A Népszava megint ledobta az "Orbán elnökségbe menekül" bombát

Illustration for article titled A Népszava megint ledobta az Orbán elnökségbe menekül bombát

A balos lap ütős című cikke szerint a miniszterelnök még ebben ciklusban módosíttatná az alkotmányt, elnöki rendszert vezetne be, sőt a sorban első erős elnökként parlamenti döntéssel költözne át a Várba. Vagyis az ő esetében még közvetlen választás sem lenne.

Advertisement

Bevallom, én mindig jól mulattam azon, ahogy a legszenvedélyesebb Orbán-fóbiások félévente előveszik az "Orbán igazából mindent átalakít és elnök lesz" lemezt. Azt gondoltam, Orbán mennyire örülhet, hogy az ellenfelei ilyesmikkel vannak elfoglalva ahelyett, hogy potens ellenzéket építenének. Meg azt is gondoltam, hogy Orbánnak annyira teljhatalma van miniszterelnökként, és az alkotmányt is úgy személyre szabta magának, hogy semmi értelme irtó sok munka és szavaztatás árán alaprendszereket átszabnia a hatalomban maradásért.

Advertisement

Most bezzeg már egyáltalán nem tűnik legyőzhetetlennek, és bejelentették a Vár nehezen magyarázható átalakítását is, így a Népszava soros elnöközős cikke már nem is tűnik annyira képtelenségnek, mint korábban. Hiába tudjuk, hogy az újság milyen mértéktelen utálja a miniszterelnököt.

A cikk lényege egy bekezdésben:

Több forgatókönyvet is kidolgozott már Orbán arra, miként menekítse át hatalmát az eddigi és a jövőben várható népszerűségvesztés "orvoslására" – állítják forrásaink, akik szerint a kormányfő legújabban az alaptörvény és a kormányzati struktúrát meghatározó törvények módosításával a mai miniszterelnöki jog- és feladatkörökkel ruházná fel a mindenkori köztársasági elnököt. E jogi konstrukció Európa legerősebb elnöki rendszerét eredményezheti, amelyben a mai Miniszterelnökség alá rendelt, az utóbbi időben egyre gyarapodó döntési jogkörök - amelyek a kormányzati koordinációtól a külpolitika legfontosabb, uniós politikát érintő kérdéseiig terjednek - lényegében egy "gyenge végrehajtó apparátussá" lépnének vissza, egy a mainál szintén gyengébb miniszterelnök irányítása alatt.

Advertisement

Még azt is írják, hogy az erős elnököt később ugyan közvetlenül a nép választaná, de a legelső alkalommal, az Új Rendszerváltáskor Orbán egyszerű parlamenti szavazás révén alakulna át.

Én még mindig azt hiszem, hogy ilyesmit meg sem fognak próbálni, hiszen ha megpróbálnák, és a nagyközönség előtt felvillanna a Várban királyként trrónoló Orbán Viktor képe, garantáltan zavargások törnének ki, de Simicska Lajos Beindulása óta lehetetlennek tényleg semmit sem szabad nevezni.

Advertisement

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Share This Story

Get our newsletter