Dzsidzsi mondta azt egyszer, hogy ami k√ľlf√∂ld√∂n a Twitter, azaz a hely, ahol a legb√©n√°bb s√©relmeiket √©s sir√°maikat lap√°tolj√°k egym√°sra¬†az emberek, az Magyarorsz√°gon a Facebook. √Čs nemcsak B√≥dy Sylvi r√ļdgyakorlatait vagy Berki Kriszti√°n misztikus felbukkan√°sait lehet ott csekkolni, hanem szab√°lyos kult√ļr-cicaharcokat is. Mint p√©ld√°ul ezt az emailben k√ľld√∂ttet, ami a N√©pszabads√°g √ļjs√°g√≠r√≥ja √©s a k√∂zm√©dia filmbeszerz√©si igazgat√≥ja k√∂z√∂tt zajlott le.

Ha valaki lusta v√©gigp√∂rgetni, annak a l√©nyeg: Cs√°kv√°ri G√©za √ļjs√°g√≠r√≥ megtudta, hogy az MTVA fogja forgalmazi Wong Kar-wai verekedŇĎs filmj√©t, a The Grandmastert. De elk√°mpicsorodott, mert a m√©dialap nem k√ľldi ki k√∂zp√©nzbŇĎl a berlini filmfesztiv√°lra, ahol k√©sz√≠thetne interj√ļkat a film alkot√≥ival. Erre beugrott a k√©pbe K√°lomista Zsuzsanna, egy√©bk√©nt K√°lomista G√°bor producer feles√©ge √©s az alap filmbeszerz√©si igazgat√≥ja, hogy √°csi, ha az MTVA b√°rkinek is ki fogja fizetni az 1200 doll√°ros nomin√°ci√≥t, az a saj√°t √ļjs√°g√≠r√≥ja lesz √©s nem egy k√ľlsŇĎs napilap√©.

Az MTVA tavaly okt√≥berben v√°gott neki a filmforgalmaz√°snak. A¬†Boldogs√°g sosem j√°r egyed√ľl c√≠mŇĪ Sophie Marceau-filmet adt√°k ki elŇĎsz√∂r, ennek a p√©nz√ľgyi r√©szleteirŇĎl itt lehet olvasni,¬†Ha j√≥l l√°tom a k√∂vetkezŇĎ forgalmaz√°suk a Pingvinkir√°ly 3D lesz.

Cs√°kv√°ri G√©za pedig nemcsak a N√©pszabads√°g √ļjs√°g√≠r√≥ja, hanem a remek miskolci Cinefest programigazgat√≥ja is. Amit viszont itt az √ļjs√°g√≠r√°s profizmusa alatt k√∂vetel, az nekem a junket whore fogalma. A junket whore-s√°g azt jelenti, hogy a szerencs√©s filmes √ļjs√°g√≠r√≥t a forgalmaz√≥ elrepteti messzi v√°rosokba, elsz√°ll√°solja t√∂bbcsillagos hotelekben, megeteti, megitatja, azt√°n megn√©zet vele egy filmet. A magyar, kev√©sb√© glam√ļros v√°ltozat√°t egy√©bk√©nt zs√≠roskeny√©rt√ļr√°nak h√≠vj√°k. A jelens√©get 2006-ban tŇĪ√©lesen √≠rta le Eric D. Snider, aki nem a Twisted Sister √©nekese, hanem egy netes √ļjs√°g√≠r√≥, akire a Paramount 1100 doll√°rt k√∂lt√∂tt hogy egy j√≥ kritik√°t csikarjon ki belŇĎle a World Trade CenterrŇĎl. Az¬†I Was A Junket Whore k√∂telezŇĎ mindenkinek, aki valaha is akart filmes √ļjs√°g√≠r√≥ lenni.

Na de a l√©nyeg. Ha valakit √©rdekelnek a filmforgalmaz√°s √©s √ļjs√°g√≠r√°s cuppan√≥s polipcs√°pszerŇĪ viszonyai, akkor felt√©tlen√ľl olvassa v√©gig.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Egy√©bk√©nt errŇĎl a filmrŇĎl van sz√≥: