló?

Sziky: Kinek tetszik lenni? Gyulának hívnak.

Kiss édesanyja: Szilárdnak az anyukája vagyok. Kiss Szilárdnak.

Sziky: Milyen Szilárd?

Kiss édesanyja: Tessék?

Sziky: Melyik Kiss Szilárdnak?

Kiss édesanyja: Ő...

Sziky: Ja, ja, ja! Bocsánat, bocsánat, Moszkva!

Kiss édesanyja: Igen, igen, igen.

Sziky: Jaj bocsánatot kérek, elnézést kérek! Van egy futballcsapatom, és ott is van egy Kiss Szilárd, jaj, bocsánat! Elnézést kérek, Sziky Gyula vagyok, bocsánatot kérek, nem ismertem.

Kiss édesanyja: Nem történt semmi.

Perfekt! Csakúgy, mint az, ahogy a most csődbe ment Fidesz- és Szijjártó-barát Tarsoly Csabának jelent Kiss a korrupciós ügy állásáról:

Tarsoly Csaba: Jól van, Gyuszi bátyám?

Sziky Gyula: Figyelj csak! Az izét megcsináltuk, Szilárd... csak hogy a folyamatokat tudjad.

Tarsoly: Jó.

Sziky: Ti adjátok az engedményezést, úgy néz ki, hogy a Winexport ki tud jönni a szorításból. A Monte Tokajjal küzdünk, de az, az most már az is...

Tarsoly: Jól van.

Bár nincs róla ilyen jegyzőkönyszerű átirat, nagyszerű az a telefonbeszélgetés is, amiben Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök házi oligarchája először letagadja, hogy közös, eltitkolt, a vagyonbevallásából kihagyott oroszországi cége van Kiss Szilárddal. Majd kénytelen elismerni, mert az újságíróknak papírjuk van róla.

Advertisement

További csodás részletek az eredeti cikkben.

Share This Story

Get our newsletter